Сили ППО вночі збили 8 з 9 "шахедів", союзники нададуть Україні конвой морських катерів. 641 день війни. Онлайн

Сили ППО вночі збили 8 з 9 "шахедів", союзники нададуть Україні конвой морських катерів. 641 день війни. Онлайн

Сили ППО вночі збили 8 з 9 "шахедів", союзники нададуть Україні конвой морських катерів. 641 день війни. Онлайн
Чоловік сидить у своїй квартирі, яка постраждала внаслідок атаки російських безпілотників у Києві, 25 листопада 2023 р. Фото: AP Photo/Felipe Dana

26 листопада — 641 день Україна протистоїть повномасштабному вторгненню Росії. Суспільне веде текстовий онлайн усіх подій війни РФ проти України. Попередні головні новини читайте тут, відеорепортажі — на YouTube Суспільне Новини.

Головне на цей час

  • 25 листопада Сили оборони знищили 1 070 російських окупантів. Загальні втрати РФ у війні проти України перевищили 324 тисячі людей.
  • Українські військові вночі 26 листопада збили 8 російських "шахедів".
  • Минулої доби російські окупанти атакували Україну, застосувавши 87 БПЛА типу Shahed-136/131. Сили оборони знищили всі дрони.
  • Єврокомісія виділить 50 мільйонів євро на відновлення українських портів, які постраждали від російських атак, повідомила президентка Урсула фон дер Ляєн.
  • Україна домовилася з партнерами про надання конвою морських катерів, які супроводжуватимуть кораблі з українським збіжжям Чорноморським "зерновим коридором".

Нічна атака безпілотників на Росію була спецоперацією ГУР — джерела

За інформацією джерел Суспільного, атака дронів на Росію у ніч проти 26 листопада була спецоперацією Головного управління розвідки Міноборони.

Міноборони РФ заявило про знищення українського безпілотника у Смоленській області

У Міністерстві оборони Росії заявили, що близько 23:30 за московським часом над Смоленською областю був нібито знищений український безпілотник.

У Росії заявили про знешкодження українського дрона в Орловській області

У Російській Федерації заявили, що український безпілотник був знешкоджений в Орловській області ввечері 26 листопада. Дрон нібито впав у промисловій зоні і ніхто не постраждав.

Війна в Україні може вийти за межі сходу та півдня – Наєв

Російська армія може наростити силу і вийти за межі східних та південних областей, зазначив командувач Об'єднаних сил ЗСУ, генерал-лейтенант Сергій Наєв в інтерв'ю ABC News.

"Ми розуміємо, що зараз відбувається війна ресурсів. Російська Федерація отримує свої ресурси за допомогою Вісі зла – це Північна Корея, це Іран. А ми за допомогою наших партнерів, отримуючи від них засоби протиповітряної оборони, протистоїмо Російській Федерації їхніми ресурсами. Треба розуміти, що скорочення допомоги дійсно вдарить по нашій обороноздатності. Але ми будемо боротися тим, що маємо", — сказав він.

Росіяни намагаються нав’язати свої псевдосвята на ТОТ — Центр національного спротиву

"На ТОТ півдня та сходу України російські окупаційні адміністрації активно виконують розпорядження кремля з насадження російського календаря свят”, — йдеться у повідомленні Центру національного спротиву.

Зазначається, що окупаційна влада максимально намагається використовувати нейтральні за змістом заходи для “заспокоєння” населення та створення атмосфери “нормального життя”.

ЗСУ відбили 24 атаки на Авдіївському напрямку — Генштаб

Протягом доби 26 листопада на фронті відбулось 46 бойових зіткнень, ситуація на сході та півдні залишається складною. Сили оборони України відбили 24 атаки росіян на Авдіївському напрямку на Донеччині, повідомляється у вечірньому зведенні Генерального штабу Збройних сил України.

Яка ситуація на фронтах

На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін. Ознак формування наступальних угруповань не виявлено.

На Сіверському та Слобожанському напрямках росіяни зберігають військову присутність у прикордонних районах, проводять диверсійно-розвідувальну діяльність, здійснюють обстріли населених пунктів з території РФ, нарощують щільність мінно-вибухових загороджень вздовж державного кордону України.

На Куп’янському напрямку російська армія вела безуспішні штурмові дії в районах Синьківки Харківської області та Новоселівського Луганської області, де Силами оборони відбито 6 атак.

На Лиманському напрямку російські військові вели безуспішні штурмові дії в районі Серебрянського лісництва.

На Бахмутському напрямку армія РФ, за підтримки авіації, вела штурмові дії в районах Кліщіївки, Андріївки та східніше Північного Донецької області, де Силами оборони відбито 7 атак.

