"Всі були розгублені, ми не розуміли, що відбувається насправді. Міський голова Скадовська про початок вторгнення РФ

"Всі були розгублені, ми не розуміли, що відбувається насправді. Міський голова Скадовська про початок вторгнення РФ

Ексклюзивно
Херсонщина, Скадовськ, початок війни
Херсонщина, Скадовськ, початок вторгнення РФ, російські військові. Фото: колаж/Суспільне Херсон

У день повномасштабного вторгнення Росії в Україну у Скадовську на Херсонщині тривога не лунала, хоча всі якимось чином знали, що почалась війна, згадує міський голова Олександр Яковлєв. Колони російської техніки рухались сусідніми селами, а у Скадовську вишикувались черги до заправок. Що відбувалось далі, коли військові РФ увійшли у Скадовськ та як живе місто зараз, міський голова розповів Суспільному.

"Зранку 24 лютого ми зібрались у міськраді, бо був запит від військкомату — необхідний був транспорт для перевезення зброї для тероборони. Але на восьму годину стало зрозуміло, що зброю з Херсона вже не зможуть забрати. О 10-й надійшло повідомлення, що Скадовською громадою, селами за 15-20 кілометрів від Скадовська, рухається колона російської техніки. Вони прямували в бік Голої Пристані, Олешок і Херсона. Всі були розгублені, ми не розуміли, що відбувається насправді", — згадує Олександр Яковлєв.

9 березня російські військові зайшли у Скадовськ, говорить міський голова. До того часу містом проїжджали поодинокі патрулі, але масово окупанти заїхали саме цього дня.

"І тоді люди організували мітинг, хотіли показати, що Скадовськ – це Україна. Вірніше мітинги були з першого дня повномасштабного вторгнення. Вони проходили на площі. Ну зрозуміло, окупантів не було, лише скадовчани. А вже 9 березня коли вони заїхали, був масштабний мітинг, якраз на День народження Тараса Шевченка. Військові РФ тоді ніяк не відреагували", — говорить Яковлєв.

"Всі були розгублені, ми не розуміли, що відбувається насправді. Міський голова Скадовська про початок вторгнення РФ
Протести в Скадовську проти російської окупації навесні 2022 року, фото: Олеся Шемко

Наступний, 16 березня, російські військові вже розігнали — застосовували зброю і шумові гранати проти мирних жителів, згадує міський голова.

За його словами, у міській раді російські окупанти з'явились трьома днями раніше — 13 березня. Вони вже зранку чекали співробітників на роботі, у всіх, хто приходив, перевіряли документи.

"Всіх працівників міськради виводили на подвір'я. Там нас зібралось 10-12 людей. Тримали нас години зо дві: знову перевірили документи та зробили особистий огляд. Кожному по-різному щось розповідали. Говорили, що прийшли допомагати будувати вільне життя. В цей час їхні солдати "винесли" всю міську раду", — згадує Олександр Яковлєв.

Військові РФ повідчиняли всі кабінети та сейфи. забрали документацію та частину комп’ютерів, каже міський голова. Згодом він дізнався, що це була група з Каланчака і у них було завдання все перевірити.

"Всі були розгублені, ми не розуміли, що відбувається насправді. Міський голова Скадовська про початок вторгнення РФ
Російські військові у Скадовську, березень 2022 року. Фото: Суспільне Херсон

"Після того, як ми зайшли в міську раду, це десь було 13-ї години, ми побачили, що там розтрощене все. Двері, які вони не могли відкрити, обстрілювали, бо ми знаходили гільзи й було видно, що їх прострелено. Тобто їхнє завдання, я так розумію, було – зробити обшук в міській раді. Ми їх там менше в цей момент цікавили", — розповів Яковлєв.

16 березня Скадовського міського голову, його заступника та секретаря міської ради без усіляких пояснень прямо з міської ради забрали військові РФ.

