Голова Меджлісу кримськотатарського народу нагадав про злочини Росії в Криму та переслідування корінного народу

Голова Меджлісу кримськотатарського народу нагадав про злочини Росії в Криму та переслідування корінного народу

Голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров
Голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров. Фото: УНІАН

Під час сесії Постійного форуму ООН з питань корінних народів у Ньо-Йорку голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров нагадав про злочини Росії в окупованому Криму, а також про незаконний арешт та утримання у російській в'язниці політв'язня, першого заступника голови Меджлісу Нарімана Джеляла.

Читайте цей матеріал кримськотатарською

Свій виступ Рефат Чубаров опублікував в Facebook 17 квітня.

"Російська агресія проти України та окупація в лютому-березні 2014 року Криму, невід'ємної частини української держави, позбавила корінний кримськотатарський народ можливості впливати на розвиток власної території та свого становища", – заявивив голова Меджлісу.

Чубаров зазначив, що своїми діями Росія ігнорує ст. 30Військова діяльність на землях або територіях корінних народів не проводиться Декларації ООН про права корінних народів.

"Окупувавши в лютому-березні 2014 року Крим, територію кримськотатарського народу, Російська Федерація організувала переслідування, а пізніше і заборону діяльності Меджлісу кримськотатарського народу, визнаного на той час Україною як вищий представницький орган кримськотатарського народу", – нагадав він.

Чубаров розповів про незаконне позбавлення волі першого заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Нарімана Джеляла.

"Перший заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу Наріман Джелялов засуджений до 17 років позбавлення волі лише за те, що він, як абсолютна більшість представників корінного кримськотатарського народу, відкрито виступив проти російської окупації своєї землі, Криму", – зазначив він.

Голова Меджлісу підкреслив, що незаконні дії Російської Федерації спрямовані на мілітаризацію окупованого Кримського півострова, на його колонізацію громадянами Росії, а також на використання території корінного кримськотатарського народу для масованих ракетних і бомбових ударів по населеним пунктам України і критично важливим об'єктам інфраструктури.

Також Чубаров наголосив на важливості участі корінних народів в обговоренні на всіх рівнях питань миру та безпеки, які стосуються безпосередньо територій, де такі народи проживають.

Підписуйтеся на новини Суспільне Крим у Telegram та у Facebook

На початок