На Авдіївському напрямку росіяни, за підтримки авіації, вели безуспішні штурмові дії східніше Новобахмутівки, південніше Новокалинового, Сєверного, Степового, Авдіївки та Первомайського Донецької області, де Силами оборони відбито 24 атаки.

На Мар’їнському напрямку російське військо, за підтримки авіації, вело безуспішні штурмові дії в районах Мар’їнки та Новомихайлівки Донецької області, де Силами оборони відбито 4 атаки.

На Шахтарському напрямку росіяни наступальних (штурмових) дій не вели. Завдали авіаційних ударів в районі населених пунктів Старомайорське та Урожайне Донецької області.

На Запорізькому напрямку російська армія наступальних (штурмових) дій не вела. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали понад 15 населених пунктів, серед них Гуляйполе, Левадне, Чарівне, Мала Токмачка, Роботине Запорізької області.

На Херсонському напрямку росіяни обстріляли з артилерії місто Херсон. Завдали авіаційного удару в районі населеного пункту Кринки Херсонської області.

Сили оборони надалі утримують позиції на лівобережжі Дніпра Херсонської області. Продовжують завдавати вогневого ураження противнику.

Росіяни активно шукають підпілля в Криму — Центр національного спротиву

"За отриманими від українського підпілля даними, силові структури ворога оцінюють протестний потенціал півострова у 30 тисяч осіб. Під егідою ФСБ РФ було створено мережу ресурсів для доносів, “найпопулярніший” серед них “Кримський Смерш”. Спецслужбісти заохочують знаходити й викривати “порушників” тож на півострові запанувала атмосфера 1937 року. Добровільні донощики готові здати сусідів за будь-яку комбінацію жовто-синіх барв чи прослуховування української музики", — йдеться у повідомленні Центру національного спротиву.

Зазначається, що під підозру окупаційної влади підпадають мешканці Криму, що мають родичів на території вільної України, колишні військовослужбовці та співробітники Збройних сил України та силових відомств, особи, що обіймали посади в органах державної влади та органах місцевого самоврядування до окупації півострова у 2014 році, а також представники кримськотатарської спільноти.

Росіяни мають на меті повторно окупувати Куп'янськ — Фітьо

"Противник хоче вийти на межі населеного пункту Синьківка, для того, щоб розвивати свій подальший успіх у наступі на Куп’янськ. Ми бачимо, що активізується ворог попри втрати в живій силі та в техніці, від планів своїх не відмовляється і намагається продавити українську оборону, знайти якусь слабину в обороні", — зазначив в ефірі телемарафону "Єдині новини" начальник служби зв'язків із громадськістю Сухопутних військ Володимир Фітьо.

З Авдіївки евакуювали чотирьох людей, 27 листопада планують вивезти ще більше — Барабаш

26 листопада з Авдіївки вдалося вивезти чотирьох людей, на завтра також запланована евакуація: все залежатиме від безпекової ситуації, розповів начальник Авдіївської МВА Віталій Барабаш.

"У місті дещо знизилась кількість охочий евакуюватися, але сьогодні вдалося евакуювати чотирьох людей, в Авдіївці залишаються 1336 людей. На завтра запланували вивезти трохи більше", — розказав начальник МВА.

Українські сапери протягом тижня знешкодили 1261 вибухонебезпечних предметів

Протягом тижня з 20 по 26 листопада саперні підрозділи Державної спеціальної служби транспорту виявили, вилучили та знешкодили 1261 вибухонебезпечних предметів.

Загалом з початку повномасштабного вторгнення РФ підрозділами Держспецтрансслужби виявлено, вилучено і знешкоджено 88603 вибухонебезпечних предметів.

Українські десантники нанесли вогневе ураження по росіянам та змусили їх тікати. Відео ЗСУ

"Бійці 79 окремої десантно-штурмової бригади наносять ворогу вогневе ураження і змушують його тікати. На відео видно, як піхота противника не витримує влучного артилерійського вогню і залишає свої позиції. Бій відбувся нещодавно на одному з напрямків, де тримає оборону 79 ОДШБр", — йдеться у повідомленні Командування Десантно-штурмових військ Збройних Сил України.

Білорусь вчергове продовжила спільні російсько-білоруські навчання — "Беларускі Гаюн"

Спільні військові навчання Республіки Білорусь та Російської Федерації продовжені щонайменше до 3 грудня, повідомляє "Беларускі Гаюн".

Навчання тривають безперервно з 29 квітня 2022 року. Загальна кількість подовжень складає вже 83 тижні.

