У Польщі виробники вимагають від нового уряду ембарго на український цукор

У Польщі виробники вимагають від нового уряду ембарго на український цукор

У Польщі виробники вимагають від нового уряду ембарго на український цукор
Цукор. Фото: Суспільне.

Національна асоціація виробників цукрових буряків Польщі вимагає негайно запровадити ембарго на ввезення цукру з України. З цією вимогою асоціація звернулася до нового міністра сільського господарства Чеслава Секерського.

Про це повідомляє RMF FM.

Польські виробники заявили, що нинішнього сезону в Польщі вироблять приблизно 2,3 млн тонн цукру. Водночас, згідно з їхніми заявами, наступного року виробництво доведеться скоротити, якщо триватиме імпорт з України.

"З моменту тимчасового призупинення дії мит та квот на імпорт української сільськогосподарської продукції імпорт цукру з України до ЄС збільшився в десятки разів. Прикордонні країни є найбільш вразливими — більшість обсягів, що надходять до ЄС, залишаються саме в цих країнах. В останні місяці в Польщі та інших країнах, що межують з Україною, спостерігається значне падіння цін на цукор, що ставить польську промисловість і сільське господарство в менш конкурентоспроможне становище порівняно з західноєвропейськими партнерами" — йдеться в заяві Асоціації.

Виробники посилаються на рішення влади Словаччини та Угорщини, які ввели заборону на імпорт з України, зокрема цукру.

Зазначається, що Асоціація виробників цукрових буряків просить Секерського відновити початкову норму щодо річної квоти на імпорт українського цукру у 20 тисяч тонн.

Наразі невідомо, як новий уряд Польщі і міністр сільського господарства Чеслав Секерський відреагують на заклик запровадити ембарго.

Що відомо про страйк польських перевізників

6 листопада, близько 14:00 за українським часом, польські перевізники почали блокувати рух вантажівок у пунктах пропуску "Краківець-Корчова", "Ягодин-Дорохуськ" та "Рава-Руська-Хребене".

Учасник страйку Томаш Борковський розповів, що до блокади долучились представники транспортних компаній. Вони вимагають, аби повернули дозволи на комерційні перевезення для України.

Протестувальники заявили, що не будуть блокувати рух для автобусів, легкових авто, а також вантажівок, які перевозять гуманітарну допомогу Україні, або тварин чи швидкопсувні вантажі.

Асоціація "Укравтопром" із посиланням на Міжнародну транспортну асоціацію України зазначила, що причина страйків — надмірна конкуренція після лібералізації міжнародних перевезень між Україною та країнами ЄС.

23 листопада до страйків на кордоні долучилися польські фермери, які протестують на пункті пропуску "Шегині-Медика".

На початок