Зеленський не звільняв Залужного, Україна та Угорщина створять спецкомісію щодо прав нацменшини. 705 день війни. Онлайн

Зеленський не звільняв Залужного, Україна та Угорщина створять спецкомісію щодо прав нацменшини. 705 день війни. Онлайн

Війна новини 29 січня
Військовослужбовець бригади "Азов" на позиції поблизу Кремінної, Луганська область, 28 січня 2024 року. Фото: AP Photo/Efrem Lukatsky

Речник Зеленського спростував чутки про звільнення Залужного

Речник президента Володимира Зеленського Сергій Никифоров в коментарі Суспільному заперечив інформацію про відставку Валерія Залужного.

"Немає предмета розмови, не було звільнення, я більше нічого сказати не можу", — заявив Никифоров.

На цьому Суспільне завершує текстовий онлайн подій 705 дня війни. Нову хроніку 30 січня — читайте тут.

Примусова евакуація з 9 прифронтових сіл Донеччини: скількох дітей та дорослих евакуюють і в які регіони

З дев'ятьох прифронтових сіл Донецької області, де проведуть примусову евакуацію, планують вивезти 135 дітей та дорослих. 29 січня Координаційний штаб з питань проведення евакуації ухвалив рішення: неповнолітніх потрібно вивезти з п'яти сіл Мар'їнської та чотирьох сіл Очеретинської громади.

"Члени Коордштабу одноголосно підтримали проведення примусової евакуації дітей з їхніми батьками або іншими законними представниками", — йдеться у повідомленні Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України.

В переліку:

  • села Антонівка, Іллiнка, Зоряне, Олександропiль, Желанне Друге Мар’їнської міської громади,
  • села Межове, Восход, Новоселівка Перша, Желанне Очеретинської селищної громади.

За даними міністерства, дітей разом з сім'ями евакуюють в Житомирську та Закарпатську область.

Нідерланди виділять 122 млн євро на допомогу Україні

Про це йдеться у повідомленні уряду Нідерландів.

Зокрема, 87 млн євро буде виділено на закупівлю артилерійських снарядів для України. Також Нідерланди перерахують 25 млн євро в Міжнародний фонд для України (IFU) для закупівлі озброєння.

Крім того, ще 10 млн євро буде виділено на поліпшення кіберзахисту України.

Ці пожертви є результатом консультацій контактної групи з оборони України (UDCG), до якої входять 50 країн-партнерів. Вони допомагають Україні закуповувати обладнання та ресурси для самооборони від Росії.

Посли ЄС дали зелене світло передачі доходів від заморожених активів РФ Україні

Про це повідомив редактор "Радіо Свобода" Рікард Йозвяк.

"Сьогодні ввечері посли ЄС нарешті дали зелене світло першому кроку – відклавши доходи від заморожених російських активів на окремому рахунку. Тепер потрібно узгодити наступний крок: фактично надіслати готівку Україні", — написав він у соцмережі Х.

Також про це повідомило представництво Бельгії.

"Посли ЄС тільки що в принципі погодилися з пропозицією про використання непередбаченого прибутку, пов'язаного з знерухомленими активами, для підтримки відновлення України", — йдеться у повідомленні.

Люксембург бере участь в "авіаційній коаліції" та очолює ІТ-коаліцію — Шмигаль

Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль провів онлайн-розмову з прем'єр-міністром Люксембургу Люком Фріденом. Говорили про українську євроінтеграцію, коаліцію F-16 та ІТ-коаліцію.

Шмигаль подякував колезі з Люксембургу за лідерство у створенні ІТ-коаліції й за долучення до коаліції F-16.

Посадовці обгворили реалізацію спільних домовленостей, досягнутих на зустрічі між Фріденом та президентом Зеленським у Давосі.

Зеленський: "Одне з головних завдань року — випереджати ворога у якості роботи з дронами"

"Окрема розмова (була проведена-ред.) – щодо дронів: питання виробництва, питання постачання, забезпеченості підрозділів. Зрозуміло, що це одне з головних завдань року – випереджати ворога в якості роботи з дронами. Що успішніші українські дрони, від FPV до стратегічних, то більше життів наших воїнів ми збережемо", — заявив у вечірньому зведенні президент Володимир Зеленський.

Парламентська коаліція Латвії домовилася щодо заборони імпорту зерна з Росії та Білорусі

Про це повідомляє Delfi, посилаючись на заяву прем'єр-міністерки Евіки Силіні ("Нова Єдність"), міністра землеробства Армандса Краузе ("Союз зелених та селян) та голови фракції партії "Прогресивних" у Сеймі Андріса Шуваєва, яку вони зробили після коаліційних зборів.

Зазначається, що у лютому цього року коаліція має намір підготувати та затвердити у Сеймі відповідний законопроєкт. 18 січня Сейм уже передав на розгляд до парламентських комісій законопроєкт опозиційного Національного об'єднання, який передбачає фактично аналогічну заборону.

Зокрема Андріс Шуваєв повідомив, що це питання перебувало на порядку денному коаліції понад місяць, воно широко обговорювалося, оцінювалися і нормативні акти в ЄС. Політик висловив задоволення прийнятим рішенням, оскільки воно правильне і здатне викликати широкий міжнародний резонанс, надавши приклад усьому Євросоюзу.

Зеленський: "Готуємо новий саміт Україна – Балкани"

Про це Володимир Зеленський заявив у вечірньому зверненні.

"Говорив із прем’єр-міністром Греції. Подякував за те, що Греція з нами, зі справедливістю та з міжнародним правом. У захисті від російської агресії принциповим є голос кожної нації, яка цінує мир і безпеку так само, як і ми. Обговорили паном Прем’єр-міністром подальшу співпрацю України та Греції – двосторонню, а також і на рівні всієї Європи: в інституціях Євросоюзу, а також у Балканському регіоні – готуємо новий саміт Україна – Балкани. А також запросив Грецію приєднатися до організації Глобального саміту миру", — зазначив Зеленський.

Зеленський провів стратегічну нараду щодо першого півріччя роботи з ЄС

"Провів нараду з премʼєр-міністром Денисом Шмигалем – по суті, стратегічну нараду щодо всього першого півріччя в роботі з нашими сусідами в Євросоюзі. Проговорили заплановані деталі міжурядової співпраці – із Польщею, Словаччиною, Чехією, Румунією та Болгарією. Дуже змістовно", — повідомив Володимир Зеленський у вечірньому зверненні.