Російські війська обстріляли дві пожежні частини на Донеччині та Запоріжжі

Російські війська обстріляли дві пожежні частини на Донеччині та Запоріжжі: пошкоджені будівлі та автоцистерна.

У ДСНС Донецької області Суспільному повідомили, що разом з пожежною частиною у Торецьку були обстріляні й житлові будинки. Внаслідок удару є постраждалі цивільні.

Ігнат розповів про тактику російської армії під час нічної атаки безпілотниками

"Сьогодні ворог вдався до звичної для нього тактики – атака невеликою кількістю, розділення на групи, навіть дев'ять  безпілотників, які були випущені з Приморсько-Ахтарська, теж по групах розділялися", — зазначив в ефірі телемарафону "Єдині новини" речник Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат.

Він також наголосив, що мобільні вогневі групи Сил оборони України працюють по повітряних цілях росіян дедалі ефективніше.

Активність російської тактичної авіації на південно-східному напрямку

Повітряні сили ЗСУ повідомляють про активність російської тактичної авіації на південно-східному напрямку. Загроза застосування авіаційного озброєння.

Стефанішина — про ситуацію на кордоні: "Ми впевнені гуманітарне розв'язання проблеми знайдеться"

Віцепрем'єр-міністерка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина заявила, що вжиті Єврокомісією заходи стосовно ситуації на українсько-польському кордоні не мають ефекту.

Про це посадовиця повідомила у коментарі Суспільному.

За словами Стефанішиної, Україна забезпечує евакуацію водіїв з кордону.

"Не коментуватиму ситуацію по зерну, по забороні, вона багато разів прокоментована. Вважаю, поліція регіонів Польщі, які межують з Україною не впоралася зі своїм завданням щодо контролю громадського порядку. Вони не виконують прямі зобов'язання стосовно підтримання громадського порядку. Безумовно я впевнена, що ситуація розв'яжеться", — зазначила віцепрем'єрка.

Посадовиця також розповіла, що Україна надала пропозиції як з вирішення ситуації системно, по контролю експорту зерна, так і по вирішенню ситуації на кордоні.

"Кожного дня наш міністр інфраструктури, керівники областей, прикордонники, взаємодіють з владою (Польщі — Ред.) надають пропозиції, але вони не мають ефекту", — вказала Стефанішина.

Віцепрем'єр-міністерка звернулася до керівників підприємств і компаній, чиї вантажівки сьогодні стоять на кордоні.

"Будь ласка, треба теж потурбуватись про життя, здоров'я і безпеку [водіїв]. Ми забезпечуємо евакуацію, але очевидно, що уявити собі, що у 2023 році, в умовах повномасштабної війни Росії проти України змушені будемо рятувати українських громадян, українських водіїв на кордоні з Польщею — це просто немислимо", — підкреслила посадовиця.

Стефанішина додала: "Ми впевнені, що у першу чергу, гуманітарне розв'язання цієї проблеми знайдеться, наші пропозиції будуть почуті. Я закликаю поліцію прикордонних регіонів Польщі забезпечити громадський порядок і не допустити знущання з громадян України, які наразі на кордоні".

Російська армія обстріляла Херсон. Є влучання у двох районах міста

Російські окупанти обстріляли Херсон. Влучання зафіксували у Дніпровському та Корабельному районах міста.

Про це повідомив керівник МВА Роман Мрочко.

Інформація щодо постраждалих унаслідок атаки армії РФ уточнюється.

У Херсоні знову чутно вибухи, повідомляють кореспонденти Суспільного.

Нічна атака безпілотників на Росію була спецоперацією ГУР — джерела

За інформацією джерел Суспільного, атака дронів на Росію у ніч проти 26 листопада була спецоперацією Головного управління розвідки Міноборони.

У Херсоні чутно вибухи, повідомляють кореспонденти Суспільного.

Швеція виділила Україні новий пакет фінансової допомоги: на що підуть кошти

Прем'єр-міністр Швеції Ульф Крістерссон оголосив про новий фінансовий пакет допомоги для України в розмірі 100 мільйонів крон (8,7 мільйона євро).

Про це глава шведського уряду повідомив у соцмережі X.

Крістерссон зазначив, що кошти підуть на ініціативу Grain From Ukraine, що реалізується Всесвітньою продовольчою програмою, в рамках якої українське зерно експортується до найбідніших країн.

"Україна продовжує робити внесок у глобальну продовольчу безпеку, попри триваючу агресивну війну Росії", — підкреслив прем'єр.

