12 серіалів, які відображають життя у 2010-х

12 серіалів, які відображають життя у 2010-х

12 серіалів, які відображають життя у 2010-х
. undefined

Ні, це не просто ще один список "найкращих серіалів". Вибрати "найкраще" навіть за 2019 рік — непроста задача, адже цьогоріч індустрія, здається, перевершила себе: 688 нових серіалів запустилися лише на американських телеканалах і стрімінгових платформах. Кожен попередній рік ця цифра була трохи меншою, але все одно така кількість здатна пересічну людину тільки налякати.

Саме тому ми вирішили дібрати більш точний критерій: серіали, які не були абстрактно "найкращими", а так чи інакше відображали останнє десятиріччя — буремні, дивні та неспокійні 2010-ті.

12 серіалів, які відображають життя у 2010-х
undefined

Кінь БоДжек / BoJack Horseman

БоДжек — це в минулому легендарний актор-кінь, який опустився на самісіньке дно життя. Він живе з якимось неголеним хлопцем, періодично спить із колишньою, вживає всі речовини, до яких дотягнеться його ніс або рот, але це все не приносить йому задоволення чи бодай забуття. Блискучий твір про те, який насправді вигляд мають відчай та депресія — і як з них вибиратися.

Причому мультсеріал з кожним сезоном стає тільки краще і піднімається на якісь немислимі вершини. Він не просто змальовує саморуйнівну поведінку егоїстичного створіння, а й порушує інші важливі питання, пов’язані з цією темою: наприклад, чи можливе зцілення тих людей, які були знищені / отруєні його поведінкою? До цього ще варто додати, що, незважаючи на свою "серйозність", "Кінь БоДжек" — це ще дуже смішний та візуально винахідливий мультик.

Читайте також: "41 серіал для залипання на зимових канікулах"

Залишені / The Leftovers

Цей серіал дивилось порівняно мало людей (і ще менше — додивилося до кінця), але він абсолютно нікого не лишив байдужим. "Залишених" зробили разом автор "Загублених" (LOST) Деймон Лінделоф і письменник Том Перротта. Сюжет дуже простий і складний водночас: зав’язка в тому, що з нашої планети дуже раптово та за невідомих обставин зникло 2% людства, тобто близько 140 мільйонів людей.

Подальше розгортання подій іде радше не в напрямку розкриття таємниці "куди ж саме вони зникли і чи повернуться?" (хоча на це будуть натяки), а в область емоційних переживань конкретних людей, які втратили близьких. І яким чином ця трагедія роз’єднує суспільство, яке дуже важко переживає колективну травму. Зараз випускають багато серіалів на теми відчаю, депресії та безвиході, але "Залишені" пішли в цьому напрямку першими.

12 серіалів, які відображають життя у 2010-х
undefined

Американці / The Americans

Шпигунська драма телеканалу FX про двух одружених агентів КДБ, які живуть у 1980-х у Вашингтоні, округ Колумбія, та видають себе за звичайних американських громадян. Улюблений серіал телекритиків, який, втім, протягом шести сезонів демонстрував надзвичайно низькі рейтинги. Слава прийшла до нього трохи пізніше завдяки стрімінговим платформам і світовій політиці, напруженим відносинам США та Росії. "Американці", виявляється, трохи випередили свій час.

Але, як зазначають продюсери серіалу, вони абсолютно не мали на думці створювати такий геополітичний відгомін. Це шоу навіть не стільки про Холодну війну, скільки про низку неможливих компромісів, до яких доводиться вдаватися в рамках будь-яких відносин, як однієї країни з іншою, так і в рамках шлюбу конкретних чоловіка й жінки (і останнє, мабуть, найважче).

Зупинись і гори / Halt and Catch Fire

На перший погляд, серіал "Кремнієва долина" (Silicon Valley) точніше описує стартап-епоху 2010-х, IT-бум, дух інтернет-підприємництва та культ високих технологій. Але ми обрали саме "Зупинись і гори" не просто так. Це історична драма про групу піонерів "високих технологій" періоду 1980-х — 1990-х. Про часи, коли революція персональних комп'ютерів тільки почалась. І, по-перше, цей серіал одним з перших започаткував моду на драми, зосереджені на складних відносинах між людьми.

