"Ми зіткнулися зі змінами у попиті". Як під час війни на Кіровоградщині перепрофільовують бізнес

"Ми зіткнулися зі змінами у попиті". Як під час війни на Кіровоградщині перепрофільовують бізнес

Під час повномасштабної війни бізнес перепрофілювався. Підприємці зіткнулись зі змінами у попиті та складністю закупівлі товару. Загалом в Україні у цей період закрилось менше підприємств, ніж у попередні роки. Однією з причин називають відсутність податкових перевірок.

Підприємиця з Кропивницького Наталя Шаренко до повномасштабного вторгнення Росії займалась торгівлею побутової техніки. "Ми змушені були закрити магазини, бо не витримали конкуренції з великими торговельними мережами. Також складно було закупати товар, був високий долар".

Нині Наталя має магазин спортивного одягу та взуття. Ведення бізнесу у воєнний час вимагає гнучкості та вміння адаптуватися до змін у соціальному та економічному середовищі, вважає вона. "Наш бізнес стикнувся зі змінами у попиті. Раніше попит був на чоловічий товар. Його продаж був 70%, жіночий – 30%. Зараз ми бачимо збільшення попиту на жіночий асортимент, бо наші чоловіки зараз воюють".

Українські компанії та підприємства торік закривалися у понад 2,5 раза менше, ніж до повномасштабної війни. Це дані платформи для роботи з відкритими даними Опендатабот. Торік щомісяця у середньому припиняли роботу 479 бізнесів. У 2021 за місяць закривались 1290 компаній.

До початку повномасштабної війни на роботу бізнесу вплинула пандемія коронавірусу, яка розпочалася 2019 року, вважає керівниця регіонального фонду підтримки підприємництва Ольга Ковальова-Алокілі. "Потік клієнтів зменшився і тоді дійсно був такий сплеск закриття бізнесу".

Однією з причин, чому підприємств закривається менше, називає пільговий період у податкових перевірках, добровільна сплата податків, або можливість не сплати. Також позитивно впливають на підприємництво урядові гранти.

Бізнес став відповідальнішим, вважає керівниця фонду: "Всім страшно працювати у період невизначеності. Але тут є така штука, як відповідальність, тому що ми всі розуміємо: це наша держава, і щоб її захистити, потрібні кошти. А для цього потрібно працювати й поповнювати бюджет".

На початок