Бюджет Кропивницького на 2024 рік: на що планують витратити гроші, виділені на освіту, транспорт та медицину

Бюджет Кропивницького на 2024 рік: на що планують витратити гроші, виділені на освіту, транспорт та медицину

На сесії Кропивницької міськради ухвалили бюджет громади на 2024 рік. Найбільше грошей виділили на освіту (половина бюджету), найменше — на управління охорони здоров'я й молоді та спорту. 100 мільйонів – на Збройні сили України. На що саме планують витратити гроші, виділені на освіту, комунальний транспорт та медицину?

Видатки ухваленого бюджету дорівнюють доходам і склали три мільярди 92 мільйони 400 тисяч гривень. Порівняно з бюджетом на 2023 рік він збільшився на 232 мільйони 400 тисяч гривень, сказала начальниця фінансового управління Любов Бочкова.

Найбільше грошей виділили на управління освіти – мільярд 528 мільйонів 900 тисяч гривень, що майже на 148 мільйонів більше, ніж на 2023 рік (1 381 000 000 гривень).

За ці гроші утримується 100 закладів освіти, сказала Любов Бочкова. З цієї суми на заробітну плату освітянам йде майже 70%. На енергоносії – 7,6%.

200,3 мільйона гривень виділили управлінню транспорту та зв'язку. На цей рік ця сума складала 178 мільйонів.

"На автотранспорт, на відшкодування витрат, пов'язаних з перевезенням пільгових категорій, ми сформували обсяг видатків на рівні минулого року. Там є зміни, це плюс один мільйон, — сказав начальник управління транспорту Віктор Житник. – По електроперевезенню обсяг видатків – 95 мільйонів, там плюс шість мільйонів. І по утриманню та розвитку транспорту – 18,8 мільйона гривень. Ці гроші будуть спрямовані на фінансову підтримку підприємства, а також на запровадження автоматизованої системи обліку оплати проїзду".

Управлінню охорони здоров’я виділили 100 мільйонів 200 тисяч гривень. Це менше на шість мільйонів 200 тисяч гривень, ніж у бюджеті на 2023 рік (106 млн 400 тисяч гривень).

З цих грошей оплачуватимуть вартість енергоносіїв, сказав депутат міськради, лікар Костянтин Яриніч.

"Що стосується медичного забезпечення, медикаментозного забезпечення, забезпечення виробів медичного призначення – на це кожна лікувальна установа заробляє у Національній службі здоров'я".

Депутат Олександр Цертій оцінює наступний фінансовий рік як складний, бо громади не отримуватимуть військовий ПДФО.

"Це майже 800 мільйонів гривень. Через це багато наших програм будуть недофінансовані. Якщо казати про якийсь розвиток, про якісь роботи, які треба робити у сфері житлово-комунального господарства, то вони дуже "порізані".

На початок