Десять років не був вдома. Історія переселенця з Криму, який живе у Кропивницькому

Десять років не був вдома. Історія переселенця з Криму, який живе у Кропивницькому

Кримчанин Валерій Горщук десять років через російську окупацію не може повернутися додому в Крим. Там залишився дім і бізнес. Був за кордоном. Повернувся в Україну, бо, каже, хоче жити й працювати в рідній країні. Три роки живе у Кропивницькому. У День спротиву окупації Криму і Севастополя, який відзначають 26 лютого, чоловік розповів Суспільному про початок окупації півострова та як чекає його звільнення.

Валерій Горщук сказав, що жив у селі Оленівка на мисі Тарханкут, працював на базі відпочинку на власному обійсті.

"Адресу не хочу казати, бо вони (окупаційна влада – ред.) намагаються відібрати. Та не можуть ідентифікувати, що це українця".

З 2014 року чоловік був за кордоном. Згадує страх, який був на початку окупації півострова.

"Коли я виїхав, син там залишався. І коли прийшли новини, що там хлопця вбили за українську мову, прямо на дорозі з Чорноморська в Оленівку, почав телефонувати сину, щоб тікав звідти. Сподівались, що виженуть їх, що почнеться захист Криму, якийсь спротив".

Валерій Горщук переконаний – дочекається деокупації та повернеться у звільнений Крим, в якому піднімуть державний прапор України та кримськотатарський стяг.

"Це відбудеться. Я в це вірю. Крим – це Україна. А москалі – йдіть за своїм кораблем".

26 лютого 2014 року біля будівлі Верховної ради Криму у Сімферополі тисячі людей вийшли на мітинг на підтримку територіальної цілісності України та протестували щодо російської окупації. Учасникам мітингу тоді протистояли представники незаконних формувань, мобілізованих росіянами, які вимагали зняти державну символіку з будівлі Верховної ради. Наступного дня російські війська захопили урядові будівлі Криму, аеропорти й сухопутні в’їзди до Криму з боку Херсонщини, заблокували українські військові частини на півострові. Незаконна анексія й тимчасова окупація Криму Росією триває десять років. З 2020 року, згідно з указом президента, 26 лютого в Україні відзначають День спротиву російській окупації Криму.

На початок