"Було конкретне завдання – нас забрати. Вони перевірили документи, зв’язали нам руки й повезли в поліцію. Тоді організувався дуже великий мітинг у Скадовську, коли люди почали один одному розносити, що нас забрали. Нас протримали пів дня у підвалі: допитували, з'ясовували, кому ми підпорядковуємось, кому звітуємо, навіщо у нас муніципальна варта, де ми тримаємо зброю, які в нас завдання. І вже коли нас випустили, вони жорстко розігнали мітинг", — розповів Олександр Яковлєв.

Наступного дня російські військові знову з'явились у міській раді, згадує Яковлєв, і заявили, що можуть працювати й далі — за українськими законами та під українськими прапорами, а вони начебто тут перебуватимуть виключно заради безпеки.

"Це була якась інша вказівка, не знаю, але вони заявили: "Працюйте, ми вас не чіпаємо". Та згодом почали пропонувати — зніміть прапори з адміністративних будівель, йдеться про школи, лікарні і таке інше. З поліцейського відділу, з прокуратури вони самі познімали, бо зайняли ті будівлі відразу, як почали заселятись в Скадовськ. Ми цього не робили, але вони самі періодично проїжджали по місту і прапори, де могли, знімали. І так тривало два – два з половиною тижні", — розповідає міський голова.

За його словами, на початку квітня російські окупанти прийшли до міської ради і заявили, що приїжджає "гуманітарка" і міська влада має організувати її роздачу.

"Я та заступники відмовились, сказали — ми не будемо цього робити. Тоді нам почали погрожувати Я для себе зрозумів, що треба виїжджати і виїхав на наступний день", — поділився Яковлєв.

"Всі були розгублені, ми не розуміли, що відбувається насправді. Міський голова Скадовська про початок вторгнення РФ
Окупований РФ Скадовськ Херсонської області. Фото: AP Photo

Зараз Скадовськ під повним контролем російських окупантів, каже міський голова. Вони створили фейкові органи вдати та контролюють всі сфери життя.

"І в кожній їх дії – це пропаганда, пропаганда, пропаганда.Вона спрямована на те, щоб показати, як тепер людям "добре", і що вони тут "господарі й надовго". Вони змусили всіх отримати паспорти, не всіх, звісно, але більшість людей були змушені це зробити. Хто – добровільно, хто – під примусом. Хоча є люди, які досі ще без цих документів знаходяться там. І це дійсно справжні герої, тому що там прожити, і не отримати паспорт, — це постійно наражати себе на небезпеку", — говорить Олександр Яковлєв

Відсутність паспорта в окупованому Скадовську — це привід для додаткових перевірок, каже міський голова. Насамперед російські окупанти, за його словами, намагаються створити картинку "щасливого життя" на окупованих територіях Херсонщини.

"Вони постворювали органи влади, дають соціальну допомогу, роблять різні проєкти, он навіть кінотеатр ремонтують. Тому для тих, хто сприймає ці ідеї, все виглядає дуже і дуже добре. Насправді це тюрма, люди не можуть нікуди виїхати, люди дуже обмежені у своєму праві виїзду. В Україну можна виїхати лише одним шляхом, за кордон теоретично можна, але це купа блокпостів і перевірок. Таке життя, як в окупації", — підсумував Яковлєв.

Повномасштабне вторгнення Росії в Україну

21 лютого 2022 року президент Росії Володимир Путін визнав правосуб'єктність "ЛНР" і "ДНР" і заявив, що їх визнають у межах Донецької та Луганської областей. Він додав, що це означає крах Мінських домовленостей.

За три дні, 24 лютого 2022 року, Путін заявив, що Росія вводить війська на територію України з метою проведення “військової операції з денацифікації та демілітаризації”. Одразу після цього звернення близько 5 ранку війська РФ почали обстрілювати об’єкти інфраструктури по всій Україні, а також житлові квартали.

За даними ООН, станом на кінець листопада 2022 року у зв’язку з російським вторгненням в Україну загалом загинули чи дістали поранення близько 16,7 тисячі цивільних українців.

Підписуйтеся на новини Суспільне Херсон у Facebook, Telegram, Viber, Instagram та YouTube.

На початок