Ошукали переселенців на майже 400 тис. грн: судитимуть трьох жителів Запоріжжя

Ошукали переселенців на майже 400 тис. грн: судитимуть трьох жителів Запоріжжя

Ошукали переселенців на майже 400 тис. грн
Правоохоронці проводять обшук. Кіберполіція України

Судитимуть трьох жителів Запоріжжя, які, за даними слідства, вдаючи, що виплачують фінансову допомогу переселенцям, виманювали фінансові дані людей, отримували несанкціонований доступ до інтернет-банкінгу та виводили кошти з рахунків. Загальна сума збитків — майже 400 тис. грн.

Про це сьогодні, 14 травня, повідомили в пресслужбі Кіберполіції України.

Викрили підозрюваних у червні 2023 року. Слідство встановило, що 28-річний житель Запоріжжя створив фейковий телеграм-акаунт одного з українських банків, залучив до свого плану двох знайомих — 43-річну жінку та 21-річного чоловіка:

"Під приводом надання фінансової допомоги нібито від держави та міжнародних організацій, виманювали у внутрішньо переміщених осіб персональні банківські дані та коди доступу з смс-повідомлень. Використовували їх, щоб отримати доступ до інтернет-банкінгу та привласнювали заощадження громадян".

Поліцейські провели дев'ять обшуків за місцями проживання та реєстрації підозрюваних у Запорізькій області та вилучили ноутбуки, мобільні телефони, майже 50 сім-карток операторів мобільного зв’язку та банківські картки.

"Поліцейські встановили, що за понад рік підозрювані ошукали 63 особи, зокрема й волонтерів. Загальна сума збитків становить майже 400 тис. грн".

28-річному жителю Запоріжжя суд обрав запобіжний захід у вигляді тримання під вартою, а іншим двом підозрюваним — домашній арешт.

Правоохоронці завершили досудове розслідування та направили до суду обвинувальний акт за ч. 4 ст. 190 (Шахрайство) та ч. 3 ст. 28 ч. 5 ст. 361 (Несанкціоноване втручання в роботу інформаційних (автоматизованих), електронних комунікаційних, інформаційно-комунікаційних систем, електронних комунікаційних мереж) Кримінального Кодексу України.

У разі доведення провини, їм загрожує до 15 років позбавлення волі.

Підписуйтеся на новини Суспільне Запоріжжя в Telegram та у Viber

На початок