Компенсація за облаштування робочого місця для людей з інвалідністю. Як її отримати на Кіровоградщині

Компенсація за облаштування робочого місця для людей з інвалідністю. Як її отримати на Кіровоградщині

У Кіровоградській області програмою компенсації за облаштування робочого місця для людей з інвалідністю скористалася одна людина. Відповідна програма діє в Україні з вересня 2023 року. Суспільне дізнавалось, скільки можна отримати та який механізм.

Перелік для облаштування робочих місць людей з інвалідністю І та II груп затвердив уряд. Серед них – наявність підіймачів, приладу для посилення слуху, засобів для захисту тіла, ортопедичні пристрої, збільшувальне скло, лінзи, відеосистеми, що збільшують зображення та гучномовці, розповіла заступниця директора обласного центру зайнятості Наталія Невідома.

"Враховуючи, що країна воює, ми розуміємо, що чисельність людей з інвалідністю буде збільшуватись, і зараз вже велика. У 2024 році граничний розмір компенсації для людей з інвалідністю II групи – 71 тисяча гривень, за облаштування робочого місця для людей з інвалідністю І групи – 106,5 тисяч".

Пояснила, компенсацію роботодавець отримає з грошей фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування.

"Роботодавець витрачає власні гроші, а потім подає документи для отримання такої компенсації. Заява подається впродовж 90 календарних днів від працевлаштування людини. Від отримання заяви є десять робочих днів для ухвалення рішення. І упродовж п’яти днів від ухвалення рішення роботодавець отримає компенсацію".

За одного працівника роботодавець може отримати компенсацію один раз.

Кропивницьке підприємство з виробництва фарб

На підприємстві працюють 35 людей. Одна працівниця має II групу інвалідності. Спілкуватись з кореспонденткою відмовилась. На роботу жінку взяли після того, як вона надала дозвіл лікаря, розповів директор підприємства Станіслав Веретенніков.

"Вона миє обладнання після фасування. Це вододисперсійна продукція, вона не містить лаків, ацетоні. У нас пенсійного віку працюють люди, багато жінок працюють, бо хлопців мобілізували багатьох".

Зі слів керівника підприємства, як облаштувати робоче місце для жінки, щоб отримати компенсацію, консультується з центром зайнятості.

"Приходили люди з центру зайнятості, презентували нам цю програму. Будемо пробувати робити. Але досвіду роботи з ними у такому варіанті ще не було. Думаю, це може бути спецодяг".

На початок