Зеленський прибув до Саудівської Аравії, РФ готує інформаційну операцію в Україні. 734 день війни. Онлайн

Зеленський прибув до Саудівської Аравії, РФ готує інформаційну операцію в Україні. 734 день війни. Онлайн

Війна Росії проти України, вторгнення РФ
Українські військові. Фото: Facebook/Генеральний штаб ЗСУ

ЗСУ відійшли ще від від двох сіл під Авдіївкою

Речник ОСУВ "Таврія" Дмитро Лиховій в ефірі телемаратону повідомив, що українські військові відійшли з сіл Сєверне та Степове, що під Авдіївкою на Донеччині. Запеклі бої за Сєверне тривали протягом вчорашнього вечора та ночі проти 27 лютого, додав Лиховій.

В Одесі пролунали вибухи, повідомляють кореспонденти Суспільного.

В Одесі та області оголошена повітряна тривога. У Повітряних силах ЗСУ повідомили про рух БпЛА типу "Shahed" у напрямку Одеси.

Байден зустрівся з лідерами Конгресу щодо допомоги Україні

Президент США Джо Байден зустрівся із лідерами Конгресу США щодо питання допомоги Україні. На зустрічі були присутні спікер Палати представників – республіканець Майк Джонсон, сенатор-республіканець та лідер меншості в Сенаті Мітч Макконнелл, сенатор-демократ та лідер більшості в Сенаті Чак Шумер, конгресмен-демократ та лідер меншості в Конгресі Хакім Джеффріс, а також віцепрезидентка США Камала Гарріс.

Як повідомила речниця Білого дому Карін Жан-П'єр, на зустрічі президент США чітко дав зрозуміти, що Конгрес повинен вжити швидких заходів для фінансування уряду і запобігання його шатдауну.

Байден також наголосив на нагальній потребі Конгресу підтримати Україну, яка захищається від російського вторгнення. За його словами, за останні тижні Україна втратила позиції на полі бою, а через бездіяльність Конгресу змушена обмежувати боєприпаси та постачання.

"Двопартійний закон про безпекове виділення коштів (пакет допомоги, — ред.) пройшов у Сенаті з переважною двопартійною підтримкою: 72 проти 29. І пройде в Палаті представників, якщо його винесуть на голосування. Він дозволить озброїти Україну, інвестувати в американську оборонно-промислову базу, допомогти Ізраїлю захистити себе від ХАМАСу та надати гуманітарну допомогу людям, які постраждали від конфліктів по всьому світу, включаючи палестинське цивільне населення", — зазначила Жан-П'єр.

За її словами, Байден закликав Палату представників підтримати національну безпеку США і ухвалити закон (про пакет допомоги, — ред.), а також вказав "на жахливі наслідки", якщо вони не діятимуть.

РФ обстріляла Курахове на Донеччині: одна людина загинула, п'ятеро — поранені

Російські війська 27 лютого обстріляли зі ствольної артилерії Курахівську громаду на Донеччині. Під удар потрапило приватне підприємство: його співробітник загинув дорогою до лікарні, ще трьох чоловіків та двох жінок ушпитали. Один з поранених наразі — у важкому стані, повідомила Донецька обласна прокуратура.

Зеленський в Саудівській Аравії зустрівся з принцом Мухаммадом бін Салманом аль Саудом

Президент України Володимир Зеленський під час візиту до Саудівської Аравії провів переговори зі Спадкоємним принцом Мухаммадом бін Салманом аль Саудом.

Обговорили зокрема Українську формулу миру та підготовку до Глобального саміту миру у Швейцарії на рівні лідерів. пункти Формули миру та прогрес, який може бути досягнутий у їхній реалізації. Також домовились про двосторонню співпрацю в економічній і технологічній сферах, повідомив Зеленський.

Стефанішина — про організацію візиту Орбана в Україну: "Є діалог на різних рівнях"

Міністерка з питань євроінтеграції Ольга Стефанішина заявила, що перемовини стосовно візиту прем'єра Угорщини Віктора Орбана в Україну тривають.

Про це посадовиця повідомила у коментарі Суспільному.

"Можу підтвердити, що є діалог на різних рівнях", — сказала Стефанішина.

Міністерка зазначила, що минулого тижня було оголошено про відкриття двох пунктів пропусків для пасажирського і певних елементів вантажних перевезень, а також нині тривають консультації щодо прав нацменшин.

"Візит або зустріч двох лідерів — це вже кінцева точка, яка має перезапустити ці стосунки. Але вже зараз, крок за кроком, ми маємо певні результати по різних напрямках", — підкреслила посадовиця.

Водночас Стефанішина поінформувала, що питанням візиту Орбана в Україну займається керівник Офісу президент Андрій Єрмак.

"Він на прямому контакті з командою прем'єра Угорщини. Це і їхній міністр закордонних справ, і керівник Офісу Орбана, наскільки я розумію. Тому всі дати у нього в голові. Але зараз, коли починаються загальноєвропейські вибори, то, звісно, акцент трошки зменшується", — додала міністерка.

Армія РФ обстріляла Білозерську громаду на Херсонщині, загинула жінка

27 лютого 2024 року російська армія, попередньо з артилерії, обстріляла Білозерську громаду Херсонської області. Загинула літня жінка.

Про це повідомили в Telegram обласної прокуратури.

За даними правоохоронців, атакували населений пункт близько 15:20. Тіло загиблої 83-річної жінки виявили в одному з будинків, який опинився під атакою РФ. За фактом порушення військовими РФ законів та звичаїв війни, що поєднано з умисним вбивством, відкрили кримінальне провадження.

