Вибори у Грузії: явка склала понад 56%, лідирує правляча партія

Вибори у Грузії: явка склала понад 56%, лідирує правляча партія

Вибори у Грузії: явка склала понад 56%, лідирує правляча партія
. Georgian service

Центральна виборча комісія Грузії опублікувала перші офіційні результати парламентських виборів, за якими лідирує правляча партія "Грузинська мрія". Голова комісії Тамар Жванія заявила, що оброблено 28,2% протоколів (1085 ділянок з 3847).

Як повідомляє "Ехо Кавказу", попередні підсумки виборів є такими:

  • "Грузинська мрія — демократична Грузія" — 54.72%
  • "Єдиний національний рух — Сила в єдності" (Партія Міхеїла Саакашвілі) — 23.61%
  • "Бакрадзе, Угулава, Бокерія — Європейська Грузія" - 3.99%

Грузинські телекомпанії також опублікували перші результати екзитполів за підсумками парламентських виборів. За даними опозиційного каналу "Мтавари Архі", у правлячої партії "Грузинська мрія" 41%, у блоку "Єдиний національний рух — Сила в єдності" — 33%. Жванія повідомила, що поки не опрацьовано більшість протоколів з великих міст, зокрема з Тбілісі. Представник "Єдиного національного руху" вже звинуватив ЦВК у фальсифікації результатів виборів.

Явка на парламентських виборах в Грузії склала 56,11%, проголосували 1 970 540 виборців. Найвища активність зафіксована в одномандатному окрузі №19 в регіоні Рача-Лечхумі і Квемо Сванеті — 63,8%. Найнижча активність в Квемо-Картлі — 51%.

Тим часом експрезидент Грузії Міхеїл Саакашвіл заявив, що опозиція перемагає на парламентських виборах. "Опозиційний спектр здобув переконливу перемогу", — сказав він. За даними політика, його блок "Єдиний національний рух — Сила в єдності" виграє у всіх великих містах країни. Як пише sputnik-georgia, Саакашвілі відмовився від посади прем'єра Грузії.

"Національний рух" отримав удвічі більше, ніж інші партії, але зараз не час ділити - хто скільки отримав. Зараз має значення наша країна. Мені нецікаві такі посади, я відмовився від посади прем'єр-міністра України тричі, тим паче мене не цікавить посада прем'єр-міністра Грузії. Але мене хвилює те, що я не можу повернутися додому", - сказав Саакашвілі.

Що відомо

  • У парламентських виборах в Грузії брали участь 48 партій і два блоки. Виборці вибирали 150 депутатів — 120 за пропорційною системою і 30 — за мажоритарною.
  • Право голосу мали понад 3,5 мільйонів громадян Грузії. Для них до 20:00 працювали 3,8 тисяч виборчих дільниць.
  • Грузинські опозиційні сили "Єдиний національний рух" (ЄНР) та об’єднання "Сила у єдності" висунули Саакашвілі кандидатом у прем'єр-міністри країни.
  • Саакашвілі заявив, що збирається повернутися до Грузії, оскільки "включився у виборчу кампанію".
  • 7 травня 2020 року президент Володимир Зеленський призначив експрезидента Грузії головою Виконавчого комітету реформ.
  • Після цього Грузія викликала свого посла до Тбілісі для консультацій у зв’язку з призначенням Саакашвілі. Раніше влада Грузії закликала Київ не призначати Саакашвілі на посаду.
  • Міністерство закордонних справ України закликало офіційний Тбілісі "не ставити двосторонні відносини в залежність від процесу реформ в Україні".
На початок