Окупанти заявили, що в Лисичанську загинув один з псевдоміністрів "ЛНР", в Україні він звинувачений у колабораціонізмі

Окупанти заявили, що в Лисичанську загинув один з псевдоміністрів "ЛНР", в Україні він звинувачений у колабораціонізмі

Внаслідок обстрілу пекарні у тимчасово окупованому Лисичанську 3 лютого загинув Олексій Потелещенко, який очолював псевдоміністерство з надзвичайних ситуацій "Луганської народної республіки". Він — колишній працівник українського МНС та ДСНС Луганської області, який перейшов на бік окупантів, щодо нього в України розслідували кримінальну справу.

Про загибель Потелещенка завив у своєму Telegram-каналі ватажок терористичного угруповання на окупованій території Луганщини Віктор Пасічник, також повідомило російське пропагандистське агентство "ТАСС".

Також, як написав у Telegram самоназваний "мер" міста, загинули у пекарні двоє "місцевих депутатів" Артем Тростянський та Іван Жушма.

Потелещенко — фігурант кримінальної справи про колабораціонізм. Йому повідомили про підозру навесні 2023 року за ч. 5 ст. 111-1 Кримінального кодексу. Він добровільно обійняв керівну "посаду", на той момент був "начальником Лисичанського ДПРЗ Міністерства надзвичайних ситуацій ЛНР".

Як повідомили Суспільному Донбас у пресслужбі Луганської обласної прокуратури, на початку вересня минулого року обвинувальний акт стосовно нього прокурори Лисичанської окружної прокуратури Луганської області скерували до суду.

Олексій Потелещенко працював у ДСНС Луганської області, у 2014 році приєднався до бойовиків. Був виконувачем обов’язків міністра інфраструктури самоназваної "ЛНР", працював у підрозділах створеного окупантами Міністерство з надзвичайних ситуацій, з минулого року був міністром.

Пропагандистське агентство "ТАСС" посилаючись на першого заступника постійного представника РФ під час всесвітньої організації Дмитра Полянського повідомило, що Росія запросила проведення термінового засідання РБ ООН у зв'язку з обстрілом ЗСУ Лисичанська 6 лютого.

Що відомо про обстріл Лисичанська 3 лютого

Вдень 3 лютого ватажок терористичного угруповання "ЛНР" Віктор Пасічник заявив про обстріл пекарні у Лисичанську, стверджуючи, що загинули 28 людей.

Колишнє кафе "Адріатик" стало пекарнею вже після окупації міста, розказали Суспільному Донбас у Лисичанській міській військовій адміністрації, після захоплення міста там налагодили випічку хліба для окупаційних військ, також там окупанти проводили наради. За даними МВА, серед загиблих у пекарні були колаборанти.

Українська сторона офіційно не коментувала ці заяви. Суспільне намагалось отримати коментарі ЗСУ та ГУР МО, втім відповіді на момент публікації не отримало.

Яка ситуація в Лисичанську та що відомо про окупацію міста

3 липня 2022 року ЗСУ відійшли з міста. Наразі Лисичанськ перебуває в окупації російськими силами.

Жителі місто живуть під тиском з перших днів окупації, описали ситуацію у Лисичанську в міській військовій адміністрації.

"Ситуація в місті не змінилась з моменту окупації. Загарбники використовують місто, як військовий хаб".

"Окупаційна влада тисне на людей з перших днів окупації. Зараз вже мародерять помарадеряне. Зв'язок в місті є, з перебоями, але є. З Інтернетом складніше, він є на певних ділянках. Частково є світло, частково є вода. Опалення немає. Намагаються запустити модульні, мобільні котельні — виходить то в них кепсько. Підсумовуючи – місто функціонує виключно для потреб орди окупантів", — розказали Суспільному Донбас в міській військовій адміністрації.

26 січня, як повідомляв начальник Луганської обласної військової адміністрації Артем Лисогор, окупанти знову закрили в'їзд у Лисичанськ для всіх, окрім містян.

"Лисичанськ російські окупанти використовують як військову базу. Вони закривають квартали у місті, аби ЗСУ не мали розуміння, де є скупчення техніки та військових російських військ", — розповідав влітку 2023 року начальник Лисичанської міської військової адміністрації Валерій Шибіко.

Читайте всі новини Донбасу в Telegram, Viber, Facebook, YouTube та Instagram

На початок