В Офісі президента заперечили інформацію про звільнення Залужного з посади

В Офісі президента заперечили інформацію про звільнення Залужного з посади

Залужний
Валерій Залужний. Олександр Магула/Суспільне

Прессекретар президента Володимира Зеленського Сергій Никифоров заперечив інформацію про звільнення головнокомандувача Збройних сил України генерала Валерія Залужного, яка почала з'являтися у мережі ввечері 29 січня.

Про це Сергій Никифоров сказав у коментарі Суспільному.

"Немає предмета розмови, не було звільнення, я більше нічого сказати не можу", — сказав речник глави держави.

На запитання, чи приходило подання на звільнення Валерія Залужного, Никифоров відповів: "я вам ще раз повторюю — немає предмета розмови".

29 січня близько 19:00 в соцмережах почали з'являтися повідомлення про те, що Володимир Зеленський нібито підписав указ щодо відставки головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного та призначив на цю посаду очільника ГУР МО Кирила Буданова.

Цю інформацію розповсюдили колишній нардеп Борислав Береза, чинний народний депутат від "Європейської солідарності" Олексій Гончаренко та низка ЗМІ з посиланням на "офіційні джерела". Зокрема за словами Гончаренка, Залужному пропонували посаду посла в одну з європейських країн, але він відмовився.

Близько 19:40 офіційний Telegram-канал Міністерства оборони України написав: "Шановні журналісти, одразу відповідаємо всім: Ні, це не правда". Утім, наразі немає роз'яснень, чи йдеться про відставку Залужного, або це стосується інших заяв.

Суспільне задля з'ясування інформації надіслало запити до Міністерства оборони, ЗСУ, Офісу президента та ГУР МО.

Що говорили про імовірне звільнення Залужного

Наприкінці листопада 2023 року видання The Economist писало про нібито "конфлікт" між найвищим військовим і політичним керівництвом України через результати літнього контрнаступу 2023 року.

Тодішня заступниця голови комітету з нацбезпеки Мар'яна Безугла опублікувала низку дописів зі звинуваченнями на адресу Залужного. Вона заявила, що військове командування України має подати у відставку, бо не надало "ніякого плану дій на 2024 рік" ані на Ставці, ані комітету.

Радник голови Офісу президента України Михайло Подоляк 30 листопада 2023 року запевнив, що в Україні немає конфлікту між президентом Володимиром Зеленським і головнокомандувачем ЗСУ Валерієм Залужним.

1 грудня 2023 року міністерка з реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук заявила, що у політичного та військового керівництва України немає розбіжностей.

12 грудня 2023 року міністр оборони України Рустем Умєров заявляв, що заміна головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного — не планується.

Валерій Залужний

Валерій Залужний народився у 1973 році у місті Новоград-Волинський на Житомирщині. Він навчався на загальновійськовому факультеті Одеського вищого об’єднаного командного училища, яке закінчив у 1997 році. У 2005 році Залужний вступив до Національної академії оборони України, навчання у якій закінчив у 2007 році.

Після закінчення навчання він був призначений на посаду начальника штабу — першого заступника командира 24-ї окремої механізованої бригади у Яворові Львівської області. У 2009-2012 роках Залужний був командиром 51-ї окремої механізованої бригади, а наприкінці 2019 року став командувачем Оперативного командування "Північ".

27 липня 2021 року президент Володимир Зеленський звільнив головнокомандувача Збройних сил Руслана Хомчака та призначив на його місце Валерія Залужного.

На початок