Речник Зеленського спростував чутки про звільнення Залужного

Речник президента Володимира Зеленського Сергій Никифоров в коментарі Суспільному заперечив інформацію про відставку Валерія Залужного.

"Немає предмета розмови, не було звільнення, я більше нічого сказати не можу", — заявив Никифоров.

В соцмережах з'явилася інформація, що Зеленський нібито звільнив Залужного. В Міноборони спростували

29 січня близько 19:00 в соцмережах почали з'являтися повідомлення про те, що Володимир Зеленський нібито підписав указ щодо відставки головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного та призначив на цю посаду голову ГУР Кирила Буданова.

Цю інформацію розповсюдили колишній народний депутат Борислав Береза, чинний народний депутат від "Європейської солідарності" Олексій Гончаренко та низка ЗМІ з посиланням на "офіційні джерела".

Суспільне задля з'ясування інформації надіслало запити до Міністерства оборони, ЗСУ, Офісу президента та ГУР.

Близько 19:40 офіційний Telegram-канал Міністерства оборони України написав: "Шановні журналісти, одразу відповідаємо всім: Ні, це не правда". Утім, наразі немає роз'яснень, чи йдеться про відставку Залужного чи це стосується інших заяв.

Суспільне інформуватиме своїх читачів якнайшвидше стосовно цієї ситуації.

Протягом доби відбулось 51 бойове зіткнення, росіяни провели 7 безуспішних атак — Генштаб

Як повідомляє Генеральний штаб ЗСУ, оперативна обстановка на сході та півдні України залишається складною.

"Протягом доби відбулось 51 бойове зіткнення. Ворог завдав 6 ракетних ударів зенітними керованими ракетами С-300 по цивільній інфраструктурі Мирнограду Донецької та Музиківки Херсонської областей. Також противник завдав 64 авіаційних удари, здійснив 45 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах", — йдеться в повідомленні.

  • На Сіверському та Слобожанському напрямках противник зберігає військову присутність у прикордонних районах. Війська РФ завдали авіаційних ударів в районах населених пунктів Великий Бурлук та Хатнє Харківської області. Обстріляли з артилерії та мінометів близько 40 населених пунктів, серед них Карповичі, Грем’яч Чернігівської області; Попівка, Степок, Грабовське Сумської області; Гур’їв Козачок, Огірцеве Харківської області.
  • На Куп’янському напрямку Сили оборони відбили 7 атак біля Синьківки та східніше Піщаного Харківської області, де росіяни безуспішно намагалися прорвати оборону наших військ. Противник завдав авіаційних ударів в районах Петропавлівки, Берестового Харківської області та Стельмахівки Луганської області. Під артилерійським та мінометним вогнем опинилися понад 10 населених пунктів, зокрема Дворічна, Синьківка, Петропавлівка, Іванівка, Берестове Харківської області та Кривошиївка Луганської області.
  • На Лиманському напрямку українські воїни відбили 4 атаки в районах Серебрянського лісництва Луганської області та Тернів Донецької області, де РФ намагалася прорвати оборону. Противник завдав авіаційних ударів в районах Новоєгорівки, Білогорівки, Серебрянського лісництва Луганської області та Роздолівки Донецької області. Обстріляв з артилерії та мінометів понад 10 населених пунктів, серед них Невське, Білогорівка, Серебрянське лісництво Луганської області та Серебрянка, Спірне, Роздолівка Донецької області.
  • На Бахмутському напрямку Силами оборони відбито 3 атаки поблизу Іванівського Донецької області, де війська РФ безуспішно намагалися покращити тактичне положення. Противник завдав авіаційних ударів в районах населених пунктів Часів Яр, Кліщіївка, Нью-Йорк Донецької області. Під артилерійським та мінометним вогнем опинилися понад 10 населених пунктів, зокрема Григорівка, Богданівка, Іванівське, Кліщіївка, Андріївка, Курдюмівка Донецької області.
  • На Авдіївському напрямку ЗСУ відбили 8 атак неподалік Новобахмутівки, Авдіївки та ще 5 атак біля Первомайського та Невельського Донецької області, де РФ безуспішно намагалася прорвати оборону наших військ. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали понад 15 населених пунктів, серед них Новобахмутівка, Бердичі, Авдіївка, Сєверне, Первомайське, Невелське Донецької області.
  • На Мар’їнському напрямку Сили оборони продовжують стримувати ворога в районах Георгіївки, Побєди та Новомихайлівки Донецької області. Тут росіяни 6 разів безуспішно намагалися покращити тактичне положення. Під артилерійським та мінометним вогнем окупантів опинилися Красногорівка, Георгіївка, Максимільянівка, Побєда, Парасковіївка, Новомихайлівка.
  • На Шахтарському напрямку українськими захисниками відбито атаку поблизу Золотої Ниви Донецької області. Противник завдав авіаційного удару в районі Старомайорського Донецької області. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали понад 10 населених пунктів, зокрема Водяне, Вугледар, Пречистівка, Золота Нива, Старомайорське Донецької області.
  • На Запорізькому напрямку відбито атаку РФ північніше Приютного Запорізької області. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали понад 15 населених пунктів, серед них Левадне, Гуляйполе, Чарівне, Оріхів, Роботине Запорізької області та Нікополь Дніпропетровської області.
  • На Херсонському напрямку артилерійських обстрілів противника зазнали Херсон, Новокаїри, Садове, Придніпровське Херсонської області. Також противник обстріляв з реактивних систем залпового вогню населені пункти Республіканець, Кринки, Іванівка Херсонської області.

В Авдіївці від російського обстрілу загинула жінка

В Авдіївці від російського обстрілу загинула жінка. Російські військові вдарили, ймовірно, з артилерії близько 14:00.

Про це Суспільному Донбас повідомила речниця Донецької обласної прокуратури Анастасія Медведєва.

"Сьогодні близько 14:00 війська РФ вчергове атакували Авдіївку, ймовірно, з артилерії. Від влучання снарядів по території приватного домоволодіння зазнала осколкового поранення жінка 59 років", — повідомила Анастасія Медведєва.

Як розповіла речниця, жінку оперативно доставили до лікарні, але вона померла від отриманих тяжких травм.

Росіяни вдарили по Бериславу керованою авіабомбою

Про це повідомляє Херсонська ОВА.

Армія РФ упродовж дня вісім разів атакувала Нікопольщину

Армія РФ упродовж дня тричі атакувала Нікопольський район на Дніпропетровщині дронами і п'ять разів з артилерії. Як повідомив керівник обласної військової адміністрації Сергій Лисак, поранено двох людей.