Після втрати низки С-400 "Тріумф" Росія перекидає в Україну ППО з "оточеного НАТО" Калінінграду — британська розвідка

Після втрати низки зенітно-ракетних комплексів дальнього радіуса дії SA-21 (С-400) у жовтні РФ була змушена перекидати стратегічні засоби ППО з Калінінградської області.

Про це повідомляє міністерство оборони Великої Британії.

Як зазначається, до такого висновку дійшла розвідка, опираючись на "виняткові пересування російської транспортної авіації протягом листопада".

У відомстві пояснили, що відповідні переміщення помітили після зростання втрат російських систем ППО С-400 (SA-21 за кодифікацією НАТО) на окупованих територіях України наприкінці жовтня 2023 року.

"Оскільки Калінінградська область є найбільш західним форпостом Росії та з трьох боків межує з НАТО, Москва розглядає її як один з найбільш стратегічно вразливих регіонів. Той факт, що МО РФ, схоже, готове йти там на додаткові ризики, підкреслює труднощі, які створила війна для деяких найсучасніших спроможностей Росії", — додали у Міноборони.

Глава МЗС Латвії заявив про готовність долучитися до переговорів із розблокування кордону України та Польщі

Глава МЗС Латвії Кріш'яніс Каріньш закликав шукати вихід із ситуації, яка склалася на кордоні через протест польських перевізників, та висловив готовність допомогти.

Про це дипломат повідомив під час під час телефонної розмови з міністром з європейських питань в уряді Польщі Шимоном Шинковським вель Сенком.

Сторони також обговорили майбутній саміт Євроради, де мають розглядатися питання щодо відкриття переговорів про вступ України до ЄС.

Каріньш підтвердив тверду підтримку Латвією Києва. За словами глави МЗС, Україна належить до Європи, тому Рига виступає за початок перемовин про вступ уже цього року.

У Повітряних силах прокоментували публікацію роботи ППО з боку Reuters та The Sun: "Претензій особливих немає"

Речник Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат прокоментував кадри роботи ППО у Києві 25 листопада, які опублікували західні ЗМІ, зокрема Reuters та The Sun.

Відповідну заяву полковник зробив у ефірі телемарафону "Єдині новини".

"Я бачив відео, там немає нічого такого, що могло б викликати занепокоєння. Робота ППО показується, і командувач Повітряних сил у себе в Telegram-каналі інколи дякує нашим захисникам та показує відео. Якщо там немає чутливої інформації, тобто звідки вилітають ракети, локації засобів протиповітряної оборони, то страшного нічого немає. Тому претензій особливих до цього немає", — сказав Ігнат.

Речник ПС пояснив, що у мережі заборонено публікували фото й відео, де видно локацію розміщення систем протиповітряної оборони.

"Чутлива інформація — це коли видно місце пуску зенітної ракети. Противник може це ж саме відео мати з кількох точок, і на перехресті цих точок можна безпомилково визначити, звідки саме здійснювався пуск", — додав полковник.

У МО РФ заявили, що ППО збила дві українські ракети С-200 над Азовським морем

У міністерстві оборони РФ заявили, що російські засоби ППО вранці виявили та збили дві українські зенітні ракети С-200 над Азовським морем.

Росіяни намагаються знайти "слабину в обороні", аби знову окупувати Куп'янськ — ЗСУ

Армія РФ не відмовилась від намірів повторно окупувати Куп'янськ на Харківщині, але стратегічних успіхів на цьому напрямку не має.

Про це повідомив начальник служби зв'язків із громадськістю Сухопутних військ ЗСУ Володимир Фітьо в ефірі телемарафону "Єдині новини".

"На цій ділянці (Куп'янський напрямок — Ред.) українські захисники відбили 4 атаки противника. Це поблизу Синьківки, Іванівки. Противник хоче вийти на межі населеного пункту Синьківка, для того, щоб розвивати свій подальший успіх у наступі на Куп’янськ", — сказав речник.

За словами Фітьо, для досягнення своїх цілей окупанти застосовують авіацію, активізували використання дронів-камікадзе та здійснюють артилерійські обстріли.

"Ми бачимо, що активізується ворог попри втрати у живій силі та техніці, від планів своїх не відмовляється і намагається продавити українську оборону, знайти якусь слабину в обороні", — зазначив начальник служби зв'язків із громадськістю Сухопутних військ ЗСУ

Речник підкреслив, що Росія використовує штурмові загони, які складаються з колишніх ув’язнених, військовослужбовців-штрафників, "ведучи їх на так звані "м’ясні" штурми".

Окрім цього, Фітьо розповів, що на Бахмутському напрямку окупанти "більше як три тижні активізувалися і намагаються повернути втрачені позиції".

