Стримали колону російської армії неподалік Кіровоградщини. Спецпризначенці СБУ розповіли про роботу після вторгнення РФ

Стримали колону російської армії неподалік Кіровоградщини. Спецпризначенці СБУ розповіли про роботу після вторгнення РФ

Ексклюзивно

У перші дні повномасштабної війни стримали колону російської армії за декілька кілометрів від Кіровоградської області – бійці центру спецоперацій "А" Служби безпеки України розповіли про мотивацію, бойові виходи та мрії після перемоги.

Про свою роботу під час повномасштабної війни розповіли бійці з Кіровоградщини із позивними "Тренер", "Адвокат" та "Грізлі".

Зупинили російську колону

У перші дні повномасштабної війни, у лютому 2022-го, спільно з теробороною та іншими спецпідрозділами СБУ вони не пустили російських військових вглиб країни. Працювали на межі Кіровоградської та Миколаївської областей, розповів "Адвокат".

"Ворог досить швидко просувався з південного напрямку. Була загроза заходу на межі Кіровоградської області. Спочатку була задача спробувати зупинити його, завдати втрат, щоб вони не могли далі просуватись. Була задача підірвати мости, руйнувати дороги. Велика колона рухалася в напрямку Кіровоградської області. Завдяки нашій авіації колону швидко знищили, частина ворога зуміла відійти на свої укріплені позиції, а частина була дезорієнтована – не знаючи місцевості, розбились по селах, посадках. Ми їх відловлювали".

Знайти російських військових у селах допомагали місцеві жителі. Тоді захопили перші трофеї.

"Три БМП, один танк і КаМАЗ. Декілька КаМАЗів вони залишили заповненими протитанковими ракетами. Ми їх забрали і передали Збройним силам України".

Керування дронами

Після повномасштабного вторгнення Росії, щоб ефективно виконувати завдання, почали навчатись керувати дронами-камікадзе, розповів "Тренер".

"Нині наш підрозділ – перший за кількістю знищеної ворожої техніки дронами. У нас є розвідка дронами, є ударні дрони. Працюємо в комплексі, бо один без одного майже не можливо. Ми забрали це з цивільного життя, раніше це була просто розвага – хлопці літали на FPV-дронах для гарної картинки. Ми забрали це, почепили туди заряди і почали успішно нищити російську армію. Ворог це вкрав і зараз використовує проти нас. Це дуже складна тема у керуванні, дуже специфічна. Від наших очей залежить робота нашої піхоти, робота по цілях нашої артилерії, робота FPV розрахунків".

FPV-дрон – це безпілотник, польотом якого пілот керує у відеоокулярах і бачить зображення в режимі реального часу, розповів "Грізлі".

"Ми освоїли дуже добре цю сферу, дуже вдало працюємо. Гарний досвід отримали на Херсонському напрямку – ми почали працювати з БПЛА у розвідці, коригуванні артилерії, скидали з дронів різні боєприпаси. На Херсонському напрямку ми виявляли противника, говорили – де він перебуває, нищили противника. Коли бачили, що ворог починає пересуватися або відходити, ми застосовували скиди з дронів – кидали гранати і все інше. Це дуже ефективна зброя".

Зі слів "Грізлі", російські військові вдало використовують засоби радіоелектронної боротьби, що ускладнює їм роботу.

"Дрон майже не керований, коли вони застосовують РЕБ. Вони бояться, розуміють, що їх бачать і не можуть пересуватись".

Нині спецпризначенці виконують завдання на Донецькому напрямку. За допомогою дронів знищують там піхоту, техніку, склади з боєприпасами, засоби евакуації російської армії, розповів "Тренер".

"Уся лінія фронту складна. Ми працювали у гарячих таких точках, населених пунктах, де ворог здійснював штурм за штурмом, випускав безмежну кількість снарядів артилерії, танки, протитанкові ракети, вража броня. Це все їхало на нас, ми мали це зупиняти. За допомогою безпілотників та FPV-розрахунків наносили удари, нищили танки, піхоту. Наступи зупинялись, але потім все починалось знову".

Зі слів "Адвоката", найбільше їх дивують "м’ясні штурми" російських військових.

"Ми їх монотонно вражаємо, а вони не шукають інших варіантів, рухаються однією й тією дорогою групами піхоти та техніки. Наскільки не цінують вони своє життя. Їхня піхота раз у декілька днів, а то й по декілька разів на день рухаються тією ж дорогою".

Бійці згадали, як зупинили колону техніки за кілометр від позиції на Донецькому напрямку. За словами "Грізлі", їхні позиції та шляхи пересування контролювали російські військові, постійно прострілюючи їх.

"Одного дня ми заїхали на нашу точку, де почали працювати. Підготувалися і побачили, як колона ворога суне в наш бік. Ми піднялись на робочу точку, виставились і почали працювати. Тоді вперше ми знищили танк, який саме працював у наш бік, по нашій точці. Ми застосували FPV-дрон. Того ж дня ми знищили ще два транспортери з піхотою, яка висаджувалась на штурм посадки".

Допомагають жителям прифронтових територій

Місцевим жителям на лінії фронту допомагають продуктами, розповів "Адвокат".

"Бідно живуть люди – ми намагаємось їжу завести їм, відати те, що привозимо з собою: якусь тушкованку, якісь смаколики. Дітей там дуже багато. Ворог знищує наші школи, і щоб якось розважити малечу, "Грізлі", коли мав вільний час, влаштовував для них футбольні матчі".

Про мотивацію та мрії

Разом бійці працюють п’ять років, свою групу називають другою родиною, сказав "Грізлі".

"Ми – як одне ціле. Якщо щось трапиться, ніхто нікого не кине, ми будемо до останнього разом. Можна навіть нічого нікому не казати, за одним поглядом зрозуміло, що хто хоче".

Усі плани та мрії – тільки про перемогу.

"Нищити ворога – максимально багато", – сказав "Грізлі".

"Війна багато чого змінила. Маю надію, що після перемоги ми теж станемо зовсім іншими – будемо розуміти, що таке нація, що таке ціна свободи", – сказав "Адвокат".

"Мрію, щоб моя група, всі побратими наші, були в одному строю не посмертно, а такими, якими вони є зараз. Коли я на війні, я думаю про близьких, про сім’ю. Я за ними сумую, мені хочеться додому. Коли я вдома – про хлопців в окопах, про те, наскільки я зробив свій внесок, наскільки я їм допоміг. Мотивація – сім’я, мотивація – перемога", – сказав "Тренер".

На початок