Пошкоджено комунальне підприємство, вісім хат, три сараї, один зруйновано. Понівечено лінію електропередач і газогін. Наслідки атак рятувальники продовжують уточнювати.

Україна та Канада провели переговори щодо двосторонньої угоди про безпекові гарантії

Про це повідомляє пресслужба Міністерства закордонних справ України.

"На виконання доручення президента України Володимира Зеленського та глави делегації України на переговорах з напрацювання та підготовки міжнародних домовленостей між Україною та іншими державами про гарантії безпеки — керівника Офісу президента Андрія Єрмака 26 січня проведено черговий раунд переговорів з Канадою щодо укладення двосторонньої угоди щодо двосторонніх безпекових зобовʼязань між Україною і Канадою", — йдеться у повідомленні.

Зазначається, що переговори відбулись у розвиток положень спільної декларації про підтримку України, ухвалену лідерами країн-членів "Групи семи" (G7) 12 липня 2023 року у Вільнюсі на полях саміту НАТО.

Україна та Угорщина домовилися створити спеціальну комісію для вирішення спільних питань щодо прав нацменшин

Під час зустрічі в Ужгороді 29 січня Дмитро Кулеба та Петер Сіярто домовилися створити спеціальну комісію, яка протягом десяти днів представить на розгляд урядів обох країн конкретне розуміння остаточного рішення спільних питань щодо прав нацменшин.

Про це повідомила кореспондентка Суспільного з місця події.

"Ми мали дуже відверту розмову — спочатку дуже довго говорили у вузькому форматі, потім у розширеному. Хочу підкреслити головну рису цієї розмови — це відвертість, щирість і при цій конструктивності", м сказав Кулеба.

Однак, що одна з ключових тем перемовин було членство України в ЄС. У цьому контексті очільник МЗС відзначив рішення Угорщини піти на компроміс щодо відкриття перемовин з Україною на засіданні Євроради в грудні минулого року.

Міністр повідомив, що питанням прав нацменшин була присвячена значна частина зустрічі в Ужгороді.

Міжнародний суд ООН скаже, чи прийнятний позов України проти РФ у справі геноциду

Міжнародний суд Організації Об'єднаних Націй у Гаазі 2 лютого оголосить рішення, чи прийнятна скарга України проти Росії щодо геноциду. РФ відкидала докази геноциду, які надавав Київ.

Про це йдеться в пресрелізі від 29 січня.

Відкрите засідання відбудеться цієї п'ятниці, 2 лютого, о 15:00 у Палаці миру в Гаазі. Там суддя Джоан Е. Донох'ю зачитає рішення суду. Якщо суд визнає, що має юрисдикцію і що позов є повністю або частково прийнятним, то наступним етапом буде розгляд справи по суті.

Збивають гвинтокрили, літаки та дрони: як працює 108 окрема бригада ТрО на Запорізькому напрямку

Військові зенітно-артилерійського взводу 108 окремої бригади ТрО збивають російські гвинтокрили, літаки та безпілотники на Запорізькому напрямку. Для цього бійці мають як мобільні пересувні групи, так і стаціонарні позиції.

Про особливості своєї роботи військові розповіли кореспондентам Суспільного. Боєць на псевдо Тесла у цивільному житті працював електриком, та, зізнався, що до військових буднів пристосувався швидко. За його словами, реагувати на безпілотники типу "Shahed" варто оперативно — дрони мають велику швидкість:

"Звук, візуально бачиш, передаєш по рації азимут, звідки летить, куди летить і ураження, відеозйомка, прожектор, час — все це треба налагодити. Якщо навіть не влучимо, то далі хлопці вже будуть знати, де воно і що воно. Головне — влучити в двигун…".

За словами бійців, російська армія постійно навчається на власних помилках, змінює тактику та намагається виявити позиції ППО. Тому українським захисникам щоразу доводиться оперативно реагувати на будь-які атаки військових РФ.

Через обстріл РФ у Зноб-Новгородській громаді на Сумщині загинуло 3 людини: що відомо

29 січня російська армія обстріляла Зноб-Новгородську громаду на Сумщині внаслідок удару двоє чоловіків та одна жінка загинули.

Про це Суспільному повідомив голова громади Петро Гончаров.

Раніше Суспільне писало, що через обстріл РФ 29 січня у Зноб-Новогородській громаді поранені двоє чоловіків. За інформацією голови громади один з них помер у "швидкій" дорогою до лікарні у Шостці.

Двох чоловіків поранило на вулиці, біля пошти. По них росіяни випустили снаряд з міномета. Ймовірно з "градів" обстріляли житловий будинок, де знаходилися чоловік та жінка, вони загинули на місці. Їх тіла знайшли рятувальники, коли гасили пожежу.

Також у громаді пошкоджені приватні та багатоквартирні будинки та будівля хлібзаводу.

Два будинки повністю згоріли. На одному подвір'ї згорів сарай, у двоповерховому будинку повилітали всі вікна. У будівлі хлібзаводу також немає вікон.

В Україні для військових створять курси з вивчення державної мови — Кремінь

Омбудсмен Тарас Кремінь зустрівся зі службовцями 150 навчального центру командування Тероборони й обговорив важливість застосування державної мови у ЗСУ та інших військових формуваннях.

Про це повідомили на сайті Уповноваженого ВР із захисту державної мови.

Під час зустрічі Кремінь розповів, що отримує скарги від воїнів стосовно недотримання мовного закону як у Києві, так і в багатьох регіонах півдня та сходу України.

"Водночас домовились про відкриття мовних курсів для військовослужбовців, які хочуть вдосконалити свої знання і належно підготуватися до іспиту на визначення рівня володіння державною мовою", — зазначив омбудсмен.

Уповноважений ВРУ, наголосив, що "радо сприятиме і в питаннях створення такої мережі, й у інших військових формуваннях".

Примусова евакуація з Мар'їнської та Очеретинської громад Донеччини: в ОВА назвали села, звідки мають вивезти дітей

У Донецькій області примусову евакуацію дітей із батьками запровадили з дев'яти прифронтових сіл Маріїнської та Очеретинської громади.

Про це повідомив начальник Донецької обласної військової адміністрації Вадим Філашкін.

"Вкотре нагадую, що в області оголошено обов'язкову евакуацію, а з прифронтових громад — примусову. Жителі області, особливо сім'ї з дітьми та особи з вадами здоров'я, мають евакуюватися до більш безпечних регіонів України", — наголосив Вадим Філашкін.