Окупанти розстріляли жителя Тернопільщини, який потрапив у полон

Окупанти розстріляли жителя Залізців на Тернопільщині Івана Григуса, який потрапив у полон в Донецькій області. Бійцю було 33 роки. Про це повідомляє голова Залозецької громади Андрій Нога на своїй сторінці в соцмережі.

"З глибоким сумом та скорботою повідомляємо, що загибель нашого воїна підтвердили. Сили рідним, близьким, друзям та усім, хто знав нашого захисника Івана, пережити цей невимовний біль від втрати рідної людини… Герої не вмирають, вони назавжди залишаються в наших серцях", — йдеться у повідомленні.

Єллен закликала G7 знайти спосіб використати заморожені російські активи для допомоги Україні

Міністерка фінансів США Джанет Єллен закликала найрозвиненіші економіки світу знайти спосіб використання заморожених російських активів, щоб допомогти зміцнити захист України від вторгнення Росії та для довгострокової реконструкції після війни.

Про це вона сказала у Сан-Паулу, Бразилія, перед зустріччю зі своїми колегами з G20, передає Bloomberg.

"Я вважаю, що існують вагомі міжнародні правові, економічні та моральні аргументи для просування вперед", — сказала Єллен.

За словами міністерки, це було б рішучою відповіддю на безпрецедентну загрозу Росії глобальній стабільності.

"Це дало б зрозуміти, що Росія не може виграти, продовжуючи війну, і спонукало б її сісти за стіл переговорів для укладання справедливого миру з Україною", — сказала вона.

Видання зазначає, що ЄС, країни G7 і Австралія заморозили близько 260 мільярдів євро (282 мільярди доларів) у формі цінних паперів і готівки, причому понад дві третини з них заморожені в ЄС. Усі сторони погоджуються, що ці кошти повинні залишатися заблокованими для Росії, якщо вона не погодиться допомогти у відбудові України, але країни розходяться щодо законності повного захоплення активів.

США та Велика Британія підштовхували союзників по G7 до повного захоплення активів Центрального банку РФ, але європейські члени групи, особливо Франція та Німеччина, наразі виступають проти цього кроку через юридичні проблеми та побоювання, що це може зашкодити стабільності євро, а також створити небезпечний прецедент.

Позиція держав-членів ЄС є вирішальною, оскільки переважна більшість коштів перебуває в Європі.

У Кривому Розі родини загиблих військових змушують платити фірмі-монополісту за поховання – ЗМІ

У Кривому Розі родини загиблих військових змушені платити гроші за поховання приватній фірмі-монополісту. Фірма бере плату за труну, вінки та інші атрибути, навіть за умови, якщо кошти на це вже виділила військова частина.

Про це мовиться у журналістському розслідуванні Bihus.Info.

За даними журналістів, територіальні центри комплектування направляють родичів полеглих в єдину ритуальну фірму – “Ритуал плюс”, яка вимагає кошти навіть тоді, коли їх виділяє військова частина. "Оплату" приймають на приватну картку або ж готівкою.

"Від родин загиблих ми отримали десятки фотографій накладних написаних від руки. Звідси бачимо що послуги надає ФОП Лазаренко. Тобто “Ритуал плюс” це просто вивіска за якою працює ФОП Лазаренко Руслан Валерійович. Це не компанія і не торгова марка, а просто назва співзвучна з назвою міського комунального підприємства", — йдеться у розслідуванні.

Руслану Валерійовичу Лазаренку — 32 роки. Останні три з половиною роки він зареєстрований як фізична особа-підприємець, який надає ритуальні послуги та займається організацією поховань. Під час повномасштабної війни підприємець отримав від міста мільйонні підряди переважно на забезпечення міжміських перевезень тіл загиблих військовослужбовців.

За даними журналістів, ще один фігурант схеми — Андрій Малий. Саме на його приватну банківську картку мали робити платежі ті родини загиблих, які не мали готівки.

"Васільєв Андрій Альбертович — директор того самого комунального підприємства "Ритуал сервіс плюс" Криворізької міськради. Це воно в теорії й мало б отримувати від міста гроші організовуючи поховання загиблих військовослужбовців, але щось пішло не туди чи хтось", — розказали журналісти-розслідувачі.

На посаді директора комунального підприємства Андрій Васільєв перебуває останні вісім років. У 2020 році йшов на місцеві вибори від партії "ОПЗЖ".

У останній декларації чоловік вказав що за 2022 рік, він отримав трохи менше ніж 600 тисяч гривень доходу з офіційного місця роботи. Це, за даними розслідувачів, приблизно 50 тисяч гривень на місяць. Актуального бізнесу в Андрія Васільєва немає, крім частки у 6,5% у компанії "Токівський кар'єр", яка добуває камінь і вапняк.

"А ще Васільєв є членом громадської організації "Спілка працівників ритуальних послуг", неприбуткової організації варто зазначити. Іронічно що попри скромну зарплату і той факт що не комунальне підприємство, а співзвучна йому приватна контора монополізувала у місті ринок військових поховань, статки Васільєва за роки великої війни росли", — резюмують журналісти-розслідувачі.

Молдова передала Україні 75 тонн гуманітарної допомоги

Сьогодні, 27 лютого, 5 вантажівок із гуманітарними товарами на суму 4,9 млн леїв (250 тисяч доларів) були направлені в Україну урядом Молдови. Про це повідомило Міністерство внутрішніх справ Молдови.

Молдова відправила медичні засоби (системи переливання крові та дезінфекційні засоби), продукти харчування та електрогенератори. Уряд країни ухвалив рішення надати допомогу після отримання від України переліку необхідних товарів.

