Венеціанська комісія дала рекомендації щодо поправок у закон про КСУ. Зеленський погодився

Венеціанська комісія дала рекомендації щодо поправок у закон про КСУ. Зеленський погодився

Оновлено
Венеціанська комісія дала рекомендації щодо поправок у закон про КСУ. Зеленський погодився
. УНІАН

Венеціанська комісія порадила Україні внести низку поправок у закон про Конституційний суд, зокрема, звузити межі рішень КСУ та роз'яснити суддям поняття конфлікту інтересів. Президент Володимир Зеленський погодився із висновками Комісії, а у КСУ пообіцяли врахувати їх у своїй роботі.

Венеціанська комісія надала другий терміновий висновок щодо поправок у закон про Конституційний суд зранку 11 грудня.

Що рекомендує Комісія

Відповідно до висновків, Венеціанська комісія рекомендує внести такі зміни:

  • Верховна рада має розглянути можливість висловити свій намір звузити межі рішень Конституційного суду з конкретних питань;
  • КСУ має в обов'язковому порядку надавати конкретні причини щодо кожного положення закону, яке він вважає неконституційним;
  • у законі про КСУ необхідно врегулювати дисциплінарні процедури;
  • необхідно передбачити можливість повторного розгляду справ в КСУ, якщо, наприклад, у суді буде доведено, що суддя КСУ у цій справі отримав хабар. Наразі усі рішення КСУ остаточні та не можуть бути оскаржені;
  • необхідно надати більш чітке і докладне визначення "конфлікту інтересів". Комісія пропонує виокремити, наприклад, фінансовий конфлікт інтересів, коли це стосується розслідувань Національного антикорупційного бюро або протоколів Нацагентства з питань запобігання корупції;
  • рішення про відводи чи самовідводи мають бути викладені в основному рішенні або окремому процесуальному рішенні чи постанові
  • вимоги до кворуму слід зменшити у тих випадках, коли його неможливо забезпечити через відвід суддів;
  • Рада має розглянути можливість ухвалення закону, в якому будуть чітко розписані наслідки для суддів КСУ, які не дотримуються положень закону про відкликання, зокрема про порушення публічного дисциплінарного провадження;
  • необхідно створити орган добору суддів КСУ та включити у нього міжнародних експертів з прав людини та представників громадянського суспільства, що має гарантувати моральні та професійні якості кандидатів. Поточні вакансії у КСУ Комісія рекомендує заповнити після створення цього органу.

Відзначається, що кандидатів має обирати кваліфікована більшість, для чого необхідно ухвалити відповідну поправку до Основного закону.

Окрім того, Венеціанська комісія радить організувати спеціальну, зокрема міжнародну, підготовку з тлумачення Конституції для новообраних суддів.

У КСУ обіцяють врахувати зауваження

Як повідомляється на Facebook-сторінці Конституційного суду, судді вивчать надані Комісією рекомендації та врахують їх у своїй подальшій роботі.

"Висновок містить низку критичних зауважень до вказаного рішення, зокрема, щодо аргументації в мотивувальній частині, порядку вирішення конфлікту інтересів по заявлених відводах суддів, можливих наслідків щодо прийнятого законодавства по боротьбі з корупцією та інших питань. Усі вони вивчаються суддями Конституційного суду України для врахування при подальшому напрацюванні рішень", – йдеться в оприлюдненій заяві.

Водночас у КСУ зазначили, що Комісія визнала рішення суду легітимним попри критичні зауваження до його мотивації.

"Наголошуємо, що рішення Конституційного суду України є легітимним та таким, що підлягає виконанню з урахуванням висновку Венеційської комісії та Генерального директорату з прав людини та верховенства права Ради Європи", – зауважили в суді.

Окрім того, в повідомленні підкреслюється, що Комісія і Генеральний директорат з прав людини не дійшли висновку про необхідність зміни складу суддів КСУ.

"Навпаки, вони (органи Ради Європи – ред.) наголосили, що органи державної влади повинні поважати конституційну роль Конституційного суду України та мають виконувати його рішення", – підсумували в КСУ.

Реакція президента

Президент Володимир Зеленський, який виступив ініціатором перезапуску КСУ для "відновлення довіри до судочинства", схвально оцінив висновки Венеціанської комісії.

"Два документи, які Комісія сьогодні формально схвалила, дають важливі орієнтири для вирішення ключових для мене завдань: яким чином уникнути заподіяння Конституційним судом невідворотної шкоди антикорупційній реформі та як реформувати сам Конституційний суд системно, щоб нинішня ситуація більше не повторилась", – сказав Зеленський.

Він додав, що доручить Комісії з питань правової реформи при президентові України опрацювати надані рекомендації та врахувати їх під час підготовки подальших кроків з реформування судової системи.

"Стоїть чітке завдання – провести ретельний аудит та оцінку ефективності здійснених раніше реформ. Вважаю, що лише маючи такий аналіз, ми зможемо виправити помилки та створити законодавство, узгоджене з Конституцією України, міжнародно-правовими зобов’язаннями та рекомендаціями Венеціанської комісії", – заявив Зеленський.

Що відомо

  • У першому висновку Венеціанська комісія заявила, що рішення Конституційного суду про неконституційність окремих положень антикорупційного законодавства не має чіткої аргументації, твердих основ у міжнародному праві та приймалося під впливом можливого конфлікту інтересів.
  • 27 жовтня Конституційний суд визнав статтю "Декларування недостовірної інформації" 366-1 Кримінального кодексу такою, що не відповідає Основному закону.
  • Після цього Національне агентство з питань запобігання корупції на виконання рішення Конституційного Суду закрило доступ до Єдиного державного реєстру декларацій. Експерти заявили, що таким чином, КСУ заблокував призначення керівних кадрів органів влади, у тому числі переможців місцевих виборів.
  • З приводу цього рішення президент Володимир Зеленський скликав закрите засідання Ради національної безпеки та оборони для визначення заходів невідкладної реакції держави на нові загрози та виклики національній безпеці. За результатами засідання міністр юстиції заявив, що у Верховній раді вже 30 жовтня зареєструють законопроєкт, у якому передбачається відновлення доброчесності судочинства у Конституційному суді.
  • 30 жовтня голова КСУ Олександр Тупицький закликав президента Володимира Зеленського зустрітися з ним та обговорити нинішню політичну кризу, яка склалася після скасування КСУ низки антикорупційних норм.
  • 2 листопада президент Зеленський виступив перед фракцією "Слуга народу" та поставив вимогу підтримати його пропозицію перезавантаження Конституційного суду.
  • 9 грудня президент Володимир Зеленський звернувся до Верховної ради з проханням не розглядати ініційований ним законопроєкт про перезавантаження КСУ до отримання висновків Венеціанської комісії.
На початок