За інформацією очільника адміністрації, на засіданні Координаційного штабу з питань проведення обов’язкової евакуації, який очолює віцепрем'єр Ірина Верещук, ухвалили рішення про примусову евакуацію з дев'яти сіл Мар'їнської та Очеретинської громади:

Села Мар'їнської територіальної громади

  • Антонівка,
  • Іллінка,
  • Зоряне,
  • Олександропіль,
  • Желанне Друге

Села Очеретинської територіальної громади

  • Межове,
  • Восход,
  • Новоселівка Перша,
  • Желанне

Боїв у місті немає, штурми з боку старої частини стали активніше: Барабаш про ситуацію в Авдіївці

Навколо Авдіївки в Донецькій області окупаційні війська тиснуть по всіх напрямках, найактивніше штурмують стару частину міста, проте ані у місті, ані приміських боїв немає.

Про це в ефірі "Суспільне. Спротив" розповів начальник Авдіївської міської військової адміністрації Віталій Барабаш.

"Ситуація дуже непроста, дійсно ворог тисне по всіх напрямках. Він активно, останнім часом, штурмує з півдня старої частини міста, але якихось приміських боїв там немає", — зазначив Барабаш.

Як розповів очільник громади, з посиленням обстрілів міста, жителі стали активніше звертатися за евакуацією.

ВАКС обирає Лієву забіжний захід у справі про розкрадання майже 1,5 млрд гривень на закупівлі снарядів для ЗСУ

Вищий антикорупційний суд у понеділок, 29 січня, обирає запобіжний захід колишньому керівнику Департаменту військово-технічної політики, розвитку озброєння та військової техніки Міноборони Олександру Лієву, якого підозрюють у розкраданні майже 1,5 мільярда гривень на закупівлі боєприпасів для ЗСУ.

Про це повідомив кореспондент Суспільного із зали суду.

Адвокати із посиланням на Кримінально-процесуальний кодекс заперечили проти участі старшого слідчого, бо він нібито не є учасником справи.

Суддя Ярослав Шкодін запит відхилив і дозволив участь слідчого у розгляді.

Сторона захисту також через нестачу часу просила в суду дати можливість для узгодження позицій з Лієвим. За клопотанням адвокатів, підозрюваного пересадили з камери перебування у залу.

Водночас сторони не заперечили стосовно трансляції та присутності ЗМІ.

У Силах безпеки і оборони запроваджено ще 18 стандартів НАТО — Міноборони

У період з грудня 2023 року по січень 2024 року в Міністерстві оборони, Збройних силах України та інших складових сектору безпеки та оборони запроваджено ще 18 стандартів НАТО.

Про це повідомляє пресслужба Міноборони України.

"Серед стандартів, які запроваджені у межах цілей партнерства Україна-НАТО: стандарти щодо захисту військ та навчання військово-морських сил зі зв'язку, комунікаційних та інформаційних систем і транспортного забезпечення", — йдеться у повідомленні.

У відомстві додали, що в ініціативному порядку Україна запровадила стандарти, які стосуються навігаційно-гідрографічної підтримки, водолазної діяльності та пально-мастильних матеріалів.

Загалом в Міноборони, ЗСУ та інших складових сектора безпеки та оборони запроваджено 315 стандартів НАТО: 192 (88% від запланованого) – у межах цілей партнерства Україна-НАТО, які є першочерговими стандартами Альянсу, і 123 – в ініціативному порядку, що впроваджуються Україною поза цілями партнерства. В НАТО існує 1135 стандартів. Тобто, в Силах безпеки і оборони України вже запроваджено майже 28% від загальної кількості.

За словами заступника міністра оборони генерал-лейтенанта Івана Гаврилюка, це більше, ніж прийнято у деяких державах-членах НАТО, що приєдналися під час останньої хвилі розширення Альянсу. Гаврилюк додав, що у 2024 році планується запровадити ще 50 стандартів НАТО у секторі безпеки.

ЄС оновив список санкцій проти РФ за порушення прав людини

Рада Європейського Союзу 29 січня схвалила додаткові обмежувальні заходи проти чотирьох людей та однієї організації в межах Глобального режиму санкцій ЄС у сфері прав людини. Зокрема, санкції ввели за причетність до справи Володимира Кара-Мурзи.

Про це йдеться в пресрелізі Євроради.

Як йдеться в заяві ЄС, у списки додано трьох посадовців, які працюють в російській судовій системі і відповідальні за серйозні порушення прав людини, включно зі свавільними арештами й затриманнями. Ідеться, серед іншого, про справу опозиційного політика Володимира Кара-Мурзи.

Крім того, відтепер під санкціями російська неурядова організація "Ліга безпечного інтернету", яка допомагає РФ впроваджувати цензуру, та очільниця цієї організації Катерина Мізуліна.

Санкції передбачають заморожування активів і заборону на в'їзд до ЄС.

"ЄС закликає Росію негайно і беззастережно звільнити всіх ув'язнених за політично вмотивованими звинуваченнями. ЄС рішуче засуджує політично вмотивоване рішення московського суду засудити Володимира Кара-Мурзу до 25 років позбавлення волі", — вказано в пресрелізі Євросоюзу.

Естонія планує повернути в Україну викрадену з музеїв колекцію скіфського золота та монет грецького періоду Криму

Естонія відреставрувала конфісковану у латвійця у 2018 році викрадену з музеїв окупованих Криму та Херсона колекцію українського скіфського золота та монет грецького періоду Криму. Викрадені речі планують повернути в Україну.

Про це у Facebook повідомила дружина заступника помічника Державного секретаря з питань Європи та Євразії, дипломата Джорджа Кента Веліда Китаїна, яка допомагає українським переселенцям та біженцям та має кримськотатарське коріння.

"Естонія відреставрувала речі і планує повернути їх в Україну!", — наголосила вона.

Допомогу українським біженцям краще було б сплачувати в український бюджет — Зеленський

Президент України Володимир Зеленський вважає, що гроші, які європейські країни виплачують українським біженцям за кордоном, краще було б переказувати Україні, а вона б уже розподіляла її між переміщеними громадянами.

Про це він говорив в інтерв'ю німецькому телеканалу ARD.

