Петиція щодо вилучення земельної ділянки, аби створити сквер імені Дениса Тарасова, набрала необхідну кількість голосів

Петиція щодо вилучення земельної ділянки, аби створити сквер імені Дениса Тарасова, набрала необхідну кількість голосів

Петиція щодо вилучення земельної ділянки, аби створити сквер імені Дениса Тарасова, набрала необхідну кількість голосів
Сквер імені Дениса Тарасова, м. Запоріжжя 28.04.2023. Фото: Суспільне Запоріжжя

У Запоріжжі петиція №8357 з вимогою вилучити земельну ділянку площею 2,5856 га, що нині знаходиться в оренді ТОВ "ЛЕНД ДІВЕЛОПМЕНТ", для створення скверу імені Дениса Тарасова (колишній сквер Яланського) набрала необхідну для розгляду кількість голосів.

Петицію щодо цього скверу вже вдруге на сайті Запорізької міської ради зареєстрував Максим Дрозденко.

Станом на 20 червня петицію підписали 847 людей.

Петиція щодо сквера імені Дениса Тарасова набрала необхідну кількість голосів
Петиція про вилучення земельної ділянки у ТОВ "ЛЕНД ДІВЕЛОПМЕНТ", станом на 19.06.2023. Фото: скрин з сайту електронних петицій міста Запоріжжя

Попередня петиція щодо розірвання договору оренди з ТОВ "ЛЕНД ДІВЕЛОПМЕНТ" за три доби набрала необхідну для розгляду кількість голосів та була винесена на позачергову сесію Запорізької міської ради 31 травня 2023 року. Проте депутати її не підтримали.

У Запоріжжі вкотре зареєстрували петицію аби створити сквер імені Дениса Тарасова
Результати голосування депутатів міської ради стосовно петиції "Про розірвання договору оренди земельної ділянки (кадастровий номер 2310100000:05:009:0349)". 31 травня 2023 року. Фото: Суспільне Запоріжжя

Максим Дрозденко каже: минулої сесії не вистачило декілька депутатських голосів, тож нині дещо змінив вимоги петиції:

"Тепер ми просимо не розірвати договір з ТОВ "ЛЕНД ДІВЕЛОПМЕНТ", а вилучити ділянку для суспільних потреб, — відновити сквер Тарасова".

Нагадаємо, що сквер Дениса Тарасова отримав нову назву нещодавно, третього березня 2023 року. Відповідний проєкт рішення "Про перейменування скверу Валентина Яланського на сквер Дениса Тарасова" 25 січня 2023 року вніс на розгляд сесії Запорізької міськради депутат Запорізької міської ради Михайло Прасол.

Історична довідка: боротьба за парк

Земля під сквером Яланського знаходиться у довгостроковій оренді на 49 років за договором № 040926100471 від 03.03.2009 року у товариства "ЛЕНД ДІВЕЛОПМЕНТ" (ЄДРПОУ 34748713), яким керує Володимир Кальцев.

У Запоріжжі вимагають вилучити земельну ділянку, аби створити сквер імені Дениса Тарасова
Скриншот з територією сквера Тарасова з земельного кадастру, 17.06.2023. Фото: сайт Земельного кадастру України

У 2018 році, тобто через 10 років після початку оренди, Володимир Кальцев оголосив, що планує звести тут торгово-розважальний центр із парком. 7 серпня того ж року у парку Яланського були спиляні майже всі багаторічні дерева

У Запоріжжі зареєстрували петицію з вимогою вилучити земельну ділянку у ЛЕНД дівелопмент
Вирублені дерева у парку Яланського, м. Запоріжжя 07.08.2018 рік. Фото: Facebook/ Денис Нечепоренко

9 серпня 2018 містяни й громадські активісти знесли будівельний паркан біля парку Яланського, що поставили забудовники компанії "ЛЕНД ДІВЕЛОПМЕНТ".

Мешканці Запоріжжя потребують забрати Володимира Кальцева Парк Яланського
Громадська акція проти забудови парку Яланського, м. Запоріжжя 09.08.2018 рік. Фото: Facebook/ Денис Нечепоренко

Надалі містяни кілька разів організовували у сквері екологічні акції з висадкою дерев. Але у 2020 році невідомі спиляли близько ста дерев, висаджених протягом 2018-2019 років під час громадських екоакцій.

Містяни неодноразово виходили на акції проти вирубки дерев та попри опір, висаджували нові деревця.

Денис Тарасов особисто опікувався майбутнім парком і виступав співорганізатором акцій з висадки дерев у майбутньому парку Громади.

Петиція без відповіді

Восьмого грудня 2021 року Денис Тарасов зареєстрував петицію про створення парку Громади на місці скверу Яланського. Петиція набрала необхідну для розгляду кількість голосів.

У петиції підіймалося питання не тільки щодо скверу Яланського, а і щодо "скверу біля цирку [площа 1.1322 га - ред.]... Загальна площа цих скверів складає 3,71 га".

У Запоріжжі зареєстрували петицію про збереження парку напроти цирку
Скриншот ділянки біля цирку з земельного кадастру, 17.06.2023. Фото: сайт Земельного кадастру України

Проте 21 січня 2022 року, у відповіді на запит Суспільного щодо цієї петиції Запорізька міськрада відповіла, що вважає, що створювати робочу групу щодо відновлення скверу Яланського наразі передчасно, оскільки триває судовий розгляд щодо права розпоряджатися територією парку. Станом на цей час відповіді по петиції все ще немає.

Судовий розгляд щодо права розпорядження територією парку

Першого грудня 2021 року, Апеляційний суд Запоріжжя визнав недійсними договори оренди землі та скасував рішення Запорізької міської ради щодо передання цих земельних ділянок в оренду фірмі "ЛЕНД ДІВЕЛОПМЕНТ".

справа парку Яланського
Постанова Апеляційного суду Запоріжжя 101844024 від 01.12.2021 року. Фото: скриншот з сайт судова влада України

Проте, 12 січня 2022 року Запорізька міськрада подала до Верховного суду касаційну скаргу щодо апеляції.

19 січня 2022 року Верховний суд призупинив рішення про скасування договорів на оренду землі скверу Яланського.

Парк Яланського
Ухвала Верховного суду від 19.01.2022 року. Фото: скриншот з сайт судова влада України

А вже 13 липня 2022 року, Верховний Суд задовольнив касаційну скаргу Запорізької міськради та фірми "ЛЕНД ДІВЕЛОПМЕНТ", скасувавши постанову Апеляційного суду.

Тобто, Верховний суд залишив у силі рішення суду першої інстанції залишити землю в оренді у "ЛЕНД ДІВЕЛОПМЕНТ".

Розгляд петиції

Оскільки петиція №8357 з вимогою вилучити земельну ділянку, аби створити сквер імені Дениса Тарасова набрала необхідну для розгляду кількість голосів то, згідно з Положенням про електроні петиції, має бути передана на розгляд постійної депутатської комісії Запорізької міської ради та до профільних виконавчих органів міської ради. За результатами розгляду готується проєкт рішення Запорізької міської ради щодо підтримки або не підтримки електронної петиції. І потім це рішення мають розглянути на найближчий сесії.

Суспільне також відправило запит до Запорізької міської ради щодо долі попередньої петиції №7371 від 08.12.2021 року, на яку, згідно з інформацією на сайті Запорізької міської ради, досі ненадана відповідь.

Підписуйтеся на Суспільне Запоріжжя у Viber або в Telegram

На початок