"Берлінале-2023": українські фільми у програмі, українки у команді журі та синьо-жовтий символ фестивалю

"Берлінале-2023": українські фільми у програмі, українки у команді журі та синьо-жовтий символ фестивалю

Оновлено
"Берлінале-2023": українські фільми у програмі, українки у команді журі та синьо-жовтий символ фестивалю
. Колаж: Вікторія Желєзна

73-й Берлінський міжнародний кінофестиваль (Берлінале) триватиме з 16 до 26 лютого. Цьогоріч головними темами стануть війна Росії проти України та протести в Ірані. Розповідаємо подробиці про присутність України на одній з найважливіших кіноподій світу.

"З огляду на загарбницьку війну, яка триває в Україні, та сміливі протести в Ірані, а також у багатьох інших регіонах світу, "Берлінале-2023" хоче особливо підтримати ці демократичні цінності та нагадати про жертв війни, руйнування та гноблення в усьому світі", — зазначають організатори кінофестивалю.

За головний приз — "Золотого ведмедя" — змагатимуться 18 стрічок із 19 країн, серед яких анімаційні, документальні, історичні фільми, комедії та мелодрами, драми, котрі відображають красу та багатогранність світу.

Які українські стрічки потрапили до програми фестивалю та що ще чекає на гостей заходу – читайте у нашому матеріалі.

Синьо-жовтий символ "Берлінале", голова журі та відкриття фестивалю

Ще у січні на пресконференції художній керівник фестивалю Карло Чатріан і виконавча директорка Маріетт Різенбек розповіли, що кольорами цьогорічного "Берлінале" будуть синій і жовтий – кольори прапора України.

Ведмідь на значку для відвідувачів, кіноекспертів та журналістів цьогоріч буде також жовто-блакитним. А серед товарів на продаж з'явиться сувенірний магнітик із ведмедем "Берлінале" з петриківським розписом, створений українськими майстрами.

Берлінале-2023
Символи "Берлінале". Фото: TOBIAS SCHWARZ/Getty Images, berlinale.de

Президенткою міжнародного журі 73-го Берлінського міжнародного кінофестивалю стане американська акторка, сценаристка і режисерка Крістен Стюарт.

А сам захід відкриється романтичною комедією "She Came To Me" ("Вона прийшла до мене"), головні ролі в якій виконали Енн Гетевей і зірка "Гри престолів" Пітер Дінклейдж.

Організатори також очікують на гостя – Стівена Спілберга: йому вручать почесного "Золотого ведмедя" за заслуги впродовж усього його творчого життя.

Також на відкритті фестивалю з промовою виступить президент України Володимир Зеленський.

"Берлінале разом з усіма кінематографістами та учасниками висловлює солідарність з народом України в його боротьбі за незалежність і рішуче засуджує агресивну війну Росії проти України", – зазначили художній керівник фестивалю Карло Чатріан і виконавча директорка Маріетт Різенбек.

Українські фільми на "Берлінале"

У різних номінаціях цьогорічного фестивалю представлено кілька фільмів від українських режисерів, а також створених у кооперації з іншими країнами. Зокрема це:

  • Стрічку "Це побачення" режисерки Надії Парфан відібрали до Berlinale Shorts 2023. Також вона потрапила в номінацію на нагороду Teddy Award для квір-фільмів у межах "Берлінале".

"Це побачення" — перша ігрова стрічка режисерки Надії Парфан. Це історія про столицю країни, в якій триває повномасштабна війна, але не припиняється життя у всіх його проявах.

Берлінале-2023 це побачення
Кадр із фільму. Фото:@berlinale.de
  • Ігровий повнометражний фільм "Ти мене любиш?" режисерки Тоні Ноябрьової представить Україну у конкурсній програмі Panorama.

"Ти мене любиш?" — історія дорослішання, яка розгортається напередодні падіння СРСР. 17-річна Кіра стає свідком розлучення батьків, розпаду однієї країни та народження іншої.

"Берлінале-2023" ноябрьова
Фільм української режисерки Тоні Ноябрьової потрапив на Берлінале. Фото: ДержКіно України/Facebook
  • До програми "Generation 14plus" потрапив фільм режисерки Аліси Коваленко "Ми не згаснемо".

