Скасування рішень Запорізької міської ради: судове засідання щодо скверу імені Дениса Тарасова перенесли

Скасування рішень Запорізької міської ради: судове засідання щодо скверу імені Дениса Тарасова перенесли

Нова судова справа щодо відновлення скверу імені Тарасова
Громадські активісти під стінами Орджонікідзевського районного суду Запоріжжя, 09.02.2024. Фото: Суспільне Запоріжжя

У Орджонікідзевському районному суді міста Запоріжжя перенесли розгляд справи щодо визнання противоправними та скасування рішень міськради про передачу скверу імені Дениса Тарасова (колишній сквер Яланського) під будівництво торгово-розважального комплексу ТОВ "ЛЕНД ДІВЕЛОПМЕНТ".

9 лютого 2024 року мало відбутися судове засідання у справі щодо скасування рішень Запорізької міської ради про передачу скверу імені Дениса Тарасова під будівництво.

Під стінами суду зібрались громадські активісти, що відстоюють збереження скверу.

"Оскільки в попередньому засіданні ми просили суд провести трансляцію цього засідання онлайн і суддя відмовив через те, що ну, він зазначив, що не було надано доказів, те, що ця справа дійсно відіграє важливе значення для громади міста Запоріжжя. Тому й попросили людей, які зацікавлені в цій історії, прийти і підтримати", — розповів Суспільному адвокатського об'єднання Міллер Марк Копанчук.

Судове засідання щодо парку імені Дениса Тарасова перенесли
Активісти біля Орджонікідзевського районного суду Запоріжжя. Фото: Суспільне Запоріжжя

Зокрема, проти будівництва торгово-розважального комплексу на місці скверу виступає громадський активіст Ігор Лукашенко:

Судове засідання стосовно парку імені Дениса Тарасова перенесли
Ігор Лукашенко, активіст. Фото: Суспільне Запоріжжя
"Це парк, це територія земля біля якої я зростав, тобто все дитинство я був в цьому будинку, який поруч. Я там гуляв, ми там гуляли в різні часи, тобто так само і інші люди. Тобто це наша земля на якій нам комфортно знаходитися. Це наш парк!".

Скасування рішень Запорізької міської ради: судове засідання щодо скверу імені Дениса Тарасова перенесли
Сквер імені Дениса Тарасова, 2023 рік. Фото: Суспільне Запоріжжя

Ігор також додає, що громадськість налаштована добиватись справедливого рішення суду і повернення скверу імені Дениса Тарасова у власність громади:

"По аналогії зараз ви можете дивитися, що робить країна-агресора, вона просто забирає території і це просто ну, фактично аналогія один в один, що відбувається. Ми зараз не можемо це покинути тому що, вже Денис дуже багато присвятив цій справі і це не можливо просто покинути і через цієї причини теж".

Валентин Гребенчук – мешканець будинку, що знаходиться біля скверу Тарасова, теж прийшов під будівлю суду:

"По-перше, це екологія. Ви знаєте, Запоріжжя по екології не найчистіше місто. У центрі міста парк, парк поглинає всі викиди, які йдуть з “Запоріжсталі” і поруч Заводський район. Там був нормальний сквер, ходили літні люди, відпочивали там, а пан Кальцеввласник компанії ТОВ "ЛЕНД ДІВЕЛОПМЕНТ" вирішив зробити з цього свій бізнес".
Судове засідання стосовно парку імені Дениса Тарасова перенесли
Валентин Гребенчук, мешканець будинку навпроти скверу імені Дениса Тарасова. Фото: Суспільне Запоріжжя

Як зазначає, адвокат у справі Марк Копанчук, станом на зараз справа перебуває на стадії підготовчого провадження, тобто розглядаються клопотання спрямовані на витребування доказів від сторін і доказування позицій:

"Було заявлено зі сторони ТОВ “ЛЕНД ДІВЕЛОПМЕНТ” клопотання про повернення нашого позову. Ми подали свої заперечення і от повинно було розглядатися саме це клопотання. В першу чергу".

Перенесли судове засідання щодо парку імені Дениса Тарасова перенесли
Марк Копанчук, адвокат адвокатського об'єднання Міллер. Фото: особистий архів Марка Копанчука

За словами Марка Копанчука, дату наступного судового засідання оголосять згодом.

Що відомо про справу скверу імені Дениса Тарасова (колишній сквер Яланського)

  • Земля під сквером Яланського знаходиться у довгостроковій оренді на 49 років за договором № 040926100471 від 03.03.2009 року у товариства "ЛЕНД ДІВЕЛОПМЕНТ" (ЄДРПОУ 34748713), яким керує Володимир Кальцев;
  • Землю скверу Яланського у довгострокову оренду взяло ТОВ "ЛЕНД ДІВЕЛОПМЕНТ", яким володіє Володимир Кальцев. У 2018 році він оголосив, що планує звести тут торгово-розважальний центр із парком. 7 серпня того ж року у скверу Яланського були спиляні майже всі дерева. Після цього у парку відбувались численні акції протесту проти будівництва. Також з 2018 року громадські активісти ведуть судові тяжби з приводу повернення парку громаді;
  • Денис Тарасов особисто опікувався майбутнім парком. У січні 2021 року він виступив співорганізатором акції "Різдвяна алея", де містяни висадили близько 20 хвойних дерев у парку.
  • 8 грудня 2021 року Денис Тарасов зареєстрував петицію про створення парку Громади на місці скверу Яланського. Петиція набрала необхідну для розгляду кількість голосів;
  • 1 грудня 2021 року, Апеляційний суд Запоріжжя визнав недійсними договори оренди землі та скасував рішення Запорізької міської ради щодо передання цих земельних ділянок в оренду фірмі "ЛЕНД ДІВЕЛОПМЕНТ";
  • 12 січня 2022 року Запорізька міськрада подала до Верховного суду касаційну скаргу щодо апеляції;
  • 19 січня 2022 року Верховний суд призупинив рішення про скасування договорів на оренду землі скверу Яланського.
  • 13 липня 2022 року, Верховний Суд задовольнив касаційну скаргу Запорізької міськради та фірми "ЛЕНД ДІВЕЛОПМЕНТ", скасувавши постанову Апеляційного суду. Тобто, Верховний суд залишив у силі рішення суду першої інстанції залишити землю в оренді у "ЛЕНД ДІВЕЛОПМЕНТ";
  • 3 березня 2023 року сквер Дениса Тарасова отримав нову назву нещодавно, третього березня 2023 року.
  • 17 березня 2023 року була зареєстрована петиція щодо розірвання договору оренди з ТОВ "ЛЕНД ДІВЕЛОПМЕНТ", що за три доби набрала необхідну для розгляду кількість голосів та була винесена на позачергову сесію Запорізької міської ради 31 травня 2023 року. Проте депутати її не підтримали.

Підписуйтеся на новини Суспільне Запоріжжя в Telegram та у Viber

На початок