Обстріл аеродрому “Канатове”: полковнику Червінському продовжили арешт, адвокати просять про допит Залужного

Обстріл аеродрому “Канатове”: полковнику Червінському продовжили арешт, адвокати просять про допит Залужного

Ексклюзивно
Обстріл аеродрому “Канатове”: полковнику Червінському продовжили арешт, адвокати просять про допит Залужного
. Роман Червінський на засіданні Київського апеляційного суду 15 травня 2023 року з оскарження запобіжного заходу. Фото: Суспільне / Каріна Бугайченко

Сьогодні, 18 липня, Шевченківський райсуд міста Києва ще на два місяці продовжив тримання під вартою без права на заставу полковнику та колишньому в.о. командира однієї з частин ССО Роману Червінському. Його звинувачують у самовільній проваленій операції з вербування російського пілота, що призвело до обстрілу аеродрому та знищені українських літаків.

Про це Суспільному повідомила адвокатка Червінського Людмила Куса і додала, що рішення будуть оскаржувати.

За її словами засідання відбулося у закритому режимі. Захист наполягав на повному скасуванні запобіжного заходу, однак суд підтримав клопотання прокурора. Також Людмила Куса повідомила, що на засідання було близько десяти людей, які хотіли взяти Червінського на поруки. Зокрема, колишній секретар РНБО Олександр Турчинов, генерал-майор запасу Сергій Кривонос та колишній керівник ГУР МО Василь Бурба.

“Ми вважаємо підозру Роману необґрунтованою, ризики щодо переховування, тиску на свідків, знищення доказів і таке інше, як такі відсутні. До того ж у нас були присутні ряд осіб, військових, які просили віддати Романа їм на поруки. Однак суд із задоволення цих клопотань також відмовив” – сказала захисниця.

Служба безпеки України інкримінує Червінському у перевищення влади та службових повноважень, які потягли за собою тяжкі наслідки. Обвинувачення вважає, що підозрюваний, не маючи погодження від керівництва, самостійно вів операцію із вербування російського пілота і дав йому координати українського аеродрому, аби той посадив туди російський літак. Однак в результаті зриву операції 23 липня окупанти обстріляли "Канатове".

"Про всі свої дії він (Роман Червінський – ред.) повідомляв своє вище командування. Жодних кримінальних правопорушень він не вчиняв. Ці дії були виключно на те направлені, щоб знищити фактично бойовий потенціал ворога і забезпечити отримання ЗСУ зразка літака РФ, що значно б допомогло нам у війні. У них в кожному літаку стоїть спеціальне обладнання, завдяки якому можна було потім нашим військовим знаходити ці літаки, як тільки вони перетинають якісь межі і їх знищувати засобами ППО” – сказала Куса.

Вона додала, що цей же аеродром на Кіровоградщині окупанти обстрілювали щонайменше тричі, до ситуації, яку нині розслідує СБУ.

Раніше сам Червінський розповідав, що операцію на "Канатовому" проводили за погодженням керівництва. Справу проти себе він назвав "політичним переслідування Офісу Президента" через те, що він на телебаченні публічно підтвердив існування проведення операції у 2021 році, під час якої проводилося затримання вагнерівців на території Білорусі.

Адвокатка Червінського вважає, що обвинувачення немає жодних доказів, а справу умисне затягують.

"Три місяці після того, як було повідомлено про підозру, нових слідчих дій не відбувається жодних. Всі дії, які слідство проводить, вони виключно за нашими клопотаннями і то, ми змушені зобов'язувати орган досудового розслідування через суд проводити якісь дії і тільки тоді вони їх проводять", — сказала Куса.

Захист через суд вимагає допитати ряд керівників причетних до операції, а також Головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного.

"Ми просимо про допит вищого командування. Ми також просили допитати пана Залужного в рамках цієї справи і отримували відповідне рішення суду, яке зобов'язувало слідчого це зробити. Ми наполягаємо на таких допитах і будемо подальшому доводити, що всі свої дії він (Червінський – ред.) погоджував, отримав від свого керівництва відповідні дозволи”, – заявила вона.

Що відомо про обстріл "Канатового"

23 липня 2022 року російські війська завдали ракетного удару по Кіровоградщині, зокрема і по аеродрому Канатове. За словами голови Кіровоградської ОВА Андрія Райковича, 23 липня 2022 року загинули двоє працівників відомчої охорони трансформаторної підстанції та військовий. Поранення отримали 19 людей.

За матеріалами слідства, російська армія обстріляла аеродром через самовільні дії українських військових.

За даними слідства, колишній виконувач обов’язків командира однієї із частин Сил спеціальних операцій Роман Червінський був одним із групи людей, які вирішили заволодіти літаком повітряно-космічних сил РФ. Російський пілот нібито погодився на пропозицію перейти на бік України.

У результаті російські військові отримали дані про розміщення на аеродромі "Канатове" особового складу Повітряних сил ЗСУ та українських літаків. Це дало змогу збройним силам РФ обстріляти летовище.

За словами речника СБУ, діяв Червінський попри заперечення проводити цю операцію СБУ та без згоди відповідних державних органів.

21 квітня Служба безпеки України повідомила Червінському про підозру у перевищенні військовою службовою особою влади чи службових повноважень. Передбачене покарання – позбавлення волі на строк від восьми до 12 років.

Колишній співробітник Головного управління розвідки Роман Червінський — один із розвідників, які організовували операцію із затримання російських бойовиків групи "Вагнер".

На початок