Венеціанська комісія оцінила рішення КСУ щодо декларування

Венеціанська комісія оцінила рішення КСУ щодо декларування

Венеціанська комісія оцінила рішення КСУ щодо декларування
. УНІАН

Рішення Конституційного суду про неконституційність окремих положень антикорупційного законодавства не має чіткої аргументації, твердих основ у міжнародному праві та приймалося під впливом можливого конфлікту інтересів.

Відповідного висновку дійшла Венеціанська комісія, яка оцінила конституційну ситуацію, спричинену рішенням КСУ щодо питання декларування чиновників, на прохання президента Володимира Зеленського

"Конституційний суд, з одного боку, заслуговує на інституційну повагу, але, з іншого боку, повинен поважати власні процедури та заради конституційної стабільності та правової визначеності повинен ухвалювали рішення, які загалом відповідають його власній прецедентній практиці", - йдеться у рішенні.

У Комісії наголосили, що "такі рішення підривають довіру громадськості до конституційного правосуддя загалом". А це разом з негайним негативним впливом на боротьбу з корупцією "викликає жаль".

"Тим не менш, конституційна роль Конституційного cуду повинна поважатися, і Верховна Рада повинна імплементувати рішення, інтерпретувавши його з урахуванням конституційних основ країни та чинних міжнародних стандартів, захищаючи суспільні інтереси, такі як боротьба з корупцією, в тому числі у судовій владі", - наголошено в рішенні.

На думку Венеційської комісії необхідно зберегти обов’язок держслубовців, зокрема суддів, подавати декларації про прибутки, мати ефективний механізм перевірки таких декларацій та законом передбачити відповідне покарання для тих, хто свідомо включає до декларацій неправдиву інформацію про свої статки.

Що відомо

  • 27 жовтня Конституційний суд визнав статтю "Декларування недостовірної інформації" 366-1 Кримінального кодексу такою, що не відповідає Основному закону.
  • Після цього Національне агентство з питань запобігання корупції на виконання рішення Конституційного Суду закрило доступ до Єдиного державного реєстру декларацій. Експерти заявили, що таким чином, КСУ заблокував призначення керівних кадрів органів влади, у тому числі переможців місцевих виборів.
  • З приводу цього рішення президент Володимир Зеленський скликав закрите засідання Ради національної безпеки та оборони для визначення заходів невідкладної реакції держави на нові загрози та виклики національній безпеці. За результатами засідання міністр юстиції заявив, що у Верховній раді вже 30 жовтня зареєструють законопроєкт, у якому передбачається відновлення доброчесності судочинства у Конституційному суді.
  • 30 жовтня голова КСУ Олександр Тупицький закликав президента Володимира Зеленського зустрітися з ним та обговорити нинішню політичну кризу, яка склалася після скасування КСУ низки антикорупційних норм.
  • 2 листопада президент Зеленський виступив перед фракцією "Слуга народу" та поставив вимогу підтримати його пропозицію перезавантаження Конституційного суду.
  • 9 грудня президент Володимир Зеленський звернувся до Верховної ради з проханням не розглядати ініційований ним законопроєкт про перезавантаження КСУ до отримання висновків Венеціанської комісії.
На початок