А по-друге, на відміну від сатиричного та постмодерністського погляду "Кремнієвої долини", "Зупинись і гори" нагадує про часи, коли комп'ютери об'єднували людей, а не роз'єднували їх за поглядами. А інтернет обіцяв надію на краще і ще не нагадував чорну діру, де розчиняється все справжнє. До того ж серіалу притаманне оптимістичне відчуття, що коли-небудь ми знов до цього повернемось.

Читайте також: "10 фільмів, за якими треба стежити, щоб бути в темі. Розклад прем'єр до квітня"

Атланта / Atlanta

Широкий загал дізнався про Дональда Гловера, автора серіалу "Атланта", коли він випустив кліп на пісню "This іs America" і отримав за це премію "Греммі". У цьому відео, дощента заповненому соціальним підтекстом, зашита одна з головних тем творчості Гловера: протиріччя сучасної Америки та місце темношкірих людей в суспільстві. Власне, цьому присвячений і його блискучий серіал "Атланта". Сюрреалістична комедія про хлопця, який мріє бути репером, але хоче при цьому залишатись людиною за будь-яких обставин.

Погань / Fleabag

Головна героїня — молода дівчина, яка живе у Лондоні, намагається отримати позику на власну кав'ярню (де справи йдуть кепсько) та живе досить безладним сексуальним життям. Як і багато хто з покоління так званих мілленіалів, дівчина страждає від власного цинізму та внутрішньої порожнечі, а від першоджерела любові — власної родини — постійно тікає і зневажає майже всіх її членів. Але у другому сезоні на неї чекає Справжнє Велике Кохання, яке змінює її життя.

12 серіалів, які відображають життя у 2010-х
undefined

Дівчата / Girls (HBO)

Мабуть, головний серіал про природу сучасної молодої жінки за останні 10 років. Так, він побудований на класичній схемі "Сексу у великому місті" й зосереджений навколо 4 героїнь-типажів: розумна, красива, тусовщиця, скромниця. Однак відмінність у тому, що в "Дівчатах" ніхто не залишається до кінця в своєму типажі. Розумна легко вчиняє дурницю, а скромниця йде в такий загул, який не снився і тусовщиці.

"Дівчат" обов'язково потрібно дивитися чоловікам — особливо тим, хто у спробах "зрозуміти цих жінок" клікає на жахливі статті на кшталт "10 правил справжнього чоловіка" на сайтах-помийках. У серіалі дуже тонко й дотепно демонструються головні чоловічі недоліки, які відштовхують будь-яку жінку (від неохайності і занудства до безпідставних ревнощів).

А ще "Дівчата" за допомогою безлічі запаморочливих сюжетних поворотів руйнують дурнуватий стереотип про те, що будь-яка жінка — за своєю суттю домогосподарка і їй всього лише потрібно знайти собі мужика та осісти на одному місці. Жінок цікавить ще тисяча інших речей, у них тисячі дрібних страхів і зворушливих особливостей — це розмаїття просто потрібно навчитися бачити. "Дівчата" вчать цього "на відмінно".

Оповідь служниці / The Handmaid’s Tale

Це водночас екранізація роману Маргарет Етвуд, тріумф серіального мистецтва та тривожний попереджувальний знак людству. Сюжет дуже простий і страшний: антиутопічний світ, в якому здатні до запліднення жінки перебувають у певному сексуальному рабстві.

Що далі, то сюжет ускландювався та при цьому не ставав гіршим — відірватися було неможливо. І саме "Оповіді служниці" вдалося вхопити й передати загальне світосприйняття, колективне несвідоме: наш світ, яким ми його знали, вже закінчився і котиться в якусь дуже незрозумілу прірву. Але ми ще поживемо і поборемося.

Містер Робот / Mr. Robot

Поняття "бульбашок" у сьогоднішній реальності, наскрізь прошитої соціальними мережами і гаджетами, стає ключовим. Медіатеоретик Елі Парізер присвятив спеціальному терміну "filter bubble" окрему книжку ("За стіною фільтрів"), яка до жаху точно описує наш інтернет-побут. Персоналізація результатів пошуку і заплутаний алгоритм стрічки новин у Facebook — найяскравіші тому приклади. Принцип релевантності даних формує навколо нас "бульбашки" з того, що нам цікаво і, як вважає штучний інтелект, може бути цікаво. Альтернативні точки зору, несподівані результати і радість, новизна випадкових відкриттів від нас тікають.

