Справа щодо скверу Тарасова: у суді Запоріжжя намагаються скасувати рішення міськради в частині про розташування скверу

Справа щодо скверу Тарасова: у суді Запоріжжя намагаються скасувати рішення міськради в частині про розташування скверу

Кальцев: боротьба за землю під ТРЦ — сквер імені Дениса Тарасова (колишній Яланського)
Сквер імені Дениса Тарасова, м. Запоріжжя січень 2024 рік. Фото: Суспільне Запоріжжя

Товариство з обмеженою відповідальністю (ТОВ) "ЛЕНД ДІВЕЛОПМЕНТ" звернулося до суду з вимогою визнати протиправним та скасувати рішення міської ради "Про перейменування скверу Яланського на сквер Дениса Тарасова у місті Запоріжжя" в частині щодо розташування скверу.

З перебігом чергової судової справи щодо скверу імені Дениса Тарасова — розбиралося Суспільне.

Згідно з судовим позовом товариство "ЛЕНД ДІВЕЛОПМЕНТ" у серпні 2023 звернулося до суду з вимогою визнати протиправним та скасувати рішення Запорізької міської ради від 03.03.2023 №9 "Про перейменування скверу Яланського на сквер Дениса Тарасова" в частині слів "що розташований на перехрещенні вул. Сорок років Радянської України (нова назва вулиці Незалежної України) та вул. Лермонтова (нова назва вулиці В`ячеслава Зайцева) та проспекту Соборного, на земельній ділянці загальною площею 2,5856 га, кадастровий номер 2310100000:009:0349".

Судова справа щодо змінення розміру скверу Тарасова
Фрагмент ухвали суду від 15 серпня 2023 року у Справі № 280/6354/23. Фото: скриншот з сайту судова влада України

Йдеться про земельну ділянку загальною площею 2,5856, яка знаходиться у довгостроковій оренді на 49 років за договором № 040926100471 від 03.03.2009 року у товариства "ЛЕНД ДІВЕЛОПМЕНТ", одним з засновників якого є Володимир Кальцев (85% частка у статутному фонді за даними youcontrol на 04.03.2024 рік).

Як вбачається з матеріалів справи одним зі спірних питань є межування скверів 50 річчя СРСР, колишнього скверу Яланського та скверу Тарасова.

У лютому 2024 року ухвалою суду по цій справі призначили земельно-технічну експертизу, проведення якої доручити Дніпропетровському науково-дослідному інституту судових експертиз. Під час експертизи мають з'ясувати межі скверу 50 річчя СРСР, скверу імені Валентина Яланського та скверу імені Дениса Тарасова тощо.

Провадження у справі нині зупинено до закінчення судової земельно-технічної експертизи та надходження її висновку до суду.

Що відомо про справу скверу імені Дениса Тарасова (колишній сквер Яланського)

  • 9 лютого 2024 року мало відбутися судове засідання у справі щодо скасування рішень Запорізької міської ради про передачу скверу імені Дениса Тарасова під будівництво;
  • 8 серпня 2023 року апеляційний суд повернув на розгляд суду першої інстанції позовну заяву щодо скасування рішень Запорізької міської ради про передачу скверу імені Дениса Тарасова (колишній сквер Яланського) під будівництво торгово-розважального комплексу компанії ТОВ "ЛЕНД ДІВЕЛОПМЕНТ"
  • 17 березня 2023 року була зареєстрована петиція щодо розірвання договору оренди з ТОВ "ЛЕНД ДІВЕЛОПМЕНТ", що за три доби набрала необхідну для розгляду кількість голосів та була винесена на позачергову сесію Запорізької міської ради 31 травня 2023 року. Проте депутати її не підтримали.
  • 3 березня 2023 року сквер Дениса Тарасова отримав нову назву нещодавно, третього березня 2023 року.
  • 13 липня 2022 року, Верховний Суд задовольнив касаційну скаргу Запорізької міськради та фірми "ЛЕНД ДІВЕЛОПМЕНТ", скасувавши постанову Апеляційного суду. Тобто, Верховний суд залишив у силі рішення суду першої інстанції залишити землю в оренді у "ЛЕНД ДІВЕЛОПМЕНТ";
  • 19 січня 2022 року Верховний суд призупинив рішення про скасування договорів на оренду землі скверу Яланського.
  • 12 січня 2022 року Запорізька міськрада подала до Верховного суду касаційну скаргу щодо апеляції;
  • 8 грудня 2021 року Денис Тарасов зареєстрував петицію про створення парку Громади на місці скверу Яланського. Петиція набрала необхідну для розгляду кількість голосів;
  • 1 грудня 2021 року, Апеляційний суд Запоріжжя визнав недійсними договори оренди землі та скасував рішення Запорізької міської ради щодо передання цих земельних ділянок в оренду фірмі "ЛЕНД ДІВЕЛОПМЕНТ";
  • Денис Тарасов особисто опікувався майбутнім парком. У січні 2021 року він виступив співорганізатором акції "Різдвяна алея", де містяни висадили близько 20 хвойних дерев у парку.
  • Землю скверу Яланського у довгострокову оренду взяло ТОВ "ЛЕНД ДІВЕЛОПМЕНТ", яким володіє Володимир Кальцев. У 2018 році він оголосив, що планує звести тут торгово-розважальний центр із парком. 7 серпня того ж року у скверу Яланського були спиляні майже всі дерева. Після цього у парку відбувались численні акції протесту проти будівництва. Також з 2018 року громадські активісти ведуть судові тяжби з приводу повернення парку громаді;
  • Земля під сквером Яланського знаходиться у довгостроковій оренді на 49 років за договором № 040926100471 від 03.03.2009 року у товариства "ЛЕНД ДІВЕЛОПМЕНТ" (ЄДРПОУ 34748713), яким керує Володимир Кальцев;

Більше про історію боротьби за сквер у місті Запоріжжя читайте тут.

Підписуйтеся на Суспільне Запоріжжя у Viber або в Telegram

На початок