"Ми дякуємо за те, що ви підтримуєте наших громадян, але буває так, що людина отримує підтримку і від вас, і від нас. Для нас набагато краще, якби Німеччина підтримувала українців, видаючи гроші в бюджет України, а потім Україна вже б перерозподіляла ці гроші, залежно від того, де перебуває ця людина. Коли люди виїжджали з повномасштабною війною, вони вивозили гроші, і всі ці гроші вони залишились у Європі. А потім Європа почала підтримувати Україну, тобто гроші, які йшли на підтримку українців, залишались за кордоном", — пояснив свою позицію глава держави.

Він сказав, що питання не лише у військовозобов'язаних — приблизно 30 млн українців, які в Україні, працюють, платять податки і захищають світ і Європу на своїх робочих місцях.

Журналістка запитала Зеленського, чи вважає він, чи потрібно припинити соціальну допомогу людям призовного віку, які нині в Німеччині. Він сказав, що є різні категорії людей, тож припинити допомогу — це було б "дуже узагальнене рішення".

"Мені здається що це ваше особисте рішення і рішення вашої держави. Ми б хотіли щоби люди, які виїхали поза законом України, які є мобілізаційного віку, щоб вони були в Україні", — говорить президент.

Він додав: "Питання не в тому, що вони всі повинні бути на фронті — у нас велика армія. Питання у справедливості — ці люди повинні сплачувати податки [...] У нас 880 тисяч — мільйонна армія. При цьому зараз 30 мільйонів людей працюють [...] Вони всі захищають Європу та світ на своїх робочих місця".

Політик також зазначив, що не буде прохати європейських лідерів повернути військовозобов'язаних, адже це порушує демократичні цінності, за які нині бореться Україні:

"Я точно не кричу Олафу Шольцу: «Хутко поверни їх!», тому що ми живемо з вами в демократичному світі. Якщо є людина, яка поза законом перебуває в іншій державі, то не треба говорити «Поверни їх». Треба, щоб працював закон, і вже згідно з законодавством органи повинні виконувати свою роботу".

Rheinmetall будує новий завод з виробництва боєприпасів для безперебійного постачання до України

Найбільше німецьке збройове підприємство Rheinmetall побудує новий завод з виробництва боєприпасів, щоб забезпечити виконання укладених контрактів та безперебійне постачання до України.

Про це заявив гендиректор концерну Армін Паппергер в інтерв'ю Bild.

"Темпи швидкі. Те, що раніше зайняло б 10 років, тепер досягається за кілька місяців. Ми побудуємо новий завод снарядів у Німеччині в рекордні терміни, щоб створити стратегічну безпеку поставок", — сказав голова Rheinmetall.

Водночас у відповідь на звинувачення уряду ФРН в недостатній підтримці України Паппергер підкреслив хорошу співпрацю між посадовцями і збройовою промисловістю.

"Багато чого змінилося на краще у військових закупівлях. Лише Rheinmetall минулого року отримав замовлення або рамкові угоди від уряду на понад 10 мільярдів євро — для Бундесверу та для України. Цього року ця сума зросте щонайменше до 15 мільярдів", — пояснив гендиректор концерну.

У Чернівцях посадовці трьох медзакладів та ВЛК допомагали чоловікам уникнути мобілізації — СБУ

У Чернівцях посадовці трьох медзакладів та військово-лікарської комісії ймовірно допомагали чоловікам уникнути мобілізації. За даними СБУ, знімали з військового обліку у зв’язку із непридатністю за 6 тисяч доларів з людини.

Про це повідомили на сторінці СБУ в Чернівецькій області у Facebook.

За інформацією СБУ, видавали фіктивні довідки про психічні захворювання, госпіталізації та виписки про лікування. Ймовірно причетні до цієї справи лікарі отримали за видачу фіктивних документів понад 115 тисяч гривень з листопада 2023 року по січень 2024 року.

Співробітники СБУ затримали одного з посадовців під час передачі 31 тисячі гривень. Йому повідомили про підозру у наданні неправомірної вигоди службовій особі. Санкція статті передбачає позбавлення волі на строк від чотирьох до восьми років з конфіскацією майна.

Під час обшуків за адресами проживання, місцями роботи та в автомобілях посадовців правоохоронці вилучили чорнові записи, медичні справи та гроші.

Наразі вирішується питання повідомлення про підозру іншим причетним до справи.

Вимагав гроші за відгули у бійців: на Одещині судитимуть посадовця військової частини

На Одещині судитимуть командира взводу однієї з військових частин, який вимагав з бійців гроші за відгули та застосовував до них насильство.

Про це 29 січня повідомили у Державному бюро розслідувань.

За даними бюро, за день відгулу посадовець брав з військових по чотири тисячі гривень, а у разі відмови давати гроші — погрожував підлеглим проблемами з проходженням служби та фізичною розправою.

Працівники ДБР задокументували десять фактів одержання командиром хабарів. Також вони встановили факти застосування ним сили та побиття бійців.

Військовослужбовця затримали у серпні 2023 року. Тоді йому повідомили про підозру за ч. 3 ст. 368, ч. 5 ст. 426-1 Кримінального кодексу України. До суду направили обвинувальний вирок, йому загрожує позбавлення волі на строк до 12 років.

Південна Корея допоможе Україні відновити водну інфраструктуру

Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України 29 січня повідомило, що Південна Корея допоможе відновити пошкоджену війною водогосподарську інфраструктуру.

Про це йдеться в дописі пресслужби відомства.

Це продовження співпраці, яку на полях СОР28 ухвалили український міністр захисту довкілля та природних ресурсів Руслан Стрілець та міністерка навколишнього середовища Кореї Хан Хва-Джин. Також домовленості — частина програми "Ініціатива миру та солідарності в Україні", яку оголосив президент Кореї Юн Сок Йоль під час свого візиту до Києва у 2023 році. Тоді сторони започаткували ініціативу допомоги Україні у сфері військової підтримки, гуманітарної підтримки та післявоєнного відновлення.

За 700 км від України дрон намагався атакувати російський нафтопереробний завод

Губернатор Ярославської області Росії Михайло Євраєв заявив, що нафтопереробний завод "Славнефть-ЯНОС" у Ярославлі зазнав атаки безпілотника.

Про це російський посадовець написав у своєму Telegram.

Він зазначив, що система радіоелектронної боротьби запобігла атаці. Займання або потерпілих через дрон, як написав Євраєв, немає, а на місці події працюють правоохоронні органи та спеціальні служби.