Нещодавно віцеспікерка ВРУ Олена Кондратюк на зустрічі із молдавською колегою Дойной Герман подякувала Молдові за допомогу Україні: “Попри складну ситуацію в Молдові, вона надала Україні гуманітарну допомогу на 6,7 млн доларів і прихистила у себе майже 100 тисяч наших громадян, жінок, дітей. Ми вдячні за допомогу”.

Зеленський прибув з візитом до Саудівської Аравії

Президент Володимир Зеленський прибув до Саудівської Аравії, щоб продовжити наш регулярний діалог із спадкоємним принцом Мухаммадом бін Салманом аль Саудом. Про це він повідомив у своєму Телеграм-каналі.

"Тема номер один – "формула миру". Торік у Джидді ми провели результативну зустріч на рівні радників щодо її реалізації. Зараз упритул наблизилися до проведення першого Саміту миру й розраховуємо на продовження активної підтримки з боку Саудівської Аравії", — зазначив він.

Другою темою обговорення буде повернення полонених і депортованих.

"Лідерство Саудівської Аравії вже сприяло звільненню наших людей. Впевнений, що й ця зустріч принесе результати. Ми також обговоримо перспективні напрями економічної співпраці та участь Саудівської Аравії у відбудові України", — сказав Зеленський.

ЗСУ відійшли ще від від двох сіл під Авдіївкою

Речник ОСУВ "Таврія" Дмитро Лиховій в ефірі телемаратону повідомив, що українські військові відійшли з сіл Сєверне та Степове, що під Авдіївкою на Донеччині. Запеклі бої за Сєверне тривали протягом вчорашнього вечора та ночі проти 27 лютого, додав Лиховій.

На сході знищили другий за день російський винищувач Су-34 — Олещук

На сході України збили другий за 27 лютого російський бомбардувальник СУ-34. Про це повідомив командувач Повітряних Сил ЗСУ Микола Олещук.

"Близько 14.00 відпрацювали по черговому Су-34. При таких втратах бойової та спеціальної авіації росіяни мали б замислитись, принаймні на якийсь час припинити "авіаційні м’ясні штурми", — повідомив Микола Олещук.

Попередній літак, також Су-34 було збито на сході близько 10:00.

Двоє поліцейських загинули та четверо поранені через обстріл Сумщини армією РФ ДОПОВНЕНО

Двоє поліцейських загинули та четверо поранені внаслідок російського обстрілу Сумщини. Про це повідомив міністр внутрішніх справ України Ігор Клименко.

Тіла двох поліцейських рятувальники дістали з-під завалів. Пораненим слідчим надають медичну допомогу.

"Слідча група виїхала на документування наслідків обстрілів по будівлі фермерського господарства. І в цей час російська армія вдарила знову. Прицільно артилерією по правоохоронцях", – йдеться у повідомленні Клименка.

У тимчасово окупованому Бердянську розпочнеться "офіційна" хвиля мобілізації до лав армії РФ — Галіціна

З першого березня у тимчасово окупованому Бердянську Запорізької області відбуватиметься офіційний призов та мобілізація до лав окупаційної армії.

Про це сьогодні, 27 лютого, повідомила в офіційному Telegram каналі голова Бердянської МВА Вікторія Галіціна.

"Диктатор Путін підписав указ "Про військово-адміністративний поділ». Згідно з цим "документом" окуповані території чотирьох областей України тепер офіційно "включені" до Південного військового округу РФ. Це означає, що з моменту набрання чинності указу — 1 березня 2024 року, у Бердянську та всіх інших незаконно захоплених територіях України буде відбуватися офіційний призов та мобілізація".

У Міноборони розповіли, наскільки зараз готовий електронний кабінет військовозобовʼязаного

Електронний кабінет військовозобовʼязаного, який, як планується, повинен скоротити кількість візитів до ТЦК, наразі готовий на 40–50%.

Про це заступниця міністра оборони з питань цифровізації Катерина Черногоренко розповіла в інтерв’ю Forbes, пише DOU.

“Кабінет військовозобов’язаного готовий десь на 40–50%. Після підписання законопроєкту нам достатньо буде близько двох місяців, щоб фінально його розгорнути”, — сказала заступниця міністра оборони.

Як розповіла Черногоренко, кабінет військовозобов’язаного допоможе скоротити кількість візитів до територіальних центрів комплектації, оскільки люди зможуть оновлювати інформацію про себе онлайн.

Так, військовозобов’язаний зможе вивантажити відповідний сертифікат у своєму кабінеті. Він матиме вигляд електронного документа з QR-кодом, за аналогією до COVID-сертифіката, відзначила посадовиця.

На кордоні з Угорщиною затримали двох українців, які намагалися виїхати за підробленими документами

На Закарпатті прикордонники Чопського загону затримали двох чоловіків призовного віку, які намагалися виїхати до Угорщини за підробленими документами.

Про це повідомили на сайті Держприкордонслужби України.

За інформацією ДПСУ, один з чоловіків прямував автомобілем через пункт пропуску "Тиса", інший — потягом через пункт пропуску "Чоп".

"27-річний пасажир мікроавтобуса "Мercedes" намагався виїхати за межі України як багатодітний батько. Закарпатець разом з паспортом пред’явив три свідоцтва про народження дітей. Під час їх перевірки, інспектори встановили, що одне зі свідоцтв містить ознаки підробки. Коли чоловік зрозумів, що його викрили, зізнався, що придбав документ через інтернет за 2000 доларів", — йдеться у повідомленні.

Європарламент схвалив 50 млрд євро допомоги Україні — журналіст

Європейський парламент переважною більшістю голосів схвалив 50 млрд євро допомоги Україні. Про це повідомив журналіст Радіо Свобода Рікард Йозвяк.

"Європейський парламент переважною більшістю голосів (536 за, 40 проти, 39 утрималися) схвалив допомогу в розмірі 50 мільярдів євро для України", — написав він у Твіттер.

