Миколаївський майстер робить акумуляторні наплічники та антени для ЗСУ

Миколаївський майстер робить акумуляторні наплічники та антени для ЗСУ

Ростислав спільно з волонтерами забезпечують військових саморобними електричними приладами. Він збирає акумуляторні наплічники, що живлять Старлінк понад добу, а також антени для дронів, що забезпечують зв’язок між коптером та оператором на вдвічі більшій відстані, ніж заводські.

Про свої вироби волонтери розповіли кореспондентам Суспільного.

Ростислав збирає "начинку" для рюкзака з потужними акумуляторними батареями. Зараз протягує кабелі крізь термоусадку, щоб вони були в єдиній зв’язці.

"Там будуть акумулятори, інвертор. BMS платаBMS – електронна плата, призначена для акумуляторної батареї. Її призначення – контролювати заряд/розряд, відстежувати стан акумулятора, складових і так далі. За допомогою такого пристрою буде забезпечений максимальних індивідуальний контроль напруги, опору кожного елемента., яка керує акумулятором. Буде приблизно от такого формату коробочка. Де будуть встановлені всі роз’єми для користування. Тобто от такі в нас йдуть USBшкиUSB — стандарт роз'ємів і кабелів для передачі даних та живлення невеликих пристроїв., 2 штучки "Quick Charge"Quick Charge - це технологія, яка дозволяє пристроям швидше заряджати батареї за допомогою сумісних зарядних пристроїв та кабелів. Швидка зарядка Quick Charge може значно зменшити час, необхідний для повного заряджання пристрою., один прикурювач", – розповідає Ростислав.

Ростислав демонструє рюкзак з вбудованим акумулятором.
Ростислав демонструє рюкзак з вбудованим акумулятором. Фото: Олександр Гордієнко

Дві розетки, індикатор заряду. Ростислав говорить, що збирає такий акумуляторний наплічник в середньому за день.

"У цьому великому відділі ми кладемо акумулятор та інвертор. У цьому трішки менше відділі ми кладемо коробочку де знаходяться усі роз’єми. На 220 розетки, USBшки, гніздо для зарядки", — показує він.

Собівартість такого пристрою — від 25 тисяч гривень. Ростислав з дружиною зробили вже понад 50 подібних наплічників.

Волонтерка Олена, до якої звертаються військові із заявками на подібні речі, розповідає, що перший наплічник зробили у червні минулого року. Відтоді, на них організовують цільові збори грошей.

"Нас попросили тоді зробити рюкзак, який буде давати живлення СтарлінкуStarlink — система, яка надає доступ до широкосмугового інтернету у будь-якій точці планети. 16 годин. До речі, як з’ясувалось, перший рюкзак і живив 16 годин. Але трішки перестрахувалися і Ростик зробив рюкзак який живить набагато більше. Він понад добу може працювати. Ростик каже 35 годин, але хлопці тестували, виходить до 50 годин", – каже Олена.

Олена, волонтерка.
Олена, волонтерка. Фото: Олександр Гордієнко

Місткості акумуляторів вистачить зарядити телефон близько ста разів, говорить Ростислав. Сам пристрій заряджається від мережі 220 приблизно вісім годин. У цьому ж приміщенні збирають антени, які використовують оператори дронів.

"Це підсилення зв’язку між пультом та саме дроном. Зробили її, щоб замінити антену "Alientech" на фронті. Тому що вона доволі дорога. І хлопці жалілись, що треба багато грошей, щоб її купити. Ці антени зробили у два рази дешевше, та вони напевне у два рази потужніші. Ну, приблизно за нашим розрахункам вона десь відсотків на 30 потужніша, ніж "Alientech", – розповідає Ростислав.

У реальних умовах можна залетіти на 12 кілометрів без втрати зв’язку замість 4,5 на заводській антені. Це дозволяє в першу чергу операторам працювати на більш безпечних для життя відстанях, говорить Ростислав.

"Це от в принципі от такий комплект готовий вже для використання", — показує він.

Комплект.
Комплект. Фото: Олександр Гордієнко

Вартість такої антени приблизно 16 тисяч гривень. Гроші на них збирають також волонтери.

"Якщо хлопці, ті які виходять на добові, то вони носять її з собою. Зараз ми щільно працюємо з хлопцями з Авдіївки. То вони її просто один раз виставили. То вони їх місцями зазвичай міняють. Прибіг, замінив, ту кинув на зарядку, а нову поставив. В них зазвичай по 2 антени", — каже Ростислав.

Ростислав говорить, що компоненти рюкзака та антени прості, невибагливі та швидкозмінні, що дає змогу відремонтувати пристрої "в полі".

Слідкуйте за головними новинами Миколаєва та області у Telegram, Viber, YouTube, Facebook та Instagram.

На початок