"Звернуся в суд про відшкодування моральної шкоди": не поновлений на посаді директор кропивницького театру

"Звернуся в суд про відшкодування моральної шкоди": не поновлений на посаді директор кропивницького театру

Кіровоградська обласна рада відмовляється виконувати рішення суду щодо поновлення на посаді директора обласного театру імені Марка Кропивницького Вячеслава Вандрашека. Він планує боротись за свої права та позиватись до суду щодо відшкодування моральної шкоди.

Про це Вячеслав Вандрашек розповів під час пресконференції.

Вячеслав Вандрашек 16 днів після рішення суду чекає від обласної ради його виконання. Своє звільнення він оскаржував у суді протягом семи місяців. 30 квітня хотів почати виконувати свої обов’язки.

"Але мене не пустили в театр. Юрист театру повідомив, що має бути розпорядження голови обласної ради. Ми звернулися в облраду, нам пояснили, що треба написати заяву-пропозицію. В той же день, заява була написана, її прийняла канцелярія. Після чого облрада сказала: все буде виконано згідно чинного законодавства, але рішення суду так і не виконала".

Рішення суду про поновлення Вячеслава Вандрашека на посаді не виконують, бо потрібно звільнити попереднього директора, пояснив керівник пресслужби виконавчого апарату облради Петро Мельник.

"На цю посаду був призначений Сергій Корнієнко. Згідно з статтею 40 законодавства про працю України, можна її звільнити за згодою цієї посадової особи, переведенням цієї людини на іншу посаду. Ми направили такі відповідні листи Сергію Корнієнку. На сьогодні відповіді від Корнієнка поки не отримані".

Жодних технічних підстав для того, щоб не виконати рішення суду, немає, вважає юристка Євгенія Захарченко.

"Кодекс Законів про працю стаття 40, пункт шість каже про те, що з ініціативи роботодавця звільняється працівник, якщо на цю посаду прийнято поновленого попереднього працівника".

Вячеслав Вандрашек звернувся у виконавчу службу 30 квітня. Рішення суду мали виконати за три дні. Після невиконання виписують штраф, після чергового невиконання за три дні відкривається кримінальне провадження, говорить він.

Петро Мельник каже: їм відомо, що Вандрашек звернувся до виконавчої служби, та у нього є інформація, що Вандрашеку відмовили у виконавчому впроваджені:

"Чому відмовила – ми не знаємо. Можливо, надалі виконавча служба ухвалить інше рішення. Тобто, ми готові виконати ті відповідні рішення, які відповідними органами прийняті. На даний момент у такому виконавчому провадженні відмовлено".

Вячеславу Вандрашеку про це невідомо:

"Яким чином облрада знає про це рішення? Це я заявник, я не знаю, а облрада знає. Я буду звертатися в суд про відшкодування моральної шкоди, буду звертатися, якщо треба, до прокуратури, всі, які є органи, для того, щоб відкрили кримінальне провадження. Маю на це повне право, на відміну від облради, яка не має жодного права не виконувати рішення суду. Я їх про це попередив".

Юристка уточнила, якщо протягом трьох робочих днів не буде виконано судове рішення, настає відповідальність у вигляді штрафу у сумі 300 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (5100 гривень). Другий штраф – у подвійному розмірі - 10200 гривень.

"Далі закривається провадження, поліція переходить до того, щоб з’ясувати, які причини не дозволили пану голові облради виконати рішення суду".

Щоб дізнатися про стан виконавчого провадження, Суспільне зателефонувало до департаменту державної виконавчої служби. На дзвінки не відповіли. Востаннє телефонували о 17:00. Суспільне озвучить інформацію від департаменту, як тільки отримає її.

Що відомо про звільнення Вячеслава Вандрашека

Вандрашека звільнили 26 вересня 2023 року. У розпорядженні була вказана така причина звільнення: "У зв’язку із закінченням строку дії контракту". Новим керівником театру призначили київського режисера Сергія Корнієнка, 1988 року народження. Під час конкурсу члени комісії проголосували за нього одноголосно.

Вячеслав Вандрашек у конкурсі участі не брав. Вважає, його звільнили незаконно, посада була не вакантна, бо він призначений на час дії воєнного стану. Своє звільнення пов’язує з тим, що розповів про тиск з боку обласної ради написати заяву на звільнення. Каже, отримував таку пропозицію і від голови обласної ради Юрія Дрозда.

Юрій Дрозд це спростовує:

"Я такого з Павловичем не балакав. Відбулась комісія з власності, депутати одноголосно проголосували провести у семи з наших закладів конкурси. Це стосується п’яти освітніх закладів, театру і музею".

Нагадаємо, Сергій Шульга – це колишній голова обласної ради. На посаду Вячеслава Вандрашека він призначав у грудні 2022 року.

У контракті про призначення йдеться: "Вандрашек Вячеслав призначається на посаду директора - художнього керівника комунального закладу "Кіровоградський академічний обласний український музично-драматичний театр імені Марка Кропивницького"... з 1 грудня 2022 року відповідно до статті 10 Закону України "Про правовий режим воєнного стану, до вирішення питання про призначення керівника в установленому порядку".

У вересні 2023 року керуючий справами виконкому облради Павло Топчій сказав Суспільному: "Всі можуть на власні очі переконатися, що слів про те, що він укладений на період дії воєнного стану, немає. До моменту призначення керівника у встановленому порядку. Ми вважаємо, що проведення конкурсу на цю посаду і є встановленим порядком призначення керівника на цю посаду".

На початок