"Українські оборонці перебували в активній обороні та за першої нагоди переходили до атакувальних дій, так само покращили свої тактичні положення. І зараз ворог намагається це все повернути собі назад", — додав військовий.

Рінкевичс відреагував на заяву голови СЗР про плани Росії напасти на країни Балтії

Президент Латвії Едгарс Рінкевичс відреагував на заяву голови Служби зовнішньої розвідки Олександра Литвиненка, який розповів, що Кремль поставив перед собою завдання підготуватися до майбутньої агресії проти країн Балтії.

Про це політик повідомив у інтерв'ю Суспільному.

"Я абсолютно переконаний, що судячи з того, що говорить російська пропаганда і деякі російські офіційні особи, це мрія РФ відновити Російську імперію, не тільки коли мовиться про країни Балтії, Молдову чи Казахстан. Це також і Фінляндія. Вони не говорять про Радянський Союз, оскільки мріють про Російську імперію 19-го століття", — сказав Рінкевичс.

Президент Латвії зазначив, що наразі є час, аби посилити оборонну систему.

"Були рішення на самітах НАТО в Мадриді та Вільнюсі про збільшення кількості військ НАТО. Ми не сприймаємо речі легковажно. Але скажу, що на цю мить ми бачимо, що це дійсно буде стратегічною метою Росії, якщо вони вважатимуть, що перемогли в Україні. Не обов'язково, що переможуть, але вважатимуть, що перемогли, і тоді, ймовірно, виникне спокуса перевірити стійкість НАТО на міцність. Але саме тому ми робимо все можливе, щоб підготуватися", — підкреслив політик.

Рінкевичс додав, що союзники "багато чому навчилися з досвіду України".

"На даному етапі у нас є час, щоб посилити присутність НАТО, посилити нашу оборону", — підсумував президент Латвії.

Президент Латвії — про боєприпаси для України: "ЄС повинен розмовляти з будь-якими державами, що готові продати снаряди"

Президент Латвії Едгарс Рінкевичс заявив, що Євросоюз повинен розмовляти з будь-якими державами, за винятком деяких, що готові продати снаряди для відправки в Україну.

Про це політик повідомив у інтерв'ю Суспільному.

"Я знаю, що є деякі так звані треті країни, які все ще купують боєприпаси у європейських заводів. І якщо ми можемо відкласти, наприклад, їхні закупівлі, тому що у них немає активної військової ситуації, то, напевно, це те, що ми повинні зробити", — сказав Рінкевичс.

Однак президент Латвії зазначив, що для цього потрібна робота європейських інституцій разом з деякими національними державами.

"Але я б сказав, що я не ставлю жодних обмежень, окрім, звісно, друзів і союзників Російської Федерації", — додав політик.

У Києві вчора були ризики запровадження певних обмежень електропостачання — "Укренерго"

Голова "Укренерго" Володимир Кудрицький заявив, що 25 листопада було пошкоджено кілька потужних магістральних ліній електропередач у Києві та Київській області.

Про це посадовець повідомив у ефірі телемарафону "Єдині новини".

"Були ризики, що ми запровадимо певні обмеження електропостачання на період відновлювальних робіт, але вдалося пройти день без будь-яких графіків відключень", — зазначив Кудрицький.

Частина Миколаєва без світла через аварійне знеструмлення

У Миколаєві частина міста залишилася без світла вранці 26 листопада.

Про це повідомили у "Миколаївобленерго".

"Відбулося аварійне знеструмлення Промзони та Намиву. Будь ласка, без паніки! Енергетики працюють, чекаємо на заживлення", — мовиться у повідомленні.

Рух Кримським мостом перекрито

У Севастополі вранці 26 листопада оголосили повітряну тривогу та перекрили рух транспорту на Кримському мосту, пишуть росЗМІ.

Також повідомляється про ракетну небезпеку для тимчасово окупованого Криму.

Як минула ніч у регіонах — ранкове зведення ОВА

У Сумській області внаслідок російських обстрілів пошкоджено газогін. На Донеччині окупанти вбили двох та поранили одного місцевого мешканця.

Про ситуацію у регіонах станом на 09:00 Суспільному повідомили за даними обласних військових адміністрацій.

Черкащина: за попередніми даними, вночі над територією області збито 2 "шахеди". Без потерпілих і руйнацій. Працюють оперативні групи.

Чернігівщина: за добу — 11 обстрілів (82 вибухи). Армія РФ обстрілювала Новгород-Сіверський та Корюківський райони із мінометів, зафіксовано скидання боєприпасів із безпілотника та застосування FPV-дрона. У Семенівській громаді поранено жінку.