У Краматорську сьому добу шукають людину під завалами будівлі

У Краматорську сьому добу триває рятувально-пошукова операція на місці зруйнованої обстрілом будівлі підприємства 20 лютого, під завалами якої може перебувати людина. Про це Суспільному Донбас розказала речниця ГУ ДСНС України в Донецькій області Вероніка Бахал.

На Запорізькому напрямку прикордонники відбили атаку 12 російських дронів: два з них — ювелірно "приземлили"

На Запорізькому напрямку прикордонники знешкодили 12 російських FPV- дронів. Десять безпілотників втратили зв'язок з пультом управління та вибухнули в повітрі, два з них — захисники ювелірно "приземлили". Про це, сьогодні, 27 лютого, повідомили у пресслужбі Бердянського прикордонного загону.

Під час обстрілу Середина-Буди на Сумщині 86-річна жінка отримала поранення голови — поліція

Зранку 27 лютого армія РФ з артилерії обстрілювала Середина-Буду на Сумщині. Внаслідок російської атаки зайнялось помешкання місцевих. 86-річна жінка отримала поранення голови. Її 52-річний син був у шоковому стані.

Про це повідомили у ГУНП в Сумській області.

За даними правоохоронців, допомогу родині надав старший дільничний офіцер поліції відділення поліції № 1 Максим Бордачов. Почувши вибух, поліціянт направився на місце події. В одній з осель правоохоронець побачив 52-річного чоловіка, який був притиснутий меблями. Він вибрався сам та зміг витягнути й свою 86-річну матір.

Жінка отримала поранення голови. Правоохоронець надав домедичну допомогу та відвіз її до місцевої лікарні. Повернувшись до місця удару, поліціянт побачив господаря у шоковому стані, тож ухвалив рішення передати лікарям і його. Стан родини наразі стабільний, додали у поліції.

"РФ поповнила запаси, кількість атак збільшується". Речниця 14-ї бригади — про оборону на Куп'янському напрямку

Російські війська збільшили спроби штурмів на Куп'янському напрямку з 25 лютого. Українські оборонці спостерігають, що РФ поповнила втрачені запаси техніки та особовий склад.

Про це в етері "Суспільне. Спротив" сказала речниця 14-ї окремої механізованої бригади імені Романа Великого Надія Замрига.

"Ситуація стабільна. Спостерігаємо таку "криву" кількості атак, тобто активності росіян на Куп'янському напрямку. Зазнавши втрат РФ зменшує кількість атак, перегруповується, підтягує резерви. А потім кількість штурмів збільшується", — каже Надія Замрига.

"Це може бути наказ вищого керівництва армії РФ" — прокурори фіксують зростання розстрілів українських полонених

Починаючи з листопада 2023 року кількість розстрілів російськими окупантами українських військових, що здаються в полон, зросла. Найбільше таких фактів фіксують у Донецькій та Запорізькій областях.

Про це в ефірі "Суспільне. Спротив" розказав начальник департаменту протидії злочинам, вчиненим в умовах збройного конфлікту Офісу генерального прокурора Юрій Бєлоусов.

"Ми бачимо тенденцію до зростання таких випадків починаючи з листопада 2023 року. І вже в цьому році — це просто масовість. Це переважно Запорізька, Донецька область", — розказав він.

На думку Бєлоусова, збільшення кількості страт українських полонених може бути ініційованим вищим керівництвом збройних сил РФ та мають на меті залякування та психологічний вплив.

"Це намагання залякати українців, що б вони не чинили спротив. І це лягає в загальну канву політики РФ щодо підкорення українського народу. Коли вони намагаються через насильство, страти, депортацію наших громадян підкорити українців. І коли такі відео закидуються в паблік — це виключно психологічний вплив", — зауважив Бєлоусов.

Також Юрій Бєлоусов розказав, що всі факти розстрілу українських полонених розглядають за статтею 438 Кримінального кодексу України, в рамках якої дають додаткову кваліфікацію.

"Бо можуть бути різні випадки: катування, сексуальне насильство, страта. У цьому випадку — це навмисне вбивство. Тут немає жодних сумнівів. Якщо подивитись відео, які поширюють росіяни, вони виводять людей, вкладають на землю обличчям вниз і страчують. Це пряма демонстрація саме страти", — розказав він.

При розгляді таких справ українські слідчі, використовують інформацію не тільки з російських відео зі стратами. Також працюють зі звільненими українськими полоненими, які можуть бути свідками певних злочинів, допитують російських полонених. Також українські слідчі мають джерела інформації на території РФ, додав Бєлоусов.

За його інформацією, в Україні розслідують дев'ять кримінальних справ щодо розстрілу 45 українських військовополонених.

По одній з цих справ суд виніс вирок - до довічного засудили майора армії РФ, який розстріляв українського полоненого у Чернігівській області в березні 2022 року. Ще одна справа знаходиться на розгляді суду. По іншій справі про розстріл українського військового на Харківщині оголошена підозра.

"Це тільки ті цифри, про які нам відомо, на жаль, ці цифри більші. Російські окупанти почали вбивати наших полонених з перших днів повномасштабного вторгнення", — зазначив Бєлоусов.

На сході знищили ще один російський винищувач Су-34 — Олещук

На східному напрямку українські військові знищили ще один винищувач-бомбардувальник росіян Су-34. Про це повідомив командувач Повітряних Сил ЗСУ Микола Олещук зранку 27 лютого.

"Мінус ще один Су-34 на Східному напрямку! Вчора російським пілотам вдалось ухилитися від наших ракет, але так буде не завжди", — написав Олещук.

Він також порадив російським окупантам перед кожним вильотом про всяк випадок побачитись із рідними.

