Письменниця Євгенія Бєлорусець стала лауреаткою премії "Жінки Європи" 2023 року

Письменниця Євгенія Бєлорусець стала лауреаткою премії "Жінки Європи" 2023 року

Письменниця Євгенія Бєлорусець стала лауреаткою премії "Жінки Європи" 2023 року
. Фото: PinchukArtCentre/Facebook

Європейський рух Німеччини (EBD) 8 травня нагородив українську письменницю Євгенію Бєлорусець премією "Жінки Європи". Про це повідомила пресслужба організації. Починаючи з 1991 року, EBD відзначає нагородою жінок, які своєю добровільною громадською діяльністю зробили особливий внесок у зближення та консолідацію об'єднаної Європи. Лауреатка премії отримує символічну нагороду у вигляді брошки і стає частиною мережі жінок, відданих Європі. EBD нагороджує письменницю за її творчість, в якій вона "вже понад 10 років проливає світло на повсякденні реалії життя людей в Україні".

білорусець
Євгенія Бєлорусець. Скріншот із сюжет Укрінформ

Вручення нагороди відбулося 8 травня в Представництві Єврокомісії в Берліні. "Своїми роботами ви творите більше, ніж мистецтво. Ви створюєте те, чого люди потребують у часи темряви найбільше – надію та мужність", — заявив на церемонії голова комітету в закордонних справах німецького Бундестагу Міхаель Рот. Політик нагадав, що канцлер ФРН Олаф Шольц у нещодавній промові в Бундестазі з нагоди роковин російської агресії цитував Євгенію Бєлорусець та її "Київський щоденник війни".

Хто така Євгенія Бєлорусець

Євгенія Бєлорусець — українська художниця, журналістка, фотографка, перекладачка, письменниця. Співзасновниця літературно-мистецького журналу "Простори", учасниця кураторської групи "Худрада". З 24 лютого до 5 квітня 2022 року вона щодня публікувала повідомлення з української столиці Києва, описуючи побут, нормальну налагодженість якого було враз утрачено з початком брутальної загарбницької війни.

Її воєнний щоденник став основою підготовленої для Бундестагу карти пам’яті (Mind Map), що на підставі фотографій і текстових блоків день у день реконструює початок війни.

Читайте нас у Facebook і Telegram, дивіться наш YouTube

Станьте частиною Суспільне Культура: напишіть нам про цікаві події культурного життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Ваші історії важливі для нас!

На початок