Сумщина: вчора протягом дня росіяни здійснили 22 обстріли прикордонних територій та населених пунктів Сумської області. Зафіксовано 108 вибухів. Обстрілів зазнали Краснопільська, Білопільська, Хотинська, Юнаківська, Миропільська, Великописарівська, Новослобідська, Середино-Будська, Зноб-Новгородська громади. Краснопільська громада: внаслідок одного з мінометних обстрілів (4 вибухи) пошкоджено газогін.

Запоріжжя: окупанти завдали 113 ударів по 23 містах та селах області минулої доби. 99 артобстрілів прийшлися по території Гуляйполя, Оріхова, Новоданилівки, Левадного, Полтавки, Лугівського, Преображенки, Степногірська, Кам'янського, П'ятихаток, Плавнів та інших прифронтових населених пунктів.

Армія РФ здійснила 9 БПЛА-атак по Гуляйполю, Малій Токмачці, Малинівці, Новодарівці, Роботиному та Малим Щербакам, а також 5 РЗСВ-обстрілів Новодарівки й Темирівки.

Надійшло 3 повідомлення про руйнування житлових будинків та об'єктів інфраструктури. Мирні жителі не постраждали.

Дніпропетровщина: опівночі росіяни цілили з важкої артилерії по Нікопольщині. Вдарили по Марганецькій громаді. Атаковану територію обстежують — з'ясовують наслідки. Без жертв.

"Вчора вдень ворог з важкої артилерії вдарив по Мирівській громаді, що на Нікопольщині. На Марганецьку — скинув боєприпас з БПЛА. Без наслідків. Бійці з ПвК "Схід" за ніч знищили 2 ворожі "шахеди" над Новомосковським та Синельниківським районами", — вказали в обласній адміністрації.

Харківщина: артилерійських та мінометних обстрілів зазнали Уди Богодухівського району, Алісівка Харківського району, Бочкове, Мала Вовча Чугуївського району.

На Куп'янському напрямку росіяни вели штурмові дії біля Синьківки та Іванівки Харківської області, де Силами оборони відбито 4 атаки. Окупанти завдали авіаційних ударів поблизу Іванівки та Кислівки. Під артилерійським та мінометним вогнем опинилися Дворічна, Синьківка, Петропавлівка, Іванівка, Берестове.

Армія РФ із артилерії обстріляла смт Козача Лопань Харківського району. Пошкоджено 4 приватні будинки та приватні автомобілі. Вдень росіяни з мінометів обстріляли Баранівку Богодухівського району. Пошкоджено 2 приватних будинки та лінії електропередач.

Луганщина: вчергове окупанти відкривали вогонь по районах населених пунктів Красноріченської громади, зокрема поблизу Невського. У Білогорівці армія РФ атакує щодня. Під мінометні та артилерійські обстріли вчора потрапили Стельмахівка та Білогорівка. За добу росіяни здійснили 135 обстрілів (533 снаряди).

Донеччина: по населених пунктах області окупанти здійснили 10 обстрілів. Під вогнем армії РФ опинилися с. Калинове, с. Бердичі, с. Васюківка, смт Очеретине, Часів Яр, Авдіївка. Пошкоджено 7 житлових будинків, 2 цивільних автомобілі, ЛЕП. За добу двоє загиблих, одну людину поранено.

Миколаївщина: вчора під артилерійським вогнем була акваторія Очаківської громади. Постраждалих немає.

Херсонщина: за добу по області росіяни здійснили 58 обстрілів (332 снаряди), з них по м. Херсон — 4 обстріли (30 снарядів). Окупанти поцілили у райони 24 населених пунктів області. Вчора армія РФ здійснила ракетний удар по н. п. Новорайськ. Також росіяни здійснили ракетний удар по н. п. П'ятихатки. Минулося без постраждалих.

Окупанти минулої доби обстріляли 23 населені пункти на Запоріжжі

Російські окупанти 25 листопада завдали 113 ударів по 23 містах та селах Запорізької області.

Про це повідомили у пресслужбі ОВА.

"99 артобстрілів припали по території Гуляйполя, Оріхова, Новоданилівки, Левадного, Полтавки, Лугівського, Преображенки, Степногірська, Кам'янського, П'ятихаток, Плавнів та інших прифронтових населених пунктів", — мовиться у повідомленні.

Армія РФ також здійснила дев'ять атак з використанням БПЛА по Гуляйполю, Малій Токмачці, Малинівці, Новодарівці, Роботиному та Малих Щербаках.

Окрім цього, було зафіксовано п'ять обстрілів з РСЗВ Новодарівки й Темирівки.

