Справа Червінського: на засіданні суд не розглянув жодної апеляції

Справа Червінського: на засіданні суд не розглянув жодної апеляції

Справа Червінського: на засіданні суд не розглянув жодної апеляції
Роман Червінський на засіданні Шевченківського райсуду столиці з обрання запобіжного заходу, 25 квітня 2023 року. Нікіта Галка/Суспільне

20 листопада Київський апеляційний суд мав розглянути три апеляційні скарги у справі розвідника та полковника Сил спецоперацій Романа Червінського, якого СБУ звинувачує в обстрілі аеродрому “Канатове”. Захист військового оскаржував два запобіжні заходи обрані у вересні та жовтні відповідно та необґрунтованість підозри. Втім жодної з апеляцій судді не розглянули, повідомляє кореспондент Суспільного із зали суду.

На підтримку Червінського до суду прийшли понад 50 людей із зображенням військового на футболках та написами “FreeChervinskyi”, зокрема, були родичі Романа, військові та колишній керівник ГУР МО Василь Бурба.

Засідання розпочалося із тригодинним запізненням. Адвокати Червінського одразу заявили прокурорам відвід:

“Прокурори підтримують клопотання на підставі необґрунтованої підозри, яка містить свідомо неправдиві дані. Заяви про те, що він навів ракети на аеродром – безпідставні. На всіх рівнях систематично порушують права Романа Червінського, підтримують обвинувачення у злочинах, які він не скоював. Заявляю відвід прокурорам”, – сказав адвокат Віталій Васильків.

Судді відвід відхилили. Після цього сам Червінський заявив відвід вже суддівській колегії Лашевич, Кагановська, Рибак через упередженість – це клопотання також відхилили через відсутність обґрунтування.

Розглядати апеляційні скарги суд почав лише о 21-ій. Щодо необґрунтованості підозри та першого запобіжного заходу, який за словами адвоката Віктора Василюка був обраний Шевченківським райсудом понад два місяці тому без участі адвокатів, захист також заявив відвід суддям через упередженість. Судді все відхили, втім з тих же підстав заявили собі два самовідводи:

“Обставини, на які посилається Роман Червінський, не можуть свідчити про упередженість суддів. Тому така заява задоволенню не підлягає. Разом з тим, колегія суддів вважає за необхідне завити собі самовідвід з метою уникнення будь-яких сумнівів в упередженості чи об’єктивності суддів та уникненню конфліктних ситуацій” – зазначив суддя Лашевич.

Під час розгляду третьої скарги щодо діючого запобіжного заходу, адвокати Червінського не заявляли відвід. Однак колегія суддів втретє винесла рішення про самостійний відвід. Відтак усі три скарги залишились не розглянутими і підуть на автоматичний перерозподіл до інших суддів.

Позиція Романа Червінського

Романа Червінського звинувачують у самовільній проваленій операції з вербування російського пілота, що призвело до обстрілу аеродрому та знищення українських літаків.

Червінський впевнений, що операція не могла призвести до ракетного удару по аеродрому “Канатове” до того ж вона була погоджена із високим військовим керівництвом.

“В цій операції я брав участь як допоміжна сила. Після приземлення (російського – ред.) літака ми мали б забрати пілота і забезпечили безпеку. Тому що на аеродромі ми нікого не повідомляли”, – сказав розвідник.

Червінський каже, що в спецоперації брали участь Служба безпеки, яка контактувала з пілотом, Повітряні сили, які мали забезпечувати “коридор” та інші сили.

“Ми оцінювали, які є ризики і було прийнято рішення, що ми нічого не втрачаємо. Якщо він (російський пілот – ред.) прилетить, то буде добре. А якщо не прилетить, то ми нічого не втратимо. Вони (обвинувачення – ред.) пояснюють, що нібито через це почали бомбардувати. Але ракетами не бомбардують операції, ракетами б’ють по конкретних цілях”, – сказав Червінський у коментарі Суспільному.

Він стверджує, що ракети, якими били по аеродрому і планування операції — збіг. До того російська “Іскандери” прилетіли з іншого напрямку, аніж чекали російський літак.

Що відомо про Романа Червінського

Колишній співробітник Головного управління розвідки Роман Червінський — один із розвідників, які організовували операцію із затримання російських бойовиків групи "Вагнер" та нині перебуває у СІЗО.

У квітні 2022 року його затримали та звинуватили у самовільній проваленій операції з вербування російського пілота, що призвело до обстрілу аеродрому та знищені українських літаків.

Що відомо про обстріл "Канатового"

23 липня 2022 року російські війська завдали ракетного удару по Кіровоградщині, зокрема і по аеродрому Канатове. За словами голови Кіровоградської ОВА Андрія Райковича, 23 липня 2022 року загинули двоє працівників відомчої охорони трансформаторної підстанції та військовий. Поранили 19 людей.

За матеріалами слідства, російська армія обстріляла аеродром через самовільні дії українських військових.

За даними слідства, колишній виконувач обов’язків командира однієї із частин Сил спеціальних операцій Роман Червінський був одним із групи людей, які вирішили заволодіти літаком повітряно-космічних сил РФ. Російський пілот нібито погодився на пропозицію перейти на бік України.

У результаті російські військові отримали дані про розміщення на аеродромі "Канатове" особового складу Повітряних сил ЗСУ та українських літаків. Це дало змогу збройним силам РФ обстріляти летовище.

За словами речника СБУ, діяв Червінський попри заперечення проводити цю операцію СБУ та без згоди відповідних державних органів.

21 квітня Служба безпеки України повідомила Червінському про підозру у перевищенні військовою службовою особою влади чи службових повноважень. Передбачене покарання – позбавлення волі на строк від восьми до 12 років.

Колишній співробітник Головного управління розвідки Роман Червінський — один із розвідників, які організовували операцію із затримання російських бойовиків групи "Вагнер".

На початок