Готують випічку з бажаннями, прикрашають ялинку. Як будинок сімейного типу з Кропивницького готується до Різдва

Готують випічку з бажаннями, прикрашають ялинку. Як будинок сімейного типу з Кропивницького готується до Різдва

Готують випічку з бажаннями, святкові страви, прикрашають ялинку. Головне, щоб була разом уся родина. Так готується до Різдва будинок сімейного типу з Кропивницького. Там виховують десятьох дітей.

Цьогоріч Україна вперше відзначатиме Різдво за новоюліанським календарем — 25 грудня. Початок святкування починається у Святий вечір — 24 грудня, коли родини збираються за одним столом.

Вперше у будинку сімейного типу з Кропивницького зустрічатимуть Різдво не 7 січня, а 25 грудня, за новоюліанським календарем. Усі приготування відбуваються за традиціями, які запам’ятала з свого дитинства мама-вихователька Людмила Кожанова.

"Мама готувала вечерю, рогалики, пиріжки. Маленькими дітками ми носили до своїх хрещених калачі. У нас теж є традиція – готувати разом випічку, в яку вкладаємо бажання. Мені дуже хотілося б, щоб Різдво запам’яталося дітям, як сімейне, родинне свято і, щоб вони перейняли цю атмосферу у своє доросле життя".

Поки старші діти допомагали на кухні, менші біля прикрашеної ялинки.

Менші вихованці біля ялинки.
Менші вихованці біля ялинки. Фото: Суспільне Кропивницький

Будинок сімейного типу відкрили 11 років тому. Зі слів Людмили Кожанової, першою взяли під опіку дівчинку. Через декілька років – хлопчика, її однокласника.

"Я найстарша у родині, діти мене слухаються, я мамина права рука", – каже племінниця Анастасія Черненко.

Живе у родині разом зі своїми двома рідними братами Єгором і Данилом вихованець Костянтин Заріцький.

"Кожен з нас записав своє бажання. Я мрію, щоб закінчилась війна і був мир".

Найдовше, дев'ять років в будинку сімейного типу живуть Олександр та Вікторія Федорченки.

"Для мене важливо, що ми святкуємо Різдво 25 грудня зі всією Європою, а не країною – окупантом", – сказала Вікторія Федорченко.

Діти люблять і чекають Різдво, говорить Людмила Кожанова. Тому, у цей день родина планує запалити камін та разом зібратися за святковим столом.

На початок