"Надійшло три повідомлення про руйнування житлових будинків та об'єктів інфраструктури. Мирні жителі не постраждали", — додали в обласній військовій адміністрації.

Минулої доби на Донеччині загинули двоє мирних жителів, один поранений

За минулу добу, 25 листопада, російські окупанти вбили двох жителів Донецької області та поранили ще одного.

Про це повідомив у Facebook в. о. начальника ОВА Ігор Мороз.

"За 25 листопада росіяни вбили 2 жителів Донеччини — у Воскресенці. Ще 1 людина в області зазнала поранення", — написав посадовець.

Від початку повномасштабної війни у Донецькій області загинули 1 780 людей, поранень зазнали 4 330 осіб. Загальна кількість жертв російської агресії на Донеччині вказана без урахування Маріуполя та Волновахи.

Окупанти за добу 58 разів обстріляли Херсонщину

Російські окупанти 25 листопада 58 разів обстріляли Херсонську область. Унаслідок атак цивільне населення не постраждало.

Про це повідомив голова ОВА Олександр Прокудін.

"За минулу добу противник здійснив 58 обстрілів, випустивши 332 снаряди з мінометів, артилерії, "Градів", танків, БПЛА, АГС та авіації, два з них — ракетних. По місту Херсон ворог випустив 30 снарядів", — вказав посадовець.

За словами Прокудіна, окупанти поцілили у житлові квартали населених пунктів. Жертв і постраждалих серед цивільного населення немає.

ЮНІСЕФ виділить 450 млн доларів на підтримку прифронтових регіонів України

Дитячий фонд Організації Об'єднаних Націй у 2024 році виділить Україні 450 мільйонів доларів, які спрямують на підтримку прифронтових регіонів.

Про це повідомили у пресслужбі Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій.

Як зазначається, очільниця Мінреінтеграції Ірина Верещук провела робочу зустріч із заступником виконавчого директора ЮНІСЕФ Тедом Чайбаном.

"Обговорювали пріоритети співпраці у 2024 році. Одним із них залишається підтримка громад поблизу районів ведення бойових дій. Особливо дітей та їхніх родин", — вказали у відомстві.

Чайбан висловив готовність його організації допомагати відновлювати території, реагувати на гуманітарні потреби та сприяти доступу дітей до освіти.

Своєю Верещук запропонувала продовжити у наступному році співпрацю Міністерства реінтеграції, Міносвіти та ЮНІСЕФ щодо забезпечення ноутбуками дітей, які не мають змоги навчатися офлайн.

За словами посадовиці, цей проєкт добре зарекомендував себе цьогоріч. Діти із сільських громад деокупованих районів Харківщини та Херсонщини отримали 10 тисяч ноутбуків і тепер можуть повноцінно навчатися.

Серед інших важливих завдань є облаштування шкільних укриттів, відновлення водопостачання та підтримка центрів життєстійкості. Зокрема на Харківщині ЮНІСЕФ допомагає реалізувати проєкти зі створення 6 таких центрів. Вони з'являться у Чугуївській, Балаклійській, Пісочинській, Кегичівській, Красноградській, Валківській громадах.

Загалом наступного року на підтримку прифронтових регіонів Дитячий фонд ООН планує виділити 450 мільйонів доларів.

"Нашу співпрацю ми завжди ставимо у приклад. Тому що ЮНІСЕФ ухвалює рішення швидко і гнучко. Адекватно до ситуації, яка склалася на прилеглій до лінії фронту території. Ми завжди радимося, досягаємо консенсусу і дотримуємося слова. Це важлива умова подальших успішних дій", — додала Верещук.

Понад 1 000 солдатів, 11 танків та десятки артсистем: Генштаб назвав втрати Росії за добу

Минулої доби Сили оборони знищили 1 070 російських окупантів. Загальні втрати РФ у війні проти України перевищили 324 тисячі людей.

Про це повідомили у Генеральному штабі ЗСУ.

"Загальні бойові втрати ворога з 24.02.22 по 26.11.23 орієнтовно склали: особового складу — близько 324 830 (+1 070)", — мовиться у повідомленні.

Цієї ночі українські військові збили 8 з 9 "шахедів"

Українські військові у ніч проти 26 листопада збили вісім дронів-камікадзе типу Shahed-131/136 російських окупантів.

Про це повідомили у Повітряних силах ЗСУ.

Як зазначається, вночі РФ випустила по Україні дев'ять "шахедів" з південно-східного напрямку (Приморсько-Ахтарськ).

"У результаті бойової роботи протиповітряною обороною знищено вісім ворожих безпілотних літальних апаратів", — вказали у ПС.