"Бо хто його знає, пощастить чи ні цього разу", — додав Олещук.

Як безпілотник залетів у повітряний простір Буковини з Молдови — пояснення

Під час повітряної тривоги в ніч на 27 лютого над територією України зафіксували проліт безпілотника з боку Молдови. Це сталося з території невизнаної республіки Придністров'я.

Про це у телемарафоні Суспільне. Спротив повідомила речниця Сил оборони півдня України Наталія Гуменюк.

За її словами, ворожий безпілотник запустили у напрямку Одещини й він мав складне маневрування. Він перетнув держкордон й пролетів декілька десятків кілометрів над територією невизнаної республіки Придністров'я, опісля знову увійшов у повітряний простір України. Безпілотник знищили.

Дуда: "Сподіваюся, що невдовзі зможемо підготувати значні поставки боєприпасів для України"

Президент Польщі Анджей Дуда сподівається, що найближчим часом спільними силами вдасться підготувати суттєві поставки боєприпасів до України.

Про це Дуда заявив після стратегічної зустрічі лідерів більшості держав ЄС у Парижі, передає Укрінформ.

“Сподіваюся, що найближчим часом разом ми зможемо підготувати значні поставки боєприпасів для України, адже це найголовніше”, — сказав Дуда.

Він додав, що це дуже конкретна відповідь не лише європейських лідерів, адже на зустрічі були й представники Канади та США.

За словами Дуди, дискусія також стосувалася інших форм підтримки України, і не лише військової. Зокрема, польський президент повідомив, що дискусія велася на тему допомоги у розмінуванні України. Також обговорили навчальну підтримку в захисті кордону країни, зокрема кордону з Білоруссю, звідки також є загроза, що вимагає активності українських сил.

У Запоріжжі було чутно звуки вибухів, повідомляють кореспонденти Суспільного.

На Охтирщині Сумської області рятувальники ліквідували наслідки російського удару

Вночі 27 лютого армія РФ обстріляла один з населених пунктів Охтирського району. Відбулось руйнування з подальшим займанням складського приміщення, де зберігалось насіння соняшника. Рятувальники ліквідували наслідки російського удару.

Про це повідомили в ГУ ДСНС України у Сумській області.

Щоб дістатись до епіцентру горіння рятувальники розібрали пошкоджені внаслідок удару конструкції та розпочали гасіння. Пожежу вдалось ліквідувати та врятувати значну частину насіння соняшника.

Ніхто з людей не постраждав, додали в ДСНС.

Вночі та зранку армія РФ здійснила 7 обстрілів Сумської області. Зафіксовано 18 вибухів. Обстрілів зазнали Білопільська, Юнаківська, Есманьська, Середино-Будська громади.

На Полтавщині упали рештки БпЛА, який запустили російські військові

Рештки БпЛА, який запустили російські військові, упали у Лубенському районі Полтавської області. Вони пошкодили електролінію.

Уночі 27 лютого рештки БпЛА пошкодили електролінію в Лубенському районі. Через це без електропостачання залишилися 208 побутових та чотири юридичних споживачів. Нині лінію відновлюють, повідомив начальник Полтавської ОВА Філіп Пронін у своєму Telegram-каналі.

27 лютого о 02:00 жителі Полтавського району Суспільному повідомили, що чули звуки вибухів. Повітряну тривогу в регіоні оголосили о 02:04.

Згодом Філіп Пронін у своєму Telegram написав, що влучань на території області немає. Загиблих та травмованих також не було.

FPV-дрони, ствольна артилерія й міномети: росіяни атакували три прикордонні громади Чернігівщини

Протягом доби 26 лютого армія РФ атакувала FPV-дронами, з мінометів, та ствольної артилерії три прикордонні громади на Чернігівщині:Семенівську, Сновську та Новгород-Сіверську. Вибухи пролунали у напрямках восьми сіл.

Про це Суспільному повідомила старша офіцерка пресслужби Чернігівського прикордонного загону Любов Пльонсак.

Новгород-Сіверська громада:

  • Два вибухи, приходи, ймовірно, FPV-дронів по селу Грем'яч.

Сім вибухів, приходи, ймовірно, зі ствольної артилерії в напрямку села Богданове.

Сновська громада:

  • 11 вибухів, приходи, ймовірно, з міномета калібру 120 мм в район села Клюси.

Семенівська громада:

  • Один вибух, прихід, ймовірно, ВОГ скинутий з БпЛА в напрямку села Миколаївка.
  • П'ять вибухів, приходи, ймовірно, зі ствольної артилерії в напрямку села Мхи.
  • Сім вибухів, приходи, ймовірно, зі ствольної артилерії в напрямку села Блешня.
  • Два вибухи, приходи, ймовірно, зі ствольної артилерії в напрямку села Тимоновичі.
  • Чотири вибухи, приходи, ймовірно, з міномета калібру 120 мм в напрямку села Миколаївка.
  • Вісім вибухів, приходи, ймовірно, з міномета калібру 82 мм в напрямку села Тимоновичі.
  • Сім вибухів, приходи, ймовірно зі ствольної артилерії в напрямку села Карповичі.

Поранені троє людей: армія РФ обстріляла 22 населені пункти Херсонщини

Російські війська упродовж доби обстріляли 22 населені пункти Херсонської області. Внаслідок збройної агресії поранені троє людей.

Про це в Telegram повідомив керівник обласної військової адміністрації Олександр Прокудін.

Зокрема військові РФ били по Білозерці, Молодіжному, Нововоронцовці, Понятівці, Львовому, Велетенському, Шляховому, Веселому, Томиній Балці, Козацькому, Новомиколаївці, Осокорівці, Садовому, Дар'ївці, Антонівці, Станіславу, Степанівці, Одрадокам'янці, Токарівці, Зеленівці, Сонячному та Херсону, йдеться в повідомленні.

