Перейменування вулиці Пушкіна та Сонячного парку у Полтаві: коли можна буде голосувати

Перейменування вулиці Пушкіна та Сонячного парку у Полтаві: коли можна буде голосувати

Доповнено

У Полтавській громаді затвердили період голосування за нові назви для вулиці Пушкіна та Сонячного парку. Варіанти будуть пов’язані із полеглими військовими.

Рішення про визначення періодів для голосування щодо ухвалили 15 листопада на засіданні виконавчого комітету. За обидва документи проголосували усі 12 присутніх членів виконкому. Про це із засідання повідомила кореспондентка Суспільного.

За перейменування можна проголосувати із 20 листопада упродовж двох тижнів. Про це Суспільному повідомив заступник директора комунальної організації "Інститут розвитку міста" Олексій Довгаль.

Перейменування вулиці Пушкіна: як організують голосування у Полтаві
Вулиця Пушкіна у Полтаві. Суспільне Полтава

Голосування за подані пропозиції організують онлайн ― в рубриці "Консультації з громадськістю" на електронній платформі "E-Dem", йдеться у проєктах рішень. Після голосування та опрацювання результатів нові назви мають затвердити на сесії Полтавської міської ради.

Що відомо про перейменування вулиці Пушкіна

Питання про перейменування вулиці Пушкіна у Полтаві порушують вдруге. Спочатку вона була у переліку топонімів, назви яких мали змінити під час третьої черги. А 4 липня робоча група з питань перейменування ухвалила відтермінувати обрання нової назви. Це зробили через велику кількість поданих пропозицій. Тому перейменування цієї вулиці винесуть на окреме голосування.

Перейменування вулиці Пушкіна: що пропонують у Полтаві
Загиблий воїн Юліан Матвійчук. Колаж: Суспільне Полтава/ Facebook Ю. Матвійчук

Серед варіантів нової назви для вулиці Пушкіна ― на честь Юліана Матвійчука та Віталія Грицаєнка. Обоє полтавців захищали Україну від повномасштабного російського вторгнення та загинули.

Полтавка Юлія Кривенко процес перейменування підтримує. Суспільному вона розповіла:

"У ситуації, яка склалася в Україні, вулиця Пушкіна повинна бути перейменована. У нас зараз є гідні герої, в честь яких можуть називатися вулиці".

Вулицю Пушкіна у Полтаві можуть назвати на честь воїна Віталія Грицаєнка
Загиблий воїн Віталій Грицаєнко. фото: Суспільне Полтава

"Я ставлюся позитивно, але я б хотіла, щоб її перейменовували не прізвищем якогось героя, а нейтральним. Щоб не було сварок між родичами загиблих. Я вважаю, що є у сквері (Березовому сквері у Полтаві ― ред.) ліквідований пам’ятник. На тому місці можна вшанувати пам'ять усіх загиблих, які мають стосунок до цієї вулиці", ― розповіла полтавка Любов Мовчан.

А полтавка Галина Свєчнікова перейменування вулиці Пушкіна не підтримує:

"Одна вулиця Пушкіна на усю Полтаву, можливо, й добре. Я вважаю, що він талановитий, його усі цінують і завжди цінували його творчість. Я вважаю, що можна залишити. Не можна ж усе перейменовувати".

Що відомо про перейменування Сонячного парку

До назви Сонячного парку пропонують додати ім’я Євгенія Браха. Це загиблий воїн із Полтавщини. Підтримати або не підтримати пропозицію можна буде у такий же період та спосіб, як і щодо вулиці Пушкіна. Як розповів заступник директора комунальної організації "Інститут розвитку міста" Олексій Довгаль, звернення про зміну назви подали рідні загиблого.

Перейменування Сонячного парку у Полтаві: коли можна буде голосувати
Загиблий воїн Євгеній Брах. Суспільне Полтава

Процес перейменування вулиць у Полтавській ТГ

Питання щодо перейменування вулиць у Полтавській міськраді почали розглядати від червня 2022-го. А приймати пропозиції щодо зміни назв – через два місяці.

16 грудня 2022-го завершили голосування щодо перейменування 71 топоніма першої черги. Затвердили нові назви 10 березня 2023-го під час сесії міської ради.17 січня у Полтаві почали обговорення варіантів перейменування вулиць другої черги. А 9 березня визначили термін голосування. Змінили назви для майже сотні вулиць другої черги 19 травня 2023-го.

Робоча група з питань перейменування почала розглядати пропозиції до зміни назв топонімів третьої черги 30 травня 2023-го року. 28 серпня у Полтавській громаді завершилося голосування.

Усього у Полтавській громаді планують перейменувати близько п’яти сотень вулиць. Робити це будуть у кілька черг.

Читайте і дивіться Суспільне Полтава на платформах:

Telegram | Viber | Instagram | Twitter | YouTube | Facebook

На початок