У серіалі "Містер Робот" ця ідея зазнала переосмислення. Елліот, головний герой-хакер, який (на початку) працює в кіберохоронній фірмі, дуже добре бачить, наскільки ілюзорний той світ, який ми вважаємо своїм і звичним. Але він бореться не за те, щоб у людей "розплющились очі і вони побачили правду" — цю вульгарну ідею серіал дуже тонко обходить стороною. Усе навпаки: хакерство Еліота направлено на те, щоб ми продовжували жити в "бульбашках", тому що вони дарують нам щастя і радість, почуття безпеки, контролю над тим, що відбувається.

Не всім дано вершити революцію і перебувати в постійних пошуках істини. При цьому головного героя все ж гризе одвічна ідея "викриття". З іншого боку, він мріє, щоб "корпорація зла" вщент зруйнувалась, а люди прокинулися від глибокого сну. Цей внутрішній конфлікт Елліота і стає ключовим. З ким він і за кого: одинак, який підтримує "щасливе незнання", або ж гвинтик у бойовій машині хакерського угруповання, чия діяльність напевно змінить світ?

12 серіалів, які відображають життя у 2010-х
undefined

Гра престолів / Game of Thrones

Звісно, будь-який список серіалів 2010-х не міг би обійтися без "Гри престолів". Одне з найгучніших (якщо не найгучніше) шоу десятиліття залишило надзвичайно яскравий слід на телевізійному ландшафті. Про жоден із сучасних серіалів так багато не говорили, неважливо, позитивно чи негативно.

Водночас "Гра престолів" неодноразово була незграбною, часом — просто дурнуватою. Ми продовжували її дивитись (все ж таки багато часу вже витрачено, шкода кидати), але що далі заходив сюжет, то більше був помітний глухий кут, у який забилися творці серіалу. Він був таким багатообіцяючим на початку і так безславно розтринькав глядацьку довіру під кінець.

Власне, це чудова метафора ставлення до серіалів взагалі й те, як воно змінювалось протягом десятиліття. Спочатку нас змусили повірити в "золоту серіальну епоху", а потім стало зрозуміло, що глядач — усього лише здобич у Великій Битві за контент між Netflix, Amazon, Disney та іншими гігантами ринку.

Божевільна колишня / Crazy Ex-Girlfriend

Абсолютно не схожа ні на що в серіальному світі, дуже дивна комедія з музичними номерами про психічні захворювання, справжнє кохання і загальну хиткість життя. Зірка серіалу — акторка та комедіянтка Рейчел Блум, яка раніше була відомою завдяки своїм вірусним кліпам (в одному з них, наприклад, вона вдавала сексуально стурбовану студентку, яка мріє зайнятися сексом із фантастом Реєм Бредбері).

У цьому шоу, яке Рейчел написала самостійно, вона перевтілюється в нервову та незграбну дівчину Ребекку Банч. Ребекка полишає фінансово успішну кар'єру у Нью-Йорку заради того, щоб працювати на низькій посаді в маленькому містечку, де живе її "колишній" — хлопець, з яким у неї в 16 років було нетривале літнє кохання.

Новенька / New Girl

Кедооцінений кримінальний серіал про трохи інфантильну вчительку (її грає Зоуї Дешанель), яка оселяється у великому лофті разом із трьома чоловіками-сусідами. Знову ж таки, в першу чергу це дуже смішна та винахідлива ситуаційна комедія, в хорошому сенсі традиційна й універсальна. Її можна дивитися з будь-якого сезону, в будь-якому стані і в будь-якій компанії (навіть разом із бабусею та дідусем). За цим ховається чудовий портрет "сучасних тридцятирічних", які живуть у великих містах. Вони вічно сумніваються, втомилися будувати кар'єру, їм страшно заводити власну сім'ю і саме тому вони разом винаймають житло або просто існують у дуже тісному колі близьких друзів (аби не лишатись на самоті).

Читайте також: "Навіщо читати рецензії, якщо й без того зрозуміло, що фільм поганий?"

На початок