Пошкоджена багатоповерхівка та 28 приватних будинків, у населених пунктах Новомиколаївка Бериславського району та Станіслав Херсонського району пошкоджені господарська споруда та сільгосптехніка. В одному з районів Херсона зафіксовані влучання в об’єкти критичної інфраструктури, повідомив Прокудін.

Війська РФ продовжують обстріли Миколаївського регіону

На Миколаївщині російські військові завдали ударів по акваторії Очаківської громади, а також по Куцурубській громаді. Загиблих та поранених немає.

Про це повідомив начальник Миколаївської обласної військової адміністрації Віталій Кім у Telegram.

У військовій адміністрації зазначили, що 26 лютого о 08:24, 14:53 та 17:10 російські обстріли фіксувалися по акваторії Очаківської громади. Люди не травмувалися.

Також 26 лютого о 08:31, 15:03 та 17:09 армія РФ здійснила артилерійські обстріли по Куцурубській громаді. Постраждалих немає.

Вночі та зранку російська армія обстріляла чотири громади Сумської області

Вночі та зранку армія РФ здійснила 7 обстрілів Сумської області. Зафіксовано 18 вибухів. Обстрілів зазнали Білопільська, Юнаківська, Есманьська, Середино-Будська громади.

Про це повідомили в ОВА.

У Середино-Будській громаді були удари з мінометів (5 вибухів). Крім того, армійці РФ скинули 2 КАБ (2 вибухи).

У Юнаківській була атака КАБ (4 вибухи).

Есманська громада зазнала ударів зі стрілецької зброї.

На територію Білопільської громади російські військові скинули 5 мін.

Також в ОВА додали, що вночі над Сумщиною Силами протиповітряної оборони було знищено російський безпілотник типу "Шахед".

Росія повернула собі ініціативу на фронті — ISW

Аналітики американського Інституту вивчення війни (ISW) вважають, що російські війська повернули собі ініціативу на фронті на війні в Україні і “зможуть проводити наступальні операції, коли і де вони захочуть, доки вони утримуватимуть ініціативу”.

Про це йдеться в аналітичному звіті американського Інституту вивчення війни (ISW).

Зазначається, що президент України Володимир Зеленський заявив 25 лютого, що Росія готує новий наступ, який розпочнеться наприкінці травня або влітку 2024 року, що, за даними аналітиків, узгоджується з оцінкою ISW про те, що російські війська повернули собі ініціативу.

Зеленський також заявив, що українські військові мають чіткий план протидії російським військам, відзначили аналітики.

“ISW продовжує оцінювати, що російські війська повернули собі ініціативу на всьому фронті військових дій після контрнаступу України влітку 2023 року і що Росія, ймовірно, зможе визначати час, місце і масштаб майбутніх наступальних операцій в Україні, якщо Україна буде вести активну оборону на всьому фронті військових дій у 2024 році, тим самим віддавши стратегічну ініціативу Росії”, — йдеться в аналітичному звіті.

За даними аналітиків, російські війська матимуть можливість маневрувати концентрацією резервів і визначати, як і куди розподіляти ресурси, змушуючи Україну до оборонних дій доти, доки Росія утримуватиме стратегічну ініціативу.

Українські війська можуть позбавити Росію цих можливостей, якщо вони матимуть достатньо засобів, щоб кинути виклик російській ініціативі і проводити власні наступальні операції у 2024 році, відзначили в ISW.

На Донеччині від обстрілів з боку армії РФ поранення отримали троє людей

Протягом 26 лютого від обстрілів з боку російських окупаційних військ на Донеччині поранення отримали троє людей.

Про це повідомив очільник Донецької обласної військової адміністрації Вадим Філашкін.

"За 26 лютого росіяни поранили трьох жителів Донеччини: у Красногорівці, Романівці та селі Костянтинівка", — написав він.

Загальна кількість жертв в області від початку повномасштабного вторгнення:

  • 1872 загинули,
  • 4623 поранені.

Точну кількість загиблих та поранених у Маріуполі та Волновасі наразі встановити неможливо.

Армія РФ за минулу добу завдала 259 ударів по 11 населених пунктах Запорізької області: є поранені

Протягом минулої доби, 26 лютого, російські військові атакували 11 населених пунктів Запорізької області. Дві людини дістали поранень.

Про це сьогодні, 27 лютого, повідомили в пресслужбі Запорізької ОВА.

Двоє чоловіків 69 та 84 років дістали поранення внаслідок російського артилерійського обстрілу по Приморському.

Загалом армія РФ завдала 259 ударів по містах та селах Запорізької області:

  • 10 авіаційних — по Оріхову, Левадному, Малій Токмачці та Новоданилівці;
  • шість разів застосувала РСЗВ по Новоданилівці, Малинівці, Роботиному та Приморському;
  • 47 безпілотниками атакувала Гуляйполе, Малинівку, Роботине, Малу Токмачку та Новоандріївку;
  • 196 разів з артилерії обстріляла Гуляйполе, Долинку, Малинівку, Новоданилівку, Малу Токмачку та інші прифронтові міста і села.

"Надійшло 20 повідомлень про руйнування житлових будинків та об'єктів інфраструктури", — йдеться в повідомленні.

Увечері над Кіровоградщиною знищили чотири російські дрони

Увечері, 26 лютого, над Кіровоградщиною сили протиповітряної оборони знищили чотири БпЛА типу "Shahed-131/136". Повітряна тривога в області тривала з 20:21 до 22:17.

