У Кропивницькому квартири за рік здорожчали на 20-30%, оренда здешевшала

У Кропивницькому квартири за рік здорожчали на 20-30%, оренда здешевшала

У Кропивницькому ціни на продаж квартир впродовж року зросли на 20-30%. На оренду – впали на чверть, якщо порівнювати з попереднім роком. Суспільне дізнавалось, чи є передумови для зниження ціни у 2024-му.

Кропивничанка Людмила Залозецька купила однокімнатну квартиру пів року тому. Шукала житло з ремонтом у центрі міста. Зі слів жінки, вагалася, чи купувати під час війни. Також очікувала, що ціни у доларах США знизяться, але цього не сталося.

"У мене була можливість, і я вирішила вкласти гроші в нерухомість. Я підприємець, тому вважаю, що це найбільш вигідна пропозиція. Ця квартира коштувала 35 тисяч доларів. Господар зробив знижку та продав її за 32 500 доларів".
Власниця однокімнатної квартири Людмила Залозецька.
Власниця однокімнатної квартири Людмила Залозецька. Фото: Суспільне Кропивницький

На день отримують до 20 дзвінків від охочих купити квартиру та до трьох повідомлень від продавців, говорить директорка агенції нерухомості Світлана Воскресенська. Вважає, через такий попит, ціни на квартири вторинного ринку у Кропивницькому за рік зросли.

"Цього року ринок нерухомості "живий", порівняно з минулим. За рік ціни на помешкання виросли від 20 до 30%. Рік тому однокімнатна коштувала від 20 до 25 тисяч доларів США, на сьогодні вже від 25 до 35 тисяч. Це пов'язано з демографічною ситуацією, з подорожчанням будівельних робіт та матеріалів і збільшенням попиту. Кожна третя угода – власники житла виїжджають за кордон".

Якщо порівнювати з 2022 роком, то цього року люди активніше купують квартири. Директорка агенції каже, найбільше попит мають помешкання з ремонтом. Ціну на житло встановлює власник.

"Господар бачить, яка ситуація, і встановлює максимальну ціну. Але ми завжди на неї впливаємо, щоб вона була ринкова. Наразі у Кропивницькому немає передумов для зниження цін на квартири. Для цього у місті має бути більше новобудов".
Директорка агенції нерухомості Світлана Воскресенська.
Директорка кропивницької агенції нерухомості Світлана Воскресенська. Фото: Суспільне Кропивницький

Натомість ціни на оренду нерухомості за рік знизилися на чверть, говорить Світлана. Через те, що зменшився попит, житло можна знайти за тиждень. На початку російського вторгнення люди очікували місяцями.

"Наприклад, рік тому квартира здавалась в оренду за вісім тисяч гривень, а зараз коштує шість. Вона повністю з меблями, є побутова техніка – холодильник, пральна машина. У цьому році ціни на оренду знизились і стали таким, як до повномасштабної війни".

На початок