Відмовилися від радянського та російського репертуару. Музичний коледж з Кропивницького змінив програму

Відмовилися від радянського та російського репертуару. Музичний коледж з Кропивницького змінив програму

Відмовилися від радянського та російського репертуару. Музичний коледж з Кропивницького змінив програму
Студентський хор "Prima Vista". Фото Оксани Шпудейко

Після повномасштабного вторгнення Росії в Україну музичний фаховий коледж у Кропивницькому змінив репертуар — відмовилися від радянського та російського. Виконують зразки сучасних українських академічних авторів і додали більше західноєвропейських, яких раніше не вивчали. Це Литва, Латвія.

Завідувачка циклової комісії відділу хорового диригування Оксана Шпудейко в етері Українського Радіо Кропивницького розповіла, також змінили радянський та російський академічний репертуар в аранжуванні не хорових творів з народними, струнними інструментами.

"Звичайно, не все можна замінити, через те, що є специфічні твори для інструменталістів, які писав, наприклад, лише Чайковський. З цим проблема, тому що доводиться використовувати інший інструментарій і відповідно навчати дітей грати на інших інструментах".

Сказала, відновлюють у репертуарі українських композиторів, яких в програмі ніколи не було.

"Пішла хвиля і свої автори моментально проявилися, тому що з’явилася потреба. Композиторів, які писали церковну і світську музику, підняли на поверхню. Виявилося, що твори їхні гарні й на слух лягають, тому що слухова ідентична пам’ять нашого народу переплетена в цій музиці і вона нам близька. Ми зберігаємо нашу українську вокальну і хорову музику, яка доступна слухачеві".

Розповіла, на п’ятому Всеукраїнському конкурсі хорових колективів пам’яті Костянтина Пігрова, який відбувся у листопаді, студентський хор "Prima Vista" музичного фахового коледжу отримав золотий диплом в номінації "Однорідні жіночі хори".

Цьогоріч фестиваль налічував 22 хорових колективи майже з усієї країни. Хор з Кропивницького, як і більшість колективів, брали участь дистанційно. У репертуарі була українська народна пісня, католицька молитва та різдвяна кантата.

На початок