Сили оборони півдня України повідомили, згодом додалася і тактична авіація, яка з тимчасово окупованої Херсонщини здійснила пуск двох керованих авіаційних ракет Х-59 в напрямку Кіровоградської області. Обидві ракети знищені на Дніпропетровщині.

Російський "шахед" під час атаки через Одещину пролітав над Молдовою

Увечері 26 лютого армія РФ випустила "шахед", який через Одеську область влетів на територію Молдови.

Про це 27 лютого повідомили у Силах оборони півдня України.

За їхніми даними, "шахед" пролетів кількадесят кілометрів і знов увійшов у повітряний простір України, де згодом був знищений ППО.

Як зазначила в ефірі телемарафону "Єдині новини" начальниця пресцентру Сил оборони півдня Наталя Гуменюк, маршрут "шахеда" був початково закладений так, аби здійснити провокацію.

Також вона додала, що попри те, що раніше Молдова не визнавала присутність у своєму повітряному просторі "шахедів", Сили оборони продовжуватимуть співпрацю з міжнародними партнерами у цьому питанні.

Обстріл Нікопольщини в ніч проти 27 лютого: пошкоджені ліцей, вантажівка й екскаватор

У ніч на 27 лютого військові РФ обстріляли Нікопольщину з важкої артилерії. 25 снарядів скерували на районний центр, Мирівську і Червоногригорівську громади.

Про це у своєму Telegram-каналі повідомив начальник обласної військової адміністрації Сергій Лисак.

За його словами, внаслідок обстрілів в одному з ліцеїв вибиті вікна. Понівечені вантажівка та екскаватор. Загиблих і поранених немає.

Авіація Сил оборони завдала 9 ударів по окупантах РФ — Генштаб

Протягом минулої доби авіація Сил оборони завдала ударів по 9 районах зосередження особового складу російського окупаційного війська.

Про це повідомляє Генштаб ЗСУ у ранковому зведенні 27 лютого.

Підрозділи ракетних військ уразили 2 райони зосередження особового складу, озброєння і військової техніки, 1 пункт управління, 1 наземну станцію управління БпЛА росіян.

За добу російське військо втратило 850 військових — Генштаб

Станом на ранок 27 лютого загальні бойові втрати Росії з початку повномасштабного наступу на Україну 24 лютого становлять близько 411 550 військовослужбовців.

Про це йдеться у повідомленні Генштабу Збройних сил України.

За даними Генштабу, за добу російське військо втратило 850 військових.

Повітряні Сили: вночі знищили 11 "шахедів" і 2 ракети Х-59

Вночі сили протиповітряної оборони у межах Харківської, Сумської, Дніпропетровської, Хмельницької та Кіровоградської областей знищили 11 "шахедів" і 2 ракети Х-59, якими РФ атакувала Україну.

Про це зранку повідомили у Повітряних Силах.

У ніч проти 27 лютого військо РФ атакувало балістичними ракетами "Іскандер-М"/KN-23 із Воронезької області, чотирма керованими авіаційними ракетами Х-59, однією протирадіолокаційною — Х-31П із ТОТ Херсонської Донецької обл. та 13-ма ударними безпілотниками типу "Shahed" – райони пусків Приморсько-Ахтарськ, Курська обл. – РФ.

До відбиття повітряного нападу залучали винищувальну авіацію, зенітні ракетні підрозділи Повітряних Сил, мобільні вогневі групи та засоби радіоелектронної боротьби Сил оборони України.

"В результаті бойової роботи протиповітряною обороною знищено дві керовані авіаційні ракети Х-59 та 11 "шахедів" у межах Харківської, Сумської, Дніпропетровської, Хмельницької та Кіровоградської областей", — йдеться у повідомленні.

На Мар’їнському напрямку Сили оборони продовжують стримувати військо РФ — Генштаб

В зоні відповідальності ОСУВ “Північ” на Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка залишається без суттєвих змін.

Про це повідомляє Генштаб ЗСУ у ранковому зведенні 27 лютого.

На Сіверському та Слобожанському напрямках РФ зберігає військову присутність у прикордонних районах, проводить диверсійну діяльність, що не дати перекинути українські війська на загрозливі напрямки, нарощує щільність мінно-вибухових загороджень вздовж державного кордону в Бєлгородській області.

В зоні відповідальності ОСУВ “Хортиця” на Куп’янському напрямку Сили оборони відбили 2 атаки росіян в районах населених пунктів Іванівка, Табаївка, та ще 20 атак окупантів РФ в районі населеного пункту Синьківка Харківської області.

На Лиманському напрямку українські воїни відбили 6 атак росіян в районі населеного пункту Терни Донецької області.

На Бахмутському напрямку Сили оборони відбили 9 атак війська РФ в районах населених пунктів Іванівське та Кліщіївка Донецької області.

В зоні відповідальності ОСУВ “Таврія” на Авдіївському напрямку українські захисники відбили 19 атак війська РФ в районах населених пунктів Бердичі, Орлівка, Сєверне, Первомайське, Невельське Донецької області.

На Мар’їнському напрямку Сили оборони продовжують стримувати військо РФ в районі Новомихайлівки Донецької області, де росіяни 25 разів намагалися прорвати оборону українських військ. Крім того, українські захисники відбили 8 атак росіян в районах населених пунктів Красногорівка, Георгіївка, Побєда Донецької області.

На Новопавлівському напрямку окупанти РФ наступальних (штурмових) дій не вели.

На Запорізькому напрямку Сили оборони відбили 6 атак росіян в районі населеного пункту Роботине Запорізької області.

