Підозрюють у неякісному ремонті дороги. На Кіровоградщині обрали запобіжний захід підряднику

Підозрюють у неякісному ремонті дороги. На Кіровоградщині обрали запобіжний захід підряднику

Ексклюзивно

На Кіровоградщині обрали запобіжний захід керівникові підприємства-підрядника, яке виконувало ремонт вулиці Городоцька (колишня назва — вулиця Єгорова) у Світловодську. Засідання відбулося в Ленінському районному суді Кропивницького. Керівника підприємства "Укрмодуль" Ігоря Марона підозрюють в тому, що завищив вартість робіт і використав менше матеріалів, ніж потребувало будівництво дороги.

Підприємство-підрядник виконувало ремонт дороги у Світловодську у 2017 та 2018 роках, розповів прокурор Володимир Барабаш. Це робили за гроші з Державного фонду регіонального розвитку та обласного бюджету. Її протяжність — три кілометри. Витратили майже 50 мільйонів гривень. За даними міського голови Андрія Маліцького, давалась гарантія вісім років.

"Він заволодів майном департаменту капітального будівництва, а саме: бюджетними грошима у сумі один мільйон 365 тисяч 775 гривень. Використав меншу кількість каменя бортового, піщано-цементної суміші, внаслідок чого підсилення дорожньої подушки склало вісім сантиметрів замість 23 сантиметрів. А проведення будівельних робіт з одношарових основ товщиною 15 сантиметрів, улаштування підстильних та вирівнювальних шарів основ з відсіву ТОВ "Укрмодуль" взагалі не виконувало", — розповів Володимир Барабаш.

За даними прокурора, загальна сума завищення вартості робіт за різними угодами становить три мільйони гривень. Він просив обрати запобіжний захід на час досудового слідства у вигляді тримання під вартою й заставою п’ять мільйонів гривень.

"Привласнення чужого майна вчинене повторно в особливо великих розмірах. Не забезпечив у повному обсязі виконання робіт на об’єкті. Покарання за вчинене ним кримінальне правопорушення передбачає позбавлення волі на строк від семи до 12 років з конфіскацією майна", — сказав прокурор.
Дорогу у Світловодську ремонтували за гроші з Держфонду регіонального розвитку та обласного бюджету
Дорогу у Світловодську ремонтували за гроші з Держфонду регіонального розвитку та обласного бюджету. Фото: Суспільне Кропивницький

Дорога, яку ремонтували у Світловодську
Дорога, яку ремонтували у Світловодську. Фото: Суспільне Кропивницький

Ігор Марон себе винним не вважає. Прохав з’ясувати причини руйнування дороги у вчених Національного транспортного університету.

"Ми цей висновок давали й замовнику, і голові облради. Ми самі зацікавлені в тому, щоб розібратися в цій ситуації. Коли ми побачили, що плити просідають, почали писати листи замовнику. Давайте експертизу. Відповідей ніяких не було. Ми понад 200 плит підіймали, підсипали, знову зварювали. Але причина не була зрозуміла".

Адвокат Олександр Квашук просив не застосувати тримання під вартою, оскільки підозрюваний — пенсіонер, виховує неповнолітню дитину й доглядає за 91-річним батьком.

"У зв’язку з тим, що не доведено ризики й наявність підстав для застосування виняткового запобіжного заходу, прошу в задоволенні клопотання відмовити й зобов’язати мого підзахисного з’являтися за викликом до слідчого".

Суддя Катерина Юр’єва ухвалила рішення клопотання слідчих задовольнити. Ігоря Марона взяли під варту строком на 53 дні по 18 лютого 2024 року з можливістю внесення застави. Її розмір — два мільйони 2264 гривень.

За словами адвоката, поки не вирішили щодо застави та оскарження рішення. На це мають п’ять днів.

"Всі коментарі будуть згодом. Зараз не на часі".

На початок