Підприємця підозрюють у постачанні фальсифікату замість масла у дитсадки Кропивницького

Підприємця підозрюють у постачанні фальсифікату замість масла у дитсадки Кропивницького

Доповнено

У Кіровоградській області підприємця підозрюють у постачанні спреду замість масла в дитсадки Кропивницького. Між ним та управлінням освіти міської ради був укладений договір. За версією слідства, підприємець постачав продукт неналежної якості. Технічні характеристики масла не відповідали вимогам ДСТУ. Підозрюваний провину не визнає.

Йдеться про підприємство з обмеженою відповідальністю "ОПТТОРГ-К", сказав Суспільному керівник Кіровоградської обласної прокуратури Ян Стрелюк. За його словами, чинне законодавство забороняє використовувати спред в їжі для дітей. Також він повідомив, що це підприємство тривалий час постачає продукцію до навчальних закладів Кропивницького.

"Дуже велику кількість тендерів це підприємство роками виграє. Окрім цього, і підприємство-виробник (це "Хмельницька маслосирбаза") також належить родині цих бізнесменів. Це замкнутий цикл. Вони самі виробляють й постачають. У січні поточного року також це підприємство ми викрили на тому, що вони намагалися поставити до навчальних закладів овочеві та фруктові соки на суму 8 мільйонів 100 тисяч гривень. Ну, і цинізму в цій ситуації ще надає те, що власники цих підприємств, які виробляли і поставляли неякісні продукти, є відома родина Кропивницького, колишні народні депутати. Один з них зараз депутат міської ради".

За словами прокурора, підприємства заподіяли управлінню освіти Кропивницької міськради шкоди на суму понад 200 тисяч гривень. Окрім цього, знайшли додаткові зразки продукції, яку ще досліджуватимуть.

Запобіжний захід директорові підприємства обирали у Кіровському суді Кропивницького. Підозрюваний просив не показувати його обличчя та не називати прізвище. Свою провину не визнає.

"Є сертифікати якості. Тобто якісне нормальне масло. Воно ще у 2020 році проходило перевірку незалежної експертизи, і все було добре. — Ви давно цим займались, постачанням масла? — З 2019 року".

Прокурор Олексій Нікітченко просив застосувати до підозрюваного запобіжний захід заставу пів мільйона гривень і покласти обов’язки приходити за першою вимогою, не виїжджати із Кропивницького, не спілкуватись зі свідками.

"З лютого по квітень 2023 року він організував злочинну схему, у ході якої до закладів освіти доставлялись харчові продукти, які згідно з висновками судових експертів є фальсифікованою молочною продукцією і вносяться до категорії спредів, а не, як заявлено у документах, "масло солодковершкове".

Адвокат підозрюваного Сергій Салюк просив зменшити суму застави.

"Щодо обігу грошей по товариству, вони не є особистими. І в матеріалах кримінального провадження аналогічно жодних відомостей про те, що бюджетні гроші, привласнення яких інкриміновано моєму підзахисному, в будь-який спосіб знімалися чи кудись переводились і надалі ним використовувались".

Суддя Олексій Галаган ухвалив рішення про можливість внесення застави з сумою меншою за ту, що просив прокурор.

"Застава у розмірі 40 прожиткових мінімумів для працездатних осіб, що становить 121 тисячу 120 гривень в межах строку досудового розслідування строком до 20.04. 2024 року".

Для того, аби внести заставу, мають п’ять днів. За словами прокурора, за статтею 191 (частина 4) "Заволодіння бюджетними грошима шляхом зловживання своїм службовим становищем за попередньою змовою групою осіб, в умовах воєнного стану" передбачена відповідальність — позбавлення волі від 5 до 8 років.

Поки триває слідство, управління освіти коментарів не надає, сказав Суспільному керівник пресслужби Сергій Якунін. Директор "Хмельницької маслосирбази" Сергій Сакін, яке фігурує у провадженні, звинувачення прокуратури заперечує. Сказав, що результати експертизи державної лабораторії Держпродспоживслужби та держпідприємства "Хмельницькстандартметрологія" показали відповідність продукції стандартам ДСТУ та відсутність пальмової олії в зазначеній партії товару.

Окрім постачання в школи неякісних продуктів, також прокуратура фіксувала випадки завищення цін. Ян Стрелюк навів два такі приклади.

"Також інше підприємство, з яким, так би мовити, співпрацює управління освіти Кропивницької міськради, вже в січні-лютому поточного року зменшило суми закупівель. Наприклад, один тендер ми взагалі скасували, тому що вважали, що вартість сирної продукції, яка також була повинна поставитись до навчальних закладів, перевищує всі необхідні межі. Ми звернулися до Держаудитслужби, вони нам це підтвердили, внаслідок цього управління освіти було змушене скасувати цей тендер".

Ще в одному випадку постачали сухофрукти.

"Це також набуло розголосу. Ми також втрутились в ситуацію і внаслідок наших дій з 2 мільйонів 800 тисяч на 830 тисяч було зменшено ціну цієї продукції. Я вважаю, що це фактично були спроби заволодіти бюджетними грошима, тобто поставити товар по завищених цінах".

На початок