В зоні відповідальності ОСУВ “Одеса” на Херсонському напрямку Сили оборони надалі продовжують утримання позицій та відбиття штурмів окупаційних військ РФ. Незважаючи на значні втрати, військо РФ не полишає спроб вибити українські підрозділи із займаних позицій. Так, протягом минулої доби окупанти РФ здійснили 2 безуспішних штурми позицій українських військ на лівобережжі Дніпра.

Водночас, українські воїни продовжують активними діями завдавати окупаційним військам РФ втрат в живій силі та техніці, виснажують росіян вздовж всієї лінії фронту.

Генштаб: РФ вночі атакувала "шахедами", на фронті за добу відбулося 96 бойових зіткнень

Вночі російські окупанти вчергове атакували Україну, застосувавши БпЛА типу “Shahed-136/131”. Інформація, щодо атаки уточнюється. На фронті протягом минулої доби відбулося 96 бойових зіткнень. На Мар’їнському напрямку Сили оборони продовжують стримувати росіян в районі Новомихайлівки Донецької області, де військо РФ 25 разів намагалося прорвати оборону. Загалом військо РФ завдало 6 ракетних та 92 авіаційних удари, здійснило 110 обстрілів із реактивних систем залпового вогню по позиціях українських військ та населених пунктах.

Про це повідомляє Генштаб ЗСУ у ранковому зведенні 27 лютого.

Протягом минулої доби авіаційних ударів зазнали населені пункти Ямне, Нова Січ Сумської області; Великий Бурлук, Федорівка, Синьківка Харківської області; Терни, Переїзне, Часів Яр, Предтечине, Торецьк, Нью-Йорк, Очеретине, Новоселівка Перша, Семенівка, Уманське, Нетайлове Первомайське, Новомихайлівка, Костянтинівка, Урожайне, Старомайорське; Левадне, Оріхів, Новоселівка, Любимівка Запорізької області.

Під артилерійським вогнем були понад 120 населених пунктів Чернігівської, Сумської, Харківської, Луганської, Донецької, Запорізької, Дніпропетровської, Херсонської та Миколаївської областей.

У Полтаві пролунали звуки вибухів, повідомили Суспільному місцеві.

В східних та частині південних областях оголошена повітряна тривога. У Повітряних силах ЗСУ повідомляли про застосування балістичного озброєння.

Макрон не виключив можливості відправити війська західних країн в Україну

Можливість відправки сухопутних військ західних країн в Україну обговорювалася на конференції в Парижі, але присутні не дійшли консенсусу з цього питання. Про це він сказав після завершення конференції з підтримки України, яка відбулася у Парижі.

"Ми це обговорили. Наразі консенсусу щодо відправлення військ немає. Але в цьому питанні в майбутньому нічого не слід виключати. Ми зробимо все можливе, щоб Росія не змогла виграти цю війну", — сказав Макрон.

Він зазначив, що усі лідери згодні із фактом, що не бажають вступати у війну з "російським народом", а також висловили намір дотримуватись стримування ескалації, як вони це роблять від початку вторгнення РФ в Україну.

Еммануель Макрон заявив про створення коаліції з постачання далекобійного озброєння Україні

Президент Франції Еммануель Макрон заявив, що західні партнери створили коаліцію з постачання Україні далекобійного озброєння. Про це він сказав після завершення конференції з підтримки України, яка відбулася у Парижі.

"Нова коаліція буде створена для постачання Україні ракет і бомб середньої та великої дальності. Ми переконані, що поразка Росії є необхідною для безпеки та стабільності в Європі", — сказав Макрон.

Він зазначив, що більш-менш усі країни, лідери яких були на зустрічі в Парижі, заявили що загальний консенсус полягав у тому, що усі повинні бути готові через кілька років до нападу Росії на свої країни.

Львівському бізнесмену Ігорю Гринкевичу продовжили термін перебування під вартою

Львівському бізнесмену Ігорю Гринкевичу, який фігурує у справі про постачання неякісного одягу для ЗСУ та підозрюється в пропозиції хабаря у пів мільйона доларів, продовжили тримання під вартою до 29 березня, повідомила Суспільному радниця з комунікацій ДБР Сапьян. Рішення ухвалили 23 лютого.

Напередодні Київський апеляційний суд відхилив апеляцію адвокатів та залишив Гринкевича під вартою з можливістю застави у розмірі понад 429 тисяч гривень.

Нідерланди виділять 100 млн євро на закупівлю боєприпасів для України

Нідерланди виділять 100 мільйонів євро на чеську ініціативу закупівлі боєприпасів для України в країнах по всьому світу. Про це повідомив прем’єр-міністр Нідерландів Марк Рютте в соцмережі Х (раніше Twitter).

Під час свого виступу чиновник висловив сподівання, що "інші країни підуть за Нідерландами". За його словами, країни, які нададуть боєприпаси, попросили не називати їх.

"Важливо, перш за все, виконати те, що ми обіцяли. І подивіться, що ще ми можемо. Саме тому Нідерланди виділяють понад 100 мільйонів євро на чеську ініціативу щодо швидкої доставки в Україну сотень тисяч артилерійських снарядів", — написав Рютте.

Прем’єр-міністр Чехії Петр Фіала, також виступаючи після зустрічі в Парижі, сказав, що близько 15 країн виявили інтерес до ініціативи, яка зосереджена на пошуку терміново необхідних артилерійських боєприпасів для України на світових ринках.

На Хмельниччині було чутно вибухи, повідомляють кореспонденти Суспільного.

Над Дніпропетровщиною ППО збила дві крилаті ракети — ОВА

У Криворізькому районі Дніпропетровщини сили ППО збили дві крилаті ракети, повідомив керівник ОВА Лисак.

Також ввечері українські військові збили російський безпілотник над Новомосковським районом.

У тимчасово окупованому Скадовську було чутно вибухи, повідомили Суспільному місцеві жителі.

На початок