Як розрахувати потребу води, їжі, як зігрітись: поради військового з Кропивницького, як підготуватись до блекауту

Як розрахувати потребу води, їжі, як зігрітись: поради військового з Кропивницького, як підготуватись до блекауту

Як розрахувати потребу води, скільки треба мати їжі, як зігрітись, коли немає опалення. Військовий Олексій поділився порадами, як підготуватись до блекауту. Він – інструктор у Центрі готовності цивільних. Вважає, через постійні обстріли російською армією енергетичної інфраструктури України, підготуватись до відключень електрики не буде зайвим.

Щоб підготуватись до блекауту, треба запастись сірниками, запальничками, свічками та ліхтариками, придбати батарейки, павербанки, зарядні станції. Для приватного сектору – генератори і газові балони, говорить Олексій.

Також потрібні термоси, запаси консерви та їжі швидкого приготування з розрахунку на п'ять-сім діб. Крім цього, підготувати воду. На одну дорослу людину на добу потрібні три літри питної та 10-15 літрів технічної води.

"В Інтернеті можна купити фільтр, який ви опускаєте у воду, очищуєте її та п'єте. Калюжа це чи річка – це неважливо, ніяких хвороб немає. Ми самі використовуємо ці фільтри на фронті. Ще є хімічні засоби, які очищують воду. Це порошок, в інструкції вказано на яку кількість води його треба використати – на літр чи на п’ять. Засипаєш туди, збовтуєш, профільтровуєш через марлю або через чисту тканину, потім перекип’ятив і її можна вживати".

Завчасно треба дізнатись адреси найближчих "пунктів незламності", наповнити ліками домашню аптечку.

Якщо немає опалення, Олексій рекомендує розміститись в одній кімнаті всім мешканцям квартири чи будинку та одягнути теплі речі із природних матеріалів. Підготувати спальні мішки та намет.

“Забиваємо щілини, вікна закриваємо ковдрами. Серед кімнати ставимо намет і вже в ньому нам буде набагато тепліше. Є такі ковдри, які теж зберігають тепло. В нас був випадок, коли боєць провалився в болото та намочив ноги, а сухих шкарпеток не було. Тоді він вирізав тканину з ковдри, намотав на ноги і пішов. Завдяки цьому він зігрівся і з ним все гаразд".

З початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну Кіровоградська область двічі пережила блекаут після обстрілів російською армією критичної інфраструктури. Це було у січні цього року і листопаді минулого.

"Запасів не було, – розповіла кропивничанка Наталія Хомякова. – Нині ми намагаємось придбати ліхтарики на акумуляторах, свічки. Нам пощастило, що у нашій квартирі приготування їжі та увімкнення опалення не залежить від відключень електрики".

"В мене дома немає генератора, але на випадок блекауту є запаси свічок, води та їжі", – сказав кропивничанин Андрій Щетина.

У разі відсутності електроенергії чи мобільного зв’язку почути новини, чи повідомлення від влади можна на Українському Радіо.

На початок