Це ніжний та емоційний портрет молодого покоління з прифронтових містечок сходу України. Похмура реальність не здатна зломити героїв і героїнь фільмів, які продовжують мріяти, шукати пригоди й боротися з сірістю.

Станиця Луганська, де відбувалися зйомки, була захоплена російською армією в лютому 2022 року. Золоте було остаточно захоплено у червні.

"Берлінале-2023"
Кадр із фільму. Фото: berlinale.de/
  • У програмі Panorama Dokumente покажуть документальний фільм "Залізні метелики" Романа Любого.

Стрічка досліджує обставини збиття літака MH17 на Донбасі, риторику російських пропагандистів навколо цієї події та реакцію світової спільноти на злочин. Фільм поєднує документальні кадри з сучасним театром і анімацією.

  • У програмі Generation Kplus покажуть документальний короткометражний українсько-німецький фільм "Прокидаючись у тиші" Міли Жлуктенко і Даніеля Асаді Фаезі.

Стрічка розповідає про українських дітей-біженців, що знайшли прихисток у колишній німецькій казармі. У своїх іграх діти відкривають військові символи з минулого та пов’язують їх зі своїм досвідом.

"Берлінале-2023"
Кадр із фільму. Фото: berlinale.de/
  • У секції Encounters покажуть стрічку "Східний фронт", це копродукційний фільм Латвії, Чехії та Україну, яку створив дует авторів – український ветеран Євген Титаренко та російський режисер українського походження Віталій Манський.

Фільм, що показує велику війну очима парамедиків, знімали в різних куточках України, зокрема в Київській, Харківський і Херсонській областях.

"Берлінале-2023"
Постер фільму "Східний фронт". Фото: berlinale.de
  • У секції Forum покажуть польський фільм-дослідження від режисерської команди з Томаша Вольського та Пйотра Павлюса "W Ukrainie" ("В Україні").

Вони вирушили в подорож від заходу через Київ у Харків, знаючи про російську війну проти України з того, що тиражують ЗМІ. Цей маршрут веде їх разом з глядачем глибоко в досвід війни, від спостереження за її наслідками на вулицях до проживання разом з українцями цих жахіть російської агресії.

"Берлінале-2023"
Постер до фільму "В Україні". Фото: berlinale.de

Berlinale Special Gala

Різенбек і Чатріан на пресконференції також розповідали, що у межах фестивалю відбудеться спеціальний показ документального фільму "Суперсила" від американського актора і режисера Шона Пенна та продюсера і режисера Аарона Кауфмана про війну в Україні.

"Це більше, ніж документальний фільм (...). На фестивалі, який відбудеться через рік після російського вторгнення в Україну, важливо показати фільм, який Шон Пенн і Аарон Кауфман зняли в таких складних умовах", – йдеться на сайті кінофестивалю.

Чатріан зазначив: "Ми дуже вдячні Шону Пенну та всій команді за те, що вони обрали Берлінале для показу цього фільму, який розповідає про роль мистецтва та митців".

"Берлінале-2023"
Шон Пенн в Україні знімав документальний фільм про війну. Шон Пенн відвідує позиції Збройних сил України поблизу лінії фронту в Донецькій області, 18 листопада 2021 року. Фото: АР

Українки у журі "Берлінале"

Кінокураторка Саша Прокопенко ввійшла до складу журі спеціальної нагороди Teddy Award.

Вона оцінюватиме учасників 37-ї премії Teddy Award. Спеціальну нагороду вручають найкращим фільмам, які торкаються проблем сексуальних меншин.

А режисерка Катерина Горностай увійшла до складу журі категорії "Generation 14plus"

Generation — це секція кіно про дітей і підлітків зі всього світу та проблеми, з якими вони стикаються, та має дві окремі категорії "Generation Kplus" and "Generation 14plus".

"Берлінале-2023"
Саша Прокопенко та Катерина Горностай.

Повну програму "Берлінале-2023" можна знайти тут.

Читайте нас у Facebook і Telegram, дивіться наш YouTube

Станьте частиною Суспільне Культура: напишіть нам про цікаві події культурного життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Ваші історії важливі для нас!

На початок