Менше готівки, ніж було, та корпоративні права на понад 70 млн грн. Що задекларував міський голова Чернівців Клічук

Менше готівки, ніж було, та корпоративні права на понад 70 млн грн. Що задекларував міський голова Чернівців Клічук

Менше готівки, ніж було, та корпоративні права на понад 70 млн грн. Що задекларував міський голова Чернівців Клічук
Роман Клічук. Колаж Суспільне Чернівці

Міський голова Чернівців Роман Клічук оприлюднив декларацію за 2022 рік. У документі вказані нерухомість, авто, цінний годинник, а також корпоративні права на бізнес і грошові збереження.

Нерухомість

Міський голова Роман Клічук разом з дружиною володіє житловим будинком у понад 500 квадратних метрів в Чернівцях. А також земельною ділянкою у понад 600 квадратних метрів. Також має у власності будинок та три земельні ділянки у двох селах на Івано-Франківщині.

Цінне майно

Клічук задекларував годинник IWC Schaffhausen за понад 300 тисяч гривень, а також автомобіль MERCEDES-BENZ 2017 року випуску за 2,3 мільйона. Ще два авто у власності його дружини та одного з синів.

Корпоративні права

До того, як стати міським головою, Клічук був підприємцем. Коли очолив місто, передав керування своїм бізнесом, але залишається кінцевим бенефіціаром, зокрема, фірми "Гойра Груп".

У декларації Клічук вказав частки у статутному капіталі та їхню вартість у грошовому вираженні:

  • ТОВ "Рома" — 70% частки, оцінених у 24,5 мільйона гривень,
  • ТОВ "Гойра груп" — 100% частки, оцінених у 53 мільйони гривень,
  • ТОВ "Агрофірма Калина" — 50% частки, оцінених у 1,2 мільйона гривень,
  • ТОВ "Брусницька мацеста", — 40% частки, оцінених у 40 тисяч гривень.

Доходи

За 2022 рік Клічук заробив понад 600 тисяч гривень на посаді міського голови. Раніше він казав, що цю зарплатню віддає на благодійність.

Дружина Клічука Лариса за рік отримала понад 360 тисяч гривень зарплатні у ТОВ "Рома". Син Богдан заробив понад 100 тисяч гривень у ТОВ "Тайстра груп". Також Роман Клічук задекларував майже 150 тисяч гривень процентів з ПриватБанку та понад 27 тисяч гривень страхових виплат. Понад 830 тисяч гривень Клічук отримав за продаж рухомого майна.

Гроші

Клічук зберігає на банківському рахунку понад 3 мільйони гривень. У готівці зберігає 217,5 тисяч євро, понад 180 тисяч доларів та понад 7,7 мільйона гривень. Це менше грошей, аніж Роман Клічук декларував за 2019 рік, коли ще не був міським головою. Тоді декларував понад 300 тисяч євро, більше як 250 тисяч доларів та понад 14 мільйонів гривень.

Дружина Клічука володіє 80 тисячами гривень та 16,5 тисячами доларів у готівці. Також деякі гроші дружина та сини Клічука зберігають у банках.

Що відомо про реєстр декларацій

  • Подати щорічні декларації за 2021 та 2022 роки потрібно до 31 січня 2024 року. Водночас декларації за 2023 рік треба подати у період з 1 січня по 31 березня 2024 року.
  • Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) 10 грудня 2023 року відкрило публічний цілодобовий доступ до реєстру декларацій.
  • 12 жовтня 2023 року набрав чинності Закон України про відновлення декларування.
  • У перші тижні повномасштабного вторгнення Росії обов'язкове подання декларацій було призупинене. У Transparency International Україна поінформували, що лише третина всіх посадовців подали декларації за 2021 рік.
  • 30 січня посли країн G7 та ЄС виступили за якнайшвидше ухвалення в Україні Державної антикорупційної програми та відновлення е-декларування та фінансового звітування політичних партій.
  • 5 вересня Верховна рада ухвалила в цілому законопроєкт №9534 про повернення е-декларування, однак не підтримала правку про негайне відкриття реєстру е-декларацій.
  • 12 вересня президент Володимир Зеленський ветував закон №9534 про відновлення електронного декларування, і закликав нардепів якнайшвидше проголосувати за відкриття реєстру декларацій.

Читайте Суспільне Чернівці у Telegram: головні новини

На початок