Місцеві телеграм-канали повідомляють, що рано-вранці мешканці Ярославля почули сирени. Канал SHOT пише, що дрон упав о 6:39, і виникла невелика пожежа, яку співробітники заводу загасили самостійно. За окремими версіями, безпілотник мав на собі вибухівку.

До України приїхали інспектори від Пентагону та Держдепу США

До Києва 29 січня прибули з робочим візитом генеральні інспектори від Пентагону, Держдепартаменту та Агентства Сполучених Штатів з міжнародного розвитку.

Про це повідомила пані посол США в Україні Бріджит Брінк у соцмережі X.

"Їхні зустрічі з виконавцями програм, партнерами й українським урядом сприяють нагляду та підзвітності за допомогою Україні, що надається Сполученими Штатами", — зазначила дипломатка.

В Ужгороді розпочалась зустріч Єрмака та Кулеби з главою МЗС Угорщини Петером Сіярто

В Ужгороді у понеділок, 29 січня, глава Офісу президента Андрій Єрмак разом з міністром закордонних справ України Дмитром Кулебою зустрілися з главою МЗС Угорщини Петером Сіярто.

Про це Андрій Єрмак повідомив у своєму Telegram-каналі.

"Почали важливий візит угорської делегації. Разом з міністром закордонних справ України Дмитром Кулебою зустрічаємо Міністра зовнішньої економіки й закордонних справ Угорщини Петера Сіярто з командою. Працюємо, щоб налагодити відносини, потрібен відвертий та конструктивний діалог. Ми готові", — зазначив глава Офісу президента.

Переговори ведуться, очікуємо обмін — Юсов

Україна продовжує вести переговори про обмін військовополонених і очікує, що вони відбудуться попри заяви Росії після катастрофи Іл-76, що про обмін не може бути мови.

Про це у коментарі Суспільному сказав представник ГУР Андрій Юсов.

Через знеструмлення після обстрілів під землею опинилися десять шахтарів: наслідки бойових дій на Донеччині

Минулої доби окупаційні війська завдали дванадцять ударів по житлових будинках. Під обстрілами були: Авдіївка, Костянтинівка, Мирноград, Очеретине, Галицинівка, Новобахмутівка Донецької області. В одній із шахт сталося знеструмлення, після її заживлення на поверхню підняли десять гірників.

Сімнадцять житлових будинків, дитячий садок, школа, підприємство, гараж, автомобілі та комунікації були пошкоджені в наслідок обстрілів. Про це повідомили в поліції Донеччини.

"Дві ракети С-300 окупанти спрямували на Костянтинівку, а після накрили місто з артилерії. Є руйнування на території підприємства, пошкоджені дві приватні оселі й гараж", — йдеться на сайті головного управління Нацполіції в Донецькій області.

На війні загинув актор Рівненського драмтеатру Володимир Федінчук

На війні проти РФ загинув 31-річний актор Рівненського обласного музично-драматичного театру Володимир Федінчук.

Про це 28 січня у Facebook повідомив директор закладу Володимир Петрів.

"ТИ зустрів 2024-ий "на нулі". ТИ писав, що знаєш запах бою, що понад тиждень не вилазив з окопу, що бачив, як побратимів посікло осколками, а потім сам відчув біль в скаліченій руці. І раптом ТИ зник. Зв'язок обірвався, але надія жила. А потім звістка: ТЕБЕ більше немає з нами. ТИ загинув, як герой. В бою", — написав очільник драмтеатру.

Володимир Федінчук загинув 22 січня 2024 року в боях під Михайлівкою Донецької області.

Табаївку на Харківщині не захопили, там йдуть позиційні бої — Фітьо

Табаївка у Куп'янському районі Харківської області не захоплена російськими військовими. Там йдуть позиційні бої.

Інформацію про захоплення Табаївки, що ширилася соцмережами, спростував речник командування Сухопутних військ ЗСУ Володимир Фітьо в етері "Суспільне. Спротив".

"Цей населений пункт ще менший, ніж Крохмальне. Там було 45 людей, а це взагалі як хутір. Він перебуває у дуже незручному розташуванні — у низовині якраз і там болотиста місцевість, тому стати безпосередньо у це місце — це означає одразу перетворитися на мішень у тирі. Тому там тривають зараз такі позиційні бої, і наші якраз намагаються росіян витіснити. Зарано вірити російським паблікам, але маємо розуміти, що вони намагаються будь-що передати як свою тріумфальну перемогу. І робимо висновки, що користуємося інформацією з офіційних джерел", — сказав в етері "Суспільного" Фітьо.

Знищені ангар та техніка. Військові РФ атакували аграрне підприємство в Музиківській громаді Херсонщини

Вночі 29 січня російська армія обстріляла аграрне підприємство у Музиківській громаді Херсонської області.

Про це у Telegram повідомила Херсонська ОВА.

За даними обласної військової адміністрації, внаслідок ударів знищений ангар. Також пошкоджена сільськогосподарська техніка: комбайн, оприскувач, чотири вантажні та один легковий автомобіль.

Загиблих та поранених після атаки російської армії немає.

На тимчасово окупованому лівобережжі Херсонщини понад 200 населених пунктів без електропостачання — Соболевський

На тимчасово окупованому лівобережжі Херсонщини понад 200 населених пунктів опинились без електропостачання. Представники так званої "влади" обіцяють полагодити мережі, проте у них не вистачає людей, щоб виконувати ремонтні роботи.

Про це у марафоні "Суспільне. Спротив" повідомив перший заступник голови облради Юрій Соболевський.

Він додав, що окупаційна адміністрація розповідає, що найближчими днями ситуація поліпшиться, але проблеми з електропостачанням тривають понад тиждень.

"З такою кількістю ресурсів, які вони залучили, є сумнів, що вони зможуть оперативно відновити електропостачання у всіх цих населених пунктах. Частково вони зараз закривають це питання, кажуть що це планове відключення, до цього казали, що це була аварійна ситуація. Але проблеми виникли не в наслідок дій ЗСУ. Сили оборони не відпрацьовують по таких об’єктах, тому що знають, що там наші люди живуть", — сказав чиновник.

За словами Соболевського, російські окупанти не обслуговують мережі, так само й не готувалися до опалювального сезону. За словами Соболевського, вони не створювали ремонтні резерви, у них не вистачає людей, які б займалися ремонтом, адже дуже багато людей виїхало, які раніше цим займалися, а з Росії туди не хочуть приїжджати.