Сили оборони минулої доби знищили всі "шахеди", якими російські окупанти атакували Україну — Генштаб

Минулої доби російські окупанти атакували Україну, застосувавши 87 БПЛА типу Shahed-136/131. Сили оборони знищили всі дрони.

Про це повідомили у Генштабі ЗСУ вранці 26 листопада.

Армія РФ також завдала 4 ракетних і 109 авіаційних ударів, здійснила 59 обстрілів з РСЗВ. Є загиблі та поранені серед мирного населення, руйнувань зазнали житлові будинки та інша цивільна інфраструктура.

Під артилерійським вогнем опинилися понад 100 населених пунктів Чернігівської, Сумської, Харківської, Луганської, Донецької, Запорізької, Дніпропетровської та Херсонської областей.

На фронті протягом минулої доби відбулось 58 бойових зіткнень.

Детальніше про ситуацію на фронті — читайте за посиланням.

У Міноборони заявили про збиття ще 9 дронів

Міноборони РФ прозвітувало про збиття ще 9 безпілотників у чотирьох областях Росії. Традиційно Росія звинуватила Україну у запуску дронів.

"Сьогодні вранці припинено спробу київського режиму здійснити терористичну атаку із застосуванням безпілотних літальних апаратів літакового типу по об'єктах на території Російської Федерації. Черговими засобами ППО знищено 9 БПЛА над територією Московської, Тульської, Калузької та Брянської областей", — написали у російському Міноборони.

У Тулі безпілотник залетів у багатоквартирний будинок

У російському місті Тула збитий російськими засобами ППО безпілотник, втративши управління, врізався у багатоквартирний житловий будинок.

Про це повідомив губернатор, пише РИА Новости. Зазначається, що серйозних пошкоджень немає, пошкоджено скління трьох квартир, легке поранення зазнала одна людина.

Російські пабліки поширюють у мережі наслідки падіння уламків дрона.

У Підмосков'ї збили ще один безпілотник

Ще один безпілотник, який намагався здійснити атаку на Москву, був збитий російськими засобами ППО.

Про це повідомив мер Москви Сергій Собянін.

"Ще один безпілотник, який намагався здійснити атаку на Москву, збитий сьогодні вночі силами ППО у міському окрузі Подільськ. Руйнів та постраждалих після падіння уламків попередньо також немає", — написав Собянін.

У Міноборони РФ заявили про збиття 11 дронів

Міноборони Росії прозвітувало про збиття 11 безпілотників у кількох російських областях.

Традиційно у нападі Росія звинуватила Україну.

"Сьогодні вночі припинено спробу київського режиму здійснити терористичну атаку із застосуванням безпілотних літальних апаратів літакового типу по об'єктах на території Російської Федерації. Черговими засобами ППО знищено 11 БПЛА над територією Московської, Тульської, Калузької та Брянської областями", - йдеться у повідомленні.

У Росії заявили про масову атаку безпілотників на Москву

Мер Москви Сергій Собянин заявив про масову атаку безпілотників на Москву та інші російські регіони.

За його інформацією, дрони перехопили у Підмосков'ї та Брянській, Тульській і Калузькій областях. Попередньо постраждалих чи руйнувань немає.

"Сьогодні вночі зроблено спробу масової атаки безпілотників. Наразі силами ППО збиті БПЛА в районі Наро-Фомінська та в Одинцовському міському окрузі, які летіли на Москву. Також ППО вдалося перехопити та знищити кілька БПЛА у Брянській, Тульській та Калузькій областях. Постраждалих та серйозних руйнувань попередньо немає. На місцях падіння уламків безпілотників працюють представники екстрених служб. Робота з подальшого виявлення БПЛА продовжується", — повідомив Собянин.

У Києві оголосили відбій повітряної тривоги

У Києві оголосили відбій повітряної тривоги.

Міністри оборони США та України провели телефонну розмову

Глава Пентагону Ллойд Остін обговорив телефоном з міністром оборони України Рустемом Умєровим ракетні та дронові обстріли з боку Росії та допомогу у сфері безпеки.

Про це повідомили на сайті Міністерства оборони США.

"Міністр оборони Остін засудив безперервний обстріл з боку Росії ракетами та безпілотними літальними системами українських міст та критичної інфраструктури. Також обговорили пріоритети безпекової допомоги, оскільки Україна продовжує боротися з російською агресією", — йдеться у повідомленні.

Обоє посадовців пообіцяли підтримувати тісний контакт.

У передмісті Києва працює ППО, повідомили в КМВА. Киян закликають перебувати в укриттях.

На початок