У Грузії опозиційні депутати оголосили бойкот парламенту. У чому причина

У Грузії опозиційні депутати оголосили бойкот парламенту. У чому причина

Ексклюзивно
У Грузії опозиційні депутати оголосили бойкот парламенту. У чому причина
. AP

У Грузії депутати опозиційних партій оголосили бойкот парламенту на тлі протестів, спричинених результатами виборів.

Як повідомляє Ехо Кавказу, від мандатів уже відмовились депутати п’яти опозиційних партій, які, відповідно до результатів голосування, проходили до парламенту. Це "Єдиний національний рух", "Європейська Грузія", "Лело", "Гірчі" та "Блок Георгія Вашадзе".

Першим про бойкот оголосив лідер партії "Єдиний національний рух" Ніка Мелія.

"Наша вимога – нові вибори у вільному середовищі. Ми доб'ємося цього найближчим часом", – сказав Мелія.

Згодом лідер "Європейської Грузії" Давід Бакрадзе заявив, що через масштабні фальсифікації опозиціонери відмовляються від мандатів та участі у другому турі виборів за мажоритарними округами.

"Ці вибори не були вільними та справедливими, результати не відображають волю грузинських виборців", – сказав він.

Згодом до бойкоту долучилася партія "Лело". Один з її лідерів Бадрі Джапарідзе заявив, що депутати партії відмовляється від парламентських мандатів та зазначив, що підсумки парламентських виборів в країні були сфальсифіковані. Відповідно до оприлюднених результатів виборів, партія здобула 3,15% голосів та 4 місця у парламенті.

"Ми хочемо, щоб були призначені нові вибори, результати яких не викликатимуть сумнівів", - зазначив Джапарідзе.

Також про своє рішення долучитися до бойкоту оголосив Георгій Вашадзе, який очолює блок "Георгій Вашадзе - Стратегія Агмашенебелі", та лідер партії "Гірчі" Зураб Джапарідзе.

Як зазначає видання, відмовитись від мандатів також планують й інші опозиціонери.

До чого призведе бойкот

Грузинський політолог Гела Васадзе в ефірі Українського радіо прокоментував результати виборів у країні. За його словами, невизнання результатів голосування майже всіма опозиційними партіями може призвести до серйозної політичної кризи.

"Виникає дуже серйозна юридична колізія, політична колізія, яка переходить в політичну кризу. Бо, якщо вони не братимуть участь у другому турі, мажоритарно, то у “Грузинської мрії” не буде більшості голосів. І зараз є суперечка між юристами, якщо в парламенті не буде 100 депутатів, то чи можна його вважати юридично правомірним", – зазначає експерт.

За його словами, опозиціонери впевнені, що провладна партія причетна до фальсифікації протоколів, що дозволило їй здобути критично важливі додаткові 3-4%. Завдяки цьому "Грузинська мрія", яка офіційно здобуває понад 48% голосів, зможе сформувати провладну коаліцію.

"Загалом від початку на координаційній раді було погоджено, що всі партії, окрім “Альянсу патріотів” — проросійської партії, створять коаліцію у парламенті. Тобто, у керівної партії було б 44%, а в інших партій — 56%. І уже була б урядова коаліція, а “Грузинська мрія — Демократична Грузія” перейшла б в опозицію. А у цьому випадку коаліцію сформує партія, яка перемогла і набрала більше голосів", – пояснює Васадзе.

При цьому експерт вважає, що російський вплив на парламентські вибори у Грузії цьогоріч був мінімальним.

"Російський вектор представляла партія “Альянс патріотів”, але вони набрали лише 3% голосів. Хоча результати екзит-полів стверджують, що — 2%. От вам реальний російський вплив у Грузії", – наголошує він.

Також експерт зазначає, що одним із факторів, який вплинули на результати виборів, є пандемія. Невдоволеність населення Грузії діями влади під час пандемії призвела до високої явки – участь у голосуванні взяли 2 з 3,5 мільйони виборців.

Що відомо

  • Парламентські вибори відбулись у Грузії 31 жовтня.
  • У виборах брали участь 48 партій і два блоки. Виборці вибирали 150 депутатів — 120 за пропорційною системою і 30 — за мажоритарною.
  • Перемогу здобула провладна партія “Грузинська мрія — Демократична Грузія”, крім неї до парламенту пройшли ще 6 партій і 2 блоки.
  • Право голосу мали понад 3,5 мільйона громадян Грузії. Для них до 20:00 працювали 3,8 тисячі виборчих дільниць.
  • Частина опозиційних партій вважає вибори нелегітимними. Вони переконані, що виборча адміністрація сфальсифікувала підсумки голосування на користь правлячої "Грузинської мрії". На тлі цих звинувачень у країні розпочались протести.
  • Також політики говорять про масові підкупи виборців, вкидання бюлетенів, бійки на виборчих дільницях та інші порушення.

На початок