Щодо медичного обслуговування на тимчасово окупованій території, каже Юрій Соболевський, то значної кількості медзакладів, які працювали до повномасштабного вторгнення, вже не існує. Їх закрили або перепрофілювали на військові госпіталі. Крім цього, багато лікарів виїхали.

Зеленський очікує комплексного і справедливого закону про мобілізацію

Президент Володимир Зеленський очікує на ухвалення комплексного та справедливого закону про мобілізацію і завдання Міноборони його розробити.

Про це він заявив в інтерв'ю німецькому телеканалу ARD.

Зеленський наголосив, що у мобілізації є важливий момент демобілізації.

"Багато хто відвоював, багато днів. Є люди, які всі 700 днів на полі бою. Я їм вдячний за захист нашої держави, як кожен українець. Але я вважаю, що вдячності від суспільства замало. Треба справедливі ротації, треба давати широкі відпустки", – заявив президент.

Він додав, що військові мають високі зарплати, але не можна все перекрити грошима — потрібна справедливість у цьому напрямку.

"І так само я очікую від військових сьогодні закону про справедливу мобілізацію. Я хотів би, щоб це був комплексний, справедливий законопроєкт. Їхнє завдання це зробити. Ніхто не говорить, що це популярне рішення чи не популярне. Але мені здається, що важливо, аби військові разом з Міноборони підготували справедливу відповідь на це питання", – сказав Зеленський.

Коментуючи ситуацію, коли представники ТЦК ходять вулицями у пошуках чоловіків призовного віку, президент зазначив, що такого не повинно бути.

"Вони не повинні цього робити. Тому я попросив наших військових і депутатів, коли вони готуватимуть цей законопроєкт (про мобілізацію – ред.), щоб не було шансів ходити вулицями", – сказав він.

За словами Зеленського, сьогодні є можливості застосування діджитал-формату, щоб вирішити це питання сучасним способом.

Упродовж доби армія РФ завдала 126 ударів по 18 населених пунктах Запорізької області

Протягом минулої доби, 28 січня, російські військові атакували 18 населених пунктів Запорізької області. Загиблих та постраждалих немає.

Про це сьогодні, 29 січня, повідомили в Запорізькій ОВА з посиланням на інформацію Національної поліції.

Загалом армія РФ завдала 126 ударів по містах та селах Запорізької області:

  • двічі застосувала РСЗВ по Малій Токмачці та Роботиному;
  • 37 безпілотниками атакувала Гуляйполе, Залізничне, Новодарівку, Левадне, Чарівне, Гуляйпільське, Новоданилівку й П'ятихатки;
  • 85 разів з артилерії обстріляла Оріхів, Роботине, Малу Токмачку, Левадне, Білогір'я, Щербаки, Приютне, Новоандріївку, Кам'янське.

"Надійшло два повідомлення про руйнування житлових будинків", — йдеться в повідомленні.

Росіяни обстріляли дві прикордонні громади Чернігівщини: зафіксували 24 вибухи

Війська РФ 28 січня обстріляли дві прикордонні громади Чернігівщини: Новгород-Сіверську та Семенівську. Військові зафіксували 24 вибухи.

Про це Суспільному повідомила речниця Чернігівського прикордонного загону Галина Шеховцова.

Новгород-Сіверська громада: п'ять вибухів (приходи, ймовірно, НАР) в район села Красний Хутір.

Семенівська громада:

  • п'ять вибухів (приходи, ймовірно, з міномета калібру 120 мм) у напрямку села Блешня;
  • один вибух (прихід ВОГ з БпЛА) по околицях села Заріччя;
  • 10 вибухів (приходів, ймовірно, з міномета калібру 82 мм), два вибухи (приходи, ймовірно, ВОГ з БпЛА) та один вибух (прихід, ймовірно, FPV-дрон) по околицях села Карповичі.

Четверо поранених за добу на Донеччині унаслідок обстрілів армії РФ — Філашкін

За 28 січня росіяни поранили чотирьох жителів Донецької області. Також вдалося встановити інформацію про одну людину, що дістала поранення в Авдіївці раніше.

Про це повідомив начальник Донецької обласної військової адміністрації Вадим Філашкін.

"Росіяни поранили чотирьох жителів Донеччини: трьох у Мирнограді та одного в Очеретиному", — написав у Telegram очільник облдержадміністрації.

Загальна кількість жертв в області від початку повномасштабного вторгнення: 1846 загинули, 4516 поранені. Точну кількість загиблих та поранених у Маріуполі та Волновасі наразі встановити неможливо.

За добу російська армія 89 разів обстріляла Херсонщину: поранені двоє людей

За минулу добу російські військові 89 разів обстріляли Херсонщину. З різних видів озброєння випустили 390 снарядів.

Про це у Telegram повідомив голова ОВА Олександр Прокудін.

За його інформацією, військові РФ поцілили у житлові квартали населених пунктів області. Поранення отримали двоє людей.

Протягом доби російські війська атакували Миколаївщину безпілотниками типу "Shahed-136/131", FPV-дроном та завдавали артилерійських обстрілів. Пошкоджено приватний сектор, заклад освіти та адміністративну будівлю.

Про це повідомляє Миколаївська обласна військова адміністрація.

У ніч на 29 січня силами й засобами протиповітряної оборони на Миколаївщині знищено чотири БпЛА типу "Shahed-136/131".

Миколаївський район

Протягом 28 січня, об 11:18 та 23:31, російські війська завдали артилерійських обстрілів та о 16:14 спрямували FPV-дрон по трьох населених пунктах Куцурубської громади. Загиблих немає.

Також цього ж дня о 23:50 артилерійські обстріли фіксувалися по акваторії Очаківської громади. Обійшлося без жертв.

Первомайський район

28 січня о 22:30 під час бойової роботи підрозділів протиповітряної оборони із відбиття дронової атаки, внаслідок падіння уламків збитих БпЛА, в Арбузинській громаді пошкоджено адміністративну будівлю, заклад освіти та приватний сектор. Загиблих немає.

Війська РФ вдарили по Дніпропетровщині

Вночі російські окупанти обстріляли Марганецьку громаду Нікопольського району. По одному з сіл вдарили важкою артилерією, повідомив голова Дніпропетровської ОВА Сергій Лисак.

"Загиблих та постраждалих немає. За уточненими даними, уламки збитого на Синельниківщині безпілотника впали на територію агропідприємства. Побили дах будівлі. Люди цілі. В інших районах — тихо", — написав вій у Телеграм.

