"Не можна забувати про українців". У місті зі штату Каліфорнія в США зібрали гроші для кропивницьких волонтерів

"Не можна забувати про українців". У місті зі штату Каліфорнія в США зібрали гроші для кропивницьких волонтерів

"Не можна забувати про українців". У місті зі штату Каліфорнія в США зібрали гроші для кропивницьких волонтерів
Школярі з міста Мілл-Веллі в штаті Каліфорнія. Фото: надала Вікторія Талашкевич

Дорослі й діти зі США переказали 1,5 тисячі доларів кропивницьким волонтерам, які фасують сухі супи для ЗСУ й українців з деокупованих територій. Гроші збирали на благодійному ярмарку й за допомогою онлайн-платформи. Ініціатором цього став 11-річний американський школяр Джаспер Курант і його мама Джозефін. Вони живуть у місті Мілл-Веллі в Каліфорнії.

Про це розповіла волонтерка кропивницької громадської організації "Добромир" Вікторія Талашкевич. Цієї осені в Литві вона познайомилася з мамою Джаспера Джозефін Курант.

Американка входить до жіночої громадської організації зі США, яка називається WAKE "Women's Alliance for Knowledge Exchange" ("Жіночий альянс за обмін знаннями"). Кропивничанка вже 10 років співпрацює з ними. Цього разу американки зустрічалися в Вільнюсі з українськими жінками-біженками.

"Вони мене запросили як тренерку, щоб можна було провести навчання для українських жінок-біженок, — сказала Вікторія Талашкевич. — Я розповідала про сторітелінг. Дівчата з компанії Google про інструменти Google й штучний інтелект. Джозефін представляє IT. Вона — графічна дизайнерка й пояснювала жінкам, як це використовувати. Ми з нею потоваришували, і вона запропонувала розповісти в США про наше волонтерство".

Джозефін зробила сторінку на платформі GoFundMe для збору пожертв серед своїх друзів і знайомих в Америці. А її 11-річний син Джаспер захотів провести в школі ярмарок печива й теж зібрати гроші. Директорка школи відразу ж сказала, що допоможе з цим.

Джаспер і його друзі продали печива на 300 доларів. А на сторінці з онлайн-внесками почали докидати гроші інші американці. Усю цю суму з Америки мали переказати кропивницьким волонтерам.

За словами Вікторії Талашкевич, У США є багато платформ для збору пожертв. Але самі кропивничани там не можуть прямо розповісти про свої потреби, бо жодна платформа не доступна для реєстрації людей з України.

"Тобто наша громадська організація не може зробити там свою сторінку. Тому американці збирають гроші у себе на платформі, а потім через PayPal, який, на щастя, минулого року став доступний для українців, перераховують на мій рахунок, а я знімаю це українськими гривнями й переказую на громадську організацію "Добромир".

На сьогодні з Америки надійшло 1550 доларів. В українських грошах це 57 382 гривень. За словами Вікторії Талашкевич, це дозволить підготувати понад 1500 пакетів з сухими супами та борщами. Така кількість розрахована на гарячі страви для дев'яти тисяч людей.

А ось що написала Джозефін на сторінці американської платформи, коли просила земляків про допомогу для українців.

"Щомісяця "Добромир" виготовляє 6000-6500 пакунків сухих супів для тих, хто страждає через відсутність світла, газу і навіть часу через те, що живе на розбомблених територіях чи зайнятий службою в армії. Щомісяця "Добромир" звертається до благодійників для придбання інгредієнтів для супів: сухих овочів (моркви, капусти, картоплі й цибулі), солі, круп, а також пакування й етикеток. Кожний сухий пакунок супу здатен нагодувати 7-8 людей й дозволяє готувати його на відкритому вогні. Пакет на одну родину коштує приблизно 1$, тому кожна пожертва має значення! Готуючись відзначати свята у теплі наших будинків, в оточенні тих, кого ми любимо, не забуваймо, що багато українців борються з сильними, жорстокими холодами, маючи мінімум, щоб вижити, проте вони збираються і підтримують один одного з осяйними усмішками та життєрадісним духом".
Анонс благодійного ярмарку в школі американського міста Мілл-Веллі на потреби українців
Анонс благодійного ярмарку. Фото: надала Вікторія Талашкевич

Американські школярі з печивом для благодійного ярмарку
Американські школярі з печивом для благодійного ярмарку. Фото: надала Вікторія Талашкевич

Ярмарок, де американські школярі збирали гроші для кропивницьких волонтерів
Ярмарок, де американці збирали гроші для кропивницьких волонтерів. Фото: надала Вікторія Талашкевич

Гроші, зібрані на ярмарку в каліфорнійському місті для кропивницьких волонтерів з організації "Добромир"
Гроші, зібрані на ярмарку. Фото: надала Вікторія Талашкевич

Окрім американок, до Литви в жовтні для зустрічі з українками також приїжджали дівчата з Ізраїлю, Нідерландів, Великобританії, Австралії. Усього було 20 тренерок.

"Усі з цієї групи в Вільнюсі дуже підтримували нас, висловлювали розуміння ситуації й віру та впевненість у нашу перемогу. Так само можна сказати й про США. Люди приходили й купували печиво і донатили на українську волонтерську спільноту, і це, мабуть, найкраще свідчення їхньої підтримки. Вони не просто поділяють та співчувають. Люди готові поділитися частиною свого ресурсу для того, щоб перемога настала швидше", розповіла кропивничанка.

На початок