Де шукати та як обрати собі нового постачальника газу – пояснює експерт

Де шукати та як обрати собі нового постачальника газу – пояснює експерт

Ексклюзивно
Де шукати та як обрати собі нового постачальника газу – пояснює експерт
. Фото з відкритих джерел

Директор із досліджень аналітичного центру “Діксі груп” Роман Ніцович розповів в ефірі Українського радіо де можна ознайомитись з переліком постачальників газу для населення та яка процедура його зміни.

Роман Ніцович розповів, що реформа ринку газу в Україні нарешті запрацювала на повну силу.

"Реформа готувалася давно і впроваджувалася певними етапами, тому що ціни на газ були прив'язані до певних ринкових індикаторів ще два роки тому. З 1 січня ми повністю перейшли на ринковий принцип ціноутворення, а 1 серпня ми просто відмінили положення про покладення спеціальних обов’язків на ринку, дозволяючи будь-якому постачальнику укладати договір зі споживачем і продавати йому газ. Раніше це були традиційні постачальники, відокремлені від облгазів, і вони працювали на своїй визначеній території. А зараз ви можете змінити свого постачальника й обрати будь-якого, який є на ринку, і їх понад 50”, – пояснив експерт.

Як наслідок, у споживачів природного газу з'явилися різноманітні варіанти його придбання.

"Можна обирати й по ціні, й по умовах оплати, й по принципах сервісу. Зараз, наприклад, газ можна купувати не щомісячно, а на умовах передоплати наперед: на сезон або навіть на рік", – зауважив Ніцович.

Наразі в Україні для населення доступні послуги понад 50 постачальників. І інформацією про них можна ознайомитися на спеціальних ресурсах.

"На ринку діє понад 600 ліцензованих постачальників, переважна більшість з яких працює з промисловими споживачами. Для населення свої послуги пропонує понад 50 постачальників. Наш аналітичний центр запустив спеціальну платформу, яка називається "Газотека" Цей інструмент дозволяє зручно подивитись на ті пропозиції, які є на ринку, на те, скільки можна потенційно заощадити, якщо перейти до конкретного постачальника. В перспективі ми хотіли би зробити портал “Газотека” повноцінною платформою з переходу, подачі документів на зміну постачальника”, – пояснив експерт.

Для того, аби змінити постачальника газу, достатньо послідовно пройти етапи спрощеної процедури.

"В нас відбулося спрощення процедури. Зараз достатньо подати заявку на зміну постачальника і додати до цієї заявки певний перелік документів. Це документи на право власності приміщення, де знаходиться обладнання газоспоживача, паспорт, ідентифікаційний код та спеціальний код, який привласнюється кожному споживачу на газовому ринку. Ця процедура безкоштовна і має займати максимум 21 день", – підсумував Роман Ніцович.

Що відомо

  • Згідно з міжнародними зобов’язаннями з 1 січня 2020 року Україна перейшла на ринкове ціноутворення на газ для побутових споживачів в рамках ПСО.
  • З 1 травня 2020 року, в межах зобов'язань перед МВФ, Україна взяла на себе обов’язок повністю лібералізувати ринок постачання газу побутовим споживачам і забезпечити умови для конкуренції в цьому сегменті.
  • Відкриття ринку природного газу для побутових споживачів було заплановане на 1 травня 2020 року, але через впровадження карантину терміни перенесли на 1 липня.
  • З 1 липня 2020 року в Україні відкрито ринок газу відповідно до постанови Кабінету міністрів №303 від 24 квітня 2020 року.
  • У результаті проведеного у країні анбандлінгу, на ринку відбулось розділення: є компанії, які займаються доставкою газу і відповідають за труби, а є компанії, які газ продають і відповідають за його постачання клієнтові.
  • Голова правління НАК "Нафтогаз" Олексій Коболєв заявив, що користувачі можуть зафіксувати сталу ціну на рік або відразу закупити великий обсяг газу і поступово його використовувати. Однак, за його словами, замовник послуги має бути готовий до того, що впродовж року ціна може не лише зрости, а й впасти.

На початок