В енергосистемі очікується дефіцит — Укренерго

В енергосистемі очікується дефіцит — Укренерго

ЛЕП
. Енергетика. Ілюстративне фото: freepik

Споживання електроенергії залишається найвищим за опалювальний період. Прогнозується дефіцит в енергосистемі близько 1%, але введення графіків обмеження споживачів не планується. Через негоду та обстріли без світла залишаються 699 населених пунктів.

Про це повідомляє НЕК Укренерго.

"Вчора, 10 січня, добовий максимум споживання був зафіксований вранці, близько 10:00. Він був на 1,9% вищий, ніж показник 9 січня. Сьогодні, станом на 9:00, споживання на 2,5% нижче, ніж вчора в той же час. Через потепління, від середньодобових -10°C 10 січня до -5°C 11 січня споживання дещо знижується, але не так швидко, як зростало. Загальний рівень споживання залишається найвищим за цей опалювальний період", — йдеться у повідомленні.

У компанії зазначили, що триває заживлення споживачів в південних та центральних областях, які були знеструмлені через негоду. Ці фактори створюють додаткове навантаження на обладнання електростанцій і на мережі передачі та розподілу електроенергії.

Виробництво електроенергії

За даними Укренерго, наразі електроенергії, виробленої електростанціями всіх видів, вистачає для забезпечення енергопостачання споживачів. Однак Диспетчерський центр протягом дня прогнозує можливий незначний дефіцит в енергосистемі – близько 1%.

"Для покриття буде задіяна вся потужність працюючих в системі електростанцій. Введення графіків обмеження споживачів не планується. Для покриття високого рівня споживання всі види електростанцій зараз працюють на максимально можливій, станом на зараз, потужності", — йдеться у повідомленні.

У компанії зазначили, що теплові електростанції все ще відновлюються після масованих ракетних ударів минулої зими – на 2 блоках продовжено термін аварійного ремонту. Ресурси гідроелектростанцій – обмежені, а роботі сонячних електростанцій заважає щільна хмарність.

Споживачів закликають найближчими днями особливо уважно поставитись до використання енергоємних електроприладів протягом всього дня з 08:00 до 18:00.

Україна вдень імпортує електроенергію зі Словаччини, Румунії та Молдови. Загальний обсяг імпорту складає 4 999 МВт/год з максимальною потужністю в окремі години до 610 МВт. З 1 грудня технічна можливість імпорту електроенергії з Європи до України та Молдови складає 1700 МВт.

Експорт електроенергії сьогодні не здійснюється.

Знеструмлення

За даними Укренерго, пропускна здатність високовольтних мереж достатня для покриття наявного попиту.

На ранок через негоду знеструмлено 281 населений пункт. Залишаються без живлення споживачів 4 областях: в Дніпропетровській – 128 населених пунктів, в Кіровоградській – 70, в Миколаївській – 56, в Одеській – 27.

"Ремонтні бригади обленерго працюють цілодобово. Але відновлення гальмує як низька температура, так і велика кількість завданих негодою пошкоджень – повалені опори, чисельні обриви проводів. Крім того, в окремих регіонах негода продовжує додавати пошкоджень", — йдеться у повідомленні.

Через технічні порушення в обладнанні сусіднього обленерго залишаються знеструмленими понад 8 тисяч споживачів в Дніпропетровській області. Також через технічні порушення знеструмлено 4 населені пункти в Сумській області. Тривають відновлювальні роботи.

Через бойові дії та з інших причин без світла залишається 418 населених пунктів. Через обстріли є нові пошкодження в мережах обленерго в Донецькій, Харківській, Херсонській областях. Аварійно-відновлювальні роботи проводяться в залежності від ситуації з безпекою та з дозволу військових.

Кабмін створив необхідні механізми, які дозволяють приватному бізнесу імпортувати електричну енергію. Завдяки рішенню Європейської мережі системних операторів передачі електроенергії (ENTSO-E) Україна має можливість імпортувати до 1,7 ГВт електроенергії.

На початок