Компенсація за прихисток переселенців у Кропивницькому: є зміни у виплатах і переліку документів

Компенсація за прихисток переселенців у Кропивницькому: є зміни у виплатах і переліку документів

У Кропивницькому приймають документи у містян, які безплатно прихистили в себе переселенців. Нагадаємо, господарям помешкань повертають плату за комунальні послуги. Урядова програма "Прихисток" діє з березня 2022 року. Фінансує виплати Товариство Червоного Хреста. Цього року є зміни в сумі виплат і переліку документів для них.

Зміна стосується суми виплат у зимовий період, який вважається з жовтня до кінця березня, розповіла заступниця директора департаменту соцполітики Олена Костенко.

"З жовтня 2022 року по березень 2023 року відшкодування проходило 30 гривень на день. На сьогодні компенсація власникам — 14 гривень 77 копійок. За весь період надійшло відшкодування 21 мільйон 793 тисячі гривень".

За словами Олени Костенко, щоб отримати виплати своєчасно, потрібно звернутися одразу.

"Потрібно на наступний робочий день з’явитися до Центру адмінпослуг. Соціальні інспектори проводять перевірку. Фактично вони виїздять вибірково на територію власників приміщень. 1561 власник приміщень розмістив на своїй території ці 13 тисяч 229 людей".

Потім заяву для виплати компенсацій треба подавати щомісяця, з 1 по 5 число. До центру адмінпослуг для отримання компенсації власники житла приходять з переселенцями.

Досі були потрібні лише паспорт, ідентифікаційний код та довідка переселенця. З лютого власники житла заповнюватимуть заяву з новими даними, сказала адміністраторка Оксана Любченко.

"Додалася стать власника житла. Потім стандартно йдуть серія, номер паспорта, ІД-код. Також додалися ІД-картка (якщо вона є), номер з демографічного реєстру, місце проживання власника".

Юлія Зима приїхала з Бахмута.

"Ми живемо утрьох: бабуся (моя мама), я і чоловік. Все зручно. Ми вже давно живемо так, два роки майже. Коли платили, коли не платили, але кожен місяць приходимо. Ми виїздили ненадовго, а вже повернутись не змогли".

Людмила з Нової Каховки Херсонської області. Це місто в окупації з 24 лютого 2022 року. Людмила виїжджала в Кропивницький через Крим та Польщу.

"Я живу у жінки однієї два місяці. Вона буде отримувати 450 гривень. Це я оформлювала, приходила. Я з Нової Каховки Херсонської області. Ми ще до затоплення встигли виїхати, зараз я не знаю, як люди виїжджають".

На початок