"Машини стояли понад тиждень". Як блокування українсько-польського кордону вплинуло на експорт зерна з Кіровоградщини

"Машини стояли понад тиждень". Як блокування українсько-польського кордону вплинуло на експорт зерна з Кіровоградщини

Ексклюзивно

Польські перевізники блокують кордони з Україною з листопада 2023 року. До них приєдналися фермери. Протест зупиняли на різдвяні свята, відновили блокування 9 лютого. Суспільне дізнавалось, як блокування кордонів вплинуло на експорт зерна з Кіровоградської області.

20 лютого польські протестувальники тимчасово перекрили залізницю поблизу пункту пропуску "Медика-Шегині" та розсипали з вагонів українське зерно. Заяви польських фермерів щодо продажу українського зерна у Польщі та, відповідно, зниження ціни на збіжжя місцевих виробників не відповідають дійсності, вважає директор Українського клубу аграрного бізнесу Олег Хоменко, адже польські урядовці повідомляли, що зерно з України йде транзитом, а з 2023 року між країнами діє режим ліцензування продукції, яку ввозять.

"Провели оцінку того, як це відбувається на обсягах торгівлі між двома країнами – втрати сягають 70 мільйонів доларів щоденно за такі простої. Тому насправді дуже критична ситуація. Єдиним варіантом є пошук консенсусу та міжурядові домовленості".

Відсутність транзиту зерна через польський кордон впливає на продаж збіжжя з усіх регіонів України, розповів трейдер Володимир Кошельник. Особливо, сказав, це стосується аграріїв із західних областей, орієнтованих на ринок Західної Європи.

"У них паралізована робота, вони не можуть експортувати власне збіжжя за кордон. І тут не у війні причина. Сільського господарства, як такого, у Європі не існує. Це у людей хобі, за яке платять платники податків з інших, недотаційних, галузей. Вони не конкуренти нам уже років 10-15. Відповідно, поки їм платила, субсидувала це хобі держава та ЄС, проблем не було. Нині ж, коли у платіжному балансі ЄС та інших країн виникають нові виклики, і гроші потрібно витрачати на оборону, з’являються проблеми. І вони шукають винних".

Торік з України експортували майже 62 мільйони тонн зернових та олії, сказала керівниця обласного департаменту агропромислового розвитку Валерія Фурманова. 47 мільйонів тонн із загальної кількості вивозили через порти.

"Решту залізницею, а потім вже автомобільним транспортом. Тобто частка експорту автотранспортом у питомій вазі не занадто значна. 2023 року це було до 5%".

З іншого боку, з її слів, блокування кордонів впливає на своєчасне отримання аграріями імпортної сільгосптехніки та запчастин до неї перед початком весняно-польових робіт.

Як експортують зерно аграрії Кіровоградщини

Замість транзиту зерна через польський кордон відправляє його у порти – так змінив вектор продажу після понад тижневого простою машин директор сільгосппідприємства з Кіровоградської області Микола Яценко. Торік він відправляв зібраний врожай через західний кордон України.

"Возили у Болгарію через Польщу. Коли машини "зависали" на польському кордоні, ми не встигали вчасно виконувати умови контрактів. Чим довше машина стоїть, тим дорожча логістика".

З його слів, через блокування польськими перевізниками кордону, відмовилися від транзиту зерна через Польщу.

"Возимо в українські порти. Через черги на польському кордоні везти немає жодного сенсу. Зрозуміло, що буде тяжко портам приймати зерно, тому що весь потік піде через українські порти".

На початок