В ЄС перевіряють інформацію про побічну дію препарату для лікування COVID-19

В ЄС перевіряють інформацію про побічну дію препарату для лікування COVID-19

В ЄС перевіряють інформацію про побічну дію препарату для лікування COVID-19
. arstechnica.com

Європейське агентство з лікарських засобів (EMA) перевіряє повідомлення про побічний ефект препарату Ремдесивір, який використовують для лікування COVID-19.

Як повідомляється на сайті EMA, є інформація, що деякі пацієнти, які приймали препарат, згодом страждали на порушення у роботі нирок. Зараз експерти перевіряють, чи були ці захворювання наслідком зараження коронавірусом чи вживання ремдисивіру. 

На початку липня Єврокомісія за рекомендацією EMA схвалила використання препарату для лікування пацієнтів з COVID-19. Дозвіл видали за умови, що роботи з вивчення ймовірних побічних ефектів препарату триватимуть. EMA рекомендує допустити ремдесивір виключно для лікування дорослих пацієнтів з COVID-19 у віці від 12 років і старше.

Наприкінці липня Європейська комісія повідомила про укладений контракт на закупівлю 30 тисяч доз препарату Ремдесивір в американської компанії Gilead. Компанія продає його під комерційною назвою Veklury. Приблизно у той же час Міністерство охорони здоров'я України внесло зміни до протоколу лікування COVID-19, зокрема, розширивши застосування Ремдесивіру.

Читайте також: МОЗ хоче придбати препарат, яким у США лікують коронавірус

Оцінки щодо дієвості цього препарату засновані головним чином на дослідженні, проведеному Інститутом алергії та інфекційних захворювань США (NIAID). У ньому зазначається, що Ремдесивір може значно прискорити лікування хворих на COVID-19, утім, ймовірно, не зможе знизити смертність. Дослідження показало, що пацієнти, які отримували ремдесивір, одужали приблизно через 11 днів, в порівнянні з 15 днями у пацієнтів, які отримували плацебо. 

Що відомо

  • Ремдесивір було розроблено під час спалаху вірусу Ебола, тоді препарат не був ефективним. Раніше в окремих випадках лікарі повідомляли про покращення здоров’я пацієнтів із COVID-19 після прийняття Ремдесивіру. Підтвердженої ефективності препарат наразі не має.
На початок