Сили ППО вночі збили 8 дронів-камікадзе

Уночі 29 січня 2024 року Росія атакувала Україну 8-ма ударними БпЛА типу Shahed-136/131, ракетою "Іскандер-М" та трьома ракетами з ЗРК С-300.

Про це повідомили Повітряні сили ЗСУ.

"Шахедами" Росія атакувала з району Приморсько-Ахтарська, РФ, ракетою "Іскандер-М" з району Воронезької області, ракетами С-300 по Донеччині з тимчасово окупованої території області.

"Силами та засобами Повітряних Сил, у взаємодії з ППО Сил оборони України, знищено вісім ворожих БпЛА у межах Миколаївської, Дніпропетровської, Хмельницької та Рівненської областей", — йдеться у повідомленні.

До відбиття повітряного нападу залучено зенітні ракетні підрозділи та мобільні вогневі групи.

За добу армія РФ втратила 1070 солдатів на війні в Україні

Станом на ранок 29 січня 2024 року загальні бойові втрати Росії з початку повномасштабного наступу на Україну 24 лютого становлять близько 383 180 військовослужбовців.

Про це йдеться у повідомленні Генштабу Збройних сил України.

За добу російське військо втратило 1070 солдатів.

З техніки росіяни втратили:

  • танків ‒ 6290 (+10) од,
  • бойових броньованих машин ‒ 11696 (+25) од,
  • артилерійських систем – 9113 (+16) од,
  • РСЗВ – 972 (+0) од,
  • засоби ППО ‒ 660 (+0) од,
  • літаків – 331 (+0) од,
  • гелікоптерів – 324 (+0) од,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 7049 (+8),
  • крилаті ракети ‒ 1846 (+1),
  • кораблі /катери ‒ 23 (+0) од,
  • підводні човни — 1 (+0) од,
  • автомобільної техніки та автоцистерн – 12149 (+46) од,
  • спеціальна техніка ‒ 1443 (+7).

Дані уточнюються.

Минулої доби на фронті відбулося 74 бойових зіткнення

Про це йдеться у ранковому зведенні Генштабу.

В зоні відповідальності ОСУВ "Північ" на Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка залишається без суттєвих змін.

На Сіверському та Слобожанському напрямках армія РФ зберігає присутність у прикордонних районах, проводить активну диверсійну діяльність з метою недопущення перекидання ЗСУ на загрозливі напрямки, нарощує щільність мінно-вибухових загороджень вздовж державного кордону в Бєлгородській області.

В зоні відповідальності ОСУВ "Хортиця" на Куп’янському напрямку Сили оборони відбили 4 атаки поблизу Синьківки та східніше Піщаного Харківської області.

На Лиманському напрямку українські війська відбили 6 атак в районах населених пунктів Терни та Ямполівка Донецької області.

На Бахмутському напрямку Силами оборони відбито 4 атаки біля Богданівки та Іванівського Донецької області.

В зоні відповідальності ОСУВ “Таврія” на Авдіївському напрямку українські захисники продовжують стримувати росіян, які не полишають спроб оточити Авдіївку. ЗСУ тримають оборону, завдаючи окупантам значних втрат. Так, Сили оборони протягом минулої доби відбили 21 атаку біля Очеретиного, Новобахмутівки, Степового, Авдіївки та ще 5 атак поблизу Первомайського, Невельського Донецької області.

На Мар’їнському напрямку українські воїни продовжують стримувати армію РФ неподалік Георгіївки, Побєди та Новомихайлівки Донецької області, де відбито 22 атаки.

На Шахтарському напрямку росіяни не наступали.

На Запорізькому напрямку українську воїни відбили атаку північніше Приютного Запорізької області.

В зоні відповідальності ОСУВ "Одеса" на Херсонському напрямку Сили оборони надалі продовжують заходи із розширення плацдарму. Попри значні втрати, війська РФ не полишають спроб вибити українські підрозділи із займаних позицій. Так, протягом минулої доби росіяни здійснили 8 безуспішних штурмових дій.

Водночас українські війська діями завдають окупаційним військам втрат в живій силі та техніці, виснажують ворога вздовж всієї лінії фронту.

Протягом минулої доби авіація Сил оборони завдала ударів по 6 районах зосередження особового складу військ РФ. Також силами та засобами протиповітряної оборони України знищено одну керовану авіаційну ракету Х-59.

Підрозділами ракетних військ завдано ударів по 1 артилерійському засобу та 1 станції радіоелектронної боротьби росіян.

Війська РФ завдали по Україні 7 ракетних та 10 авіаційних ударів

Війська РФ завдали 7 ракетних та 10 авіаційних ударів, здійснили 86 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях Сил оборони та населених пунктах.

Про це йдеться у ранковому зведенні Генштабу.

Внаслідок російських атак є загиблі та поранені серед цивільного населення. Руйнувань та пошкоджень зазнали навчальний заклад, житлові будинки та інша цивільна інфраструктура.

Вночі російські окупанти завдали чергового удару, застосувавши 8 БпЛА типу Shahed-136/131. Силами та засобами протиповітряної оборони України всі ворожі дрони знищено.

Авіаційних ударів зазнали: Красний Хутір Чернігівської області; Рожковичі Сумської області.

Під артилерійським вогнем опинилися понад 110 населених пунктів Чернігівської, Сумської, Харківської, Луганської, Донецької, Запорізької, Дніпропетровської, Херсонської та Миколаївської областей.

У Херсоні чутно вибухи, повідомив керівник МВА Мрочко.

В регіоні оголошена повітряна тривога.

Координаційний штаб з питань поводження з військовополоненими зазнав кібератаки

На інформаційні ресурси Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими ввечері, 28 січня зафіксована DDoS-атака, повідомили у відомстві.

"Вочевидь, ворог вирішив, що інформація, зокрема, про подробиці обмінів військовополоненими та падіння літака Іл-76 несе для нього загрозу", — йдеться у повідомленні.

У координаційному штабі зауважили, що з метою безпеки на певний час обмежений доступ до деяких функцій та ресурсів.

"Багато порушень": Умєров заявив про незаплановані перевірки у ТЦК та СП

Міноборони проводить незаплановані перевірки ТЦК та СП в регіонах, фіксують "багато порушень", написав міністр оборони Рустам Умєров у своєму Facebook.

Він розповів, що команда міністерства продовжує незаплановані перевірки складів з продуктами у військових частинах, зокрема виявили відсутність поставок продовольства на понад 50 мільйонів гривень. Він додав, що Міноборони змінило постачальника деяким військовим частинам.

На початок