Комітет з нацбезпеки сьогодні розглянув 300 правок до законопроєкту про мобілізацію — нардепка

Комітет з нацбезпеки сьогодні розглянув 300 правок до законопроєкту про мобілізацію — нардепка

Комітет з нацбезпеки сьогодні розглянув 300 правок до законопроєкту про мобілізацію — нардепка
Будівля Верховної Ради України в Києві. Детектор Медіа

Комітет Верховної ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки 15 березня продовжив розгляд правок до законопроєкту стосовно мобілізації.

Про це повідомила нардепка Ірина Фріз у коментарі Суспільному.

"Сьогодні розглянуто практично 300 правок, тобто зупинилися на 640. Наступне засідання буде в понеділок", — сказала парламентарка.

Фріз зазначила, що розглядали зокрема питання, яке стосувалося змін до закону про в'їзд, виїзд громадян. Комітет відхилив пропозицію уряду стосовно надмірних обмежень виїзду, адже вони створюють такі ж перепони й для в'їзду, що напряму є порушенням Конституції.

"Окрім цього, було розглянуто блок щодо органів місцевого самоврядування, зокрема покладання на них обов'язків забезпечення сповіщення, здійснення заходів або залучення, здійснення заходів мобілізації, демобілізації", — розповіла нардепка.

За словами парламентарки, це викликало "жваву дискусію" і була пропозиція, щоб запросити представників профільного міністерства на засідання Комітету для того, аби заслухати їхню позицію.

"Тому що представники Комітету категорично проти надмірних зобов'язань, які намагаються покласти на органи місцевого самоврядування", — підкреслила Фріз.

Нардепка додала, що також було відхилено пропозицію урядового законопроєкту стосовно координації або підконтрольності місцевих рад, обласним військовим адміністраціям.

"Вона так само напряму є порушенням Конституції, а отже неприпустимою для того, щоб залишатися у законопроєкті до другого читання. Сподіваюся що наступний тиждень може стати фінальним у розгляді до другого читання, якщо Комітет не буде скасовувати свої засідання", — підсумувала парламентарка.

Що відомо про законопроєкт щодо мобілізації

26 грудня Кабмін вніс до Ради законопроєкт "Про удосконалення окремих питань мобілізації, військового обліку та проходження військової служби".

До цього президент Володимир Зеленський вказав, що під час обговорення питання стосовно закону про мобілізацію військові запропонували додатково призвати 450-500 тисяч людей.

Уряд 11 січня офіційно відкликав з парламенту законопроєкт про мобілізацію.

11 січня міністр оборони України Рустем Умєров заявив, що команда відомства вже підготувала нову редакцію законопроєкту про мобілізацію з урахуванням всіх пропозицій, погоджених в робочому порядку з депутатами на засіданнях Комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки.

12 січня голова парламентської фракції "Слуга народу" Давид Арахамія заявив, що терміни повторного внесення законопроєкту про мобілізацію до Верховної ради не обговорювалися.

30 січня Кабмін затвердив оновлену версію законопроєкту про мобілізацію та передав її до Верховної ради. Своєю чергою у МО вказали, що коментарі та зауваження до документа були враховані спільно з Генштабом ЗСУ, урядом та народними депутатами.

7 лютого Верховна рада підтримала у першому читанні запропонований урядом оновлений законопроєкт про мобілізацію.

На початок