У Полтавській ТГ місцеві проти розширення Затуринського кладовища: чи будуть змінювати його межі

У Полтавській ТГ місцеві проти розширення Затуринського кладовища: чи будуть змінювати його межі

У Полтавській громаді планують розширити Затуринське кладовище, де, зокрема, будують Алею Героїв. Про це свідчить встановлення межових знаків між територією кладовища та житловим масивом.

Що не так із розширенням Затуринського кладовища

Деякі місцеві проти розширення, бо відстань до будинків замала, що є порушенням норм. Просять створити проєкт санітарно-захисної зони та не проводити поховання поблизу, поки зона не буде визначена офіційно. Про це Суспільному розповів місцевий житель Олег Передерій.

У Полтавській ТГ місцеві проти розширення Затуринського кладовища
Межовий стовпчик. Суспільне Полтава

Між територією Затуринського кладовища у Полтавській громаді та житловим масивом – межа у вигляді ріллі та стовпчиків зі стрічкою. Так працівники "Спецкомбінату похоронно-ритуального обслуговування" визначили межі майбутнього розширення цвинтаря, говорить місцевий Олег Передерій.

"Тобто остання могила може бути тут. Де-факто і де-юре у землекористувача та органу місцевого самоврядування відсутній проєкт на встановлення визначення меж санітарно-захисної зони", — розповів місцевий житель Олег Передерій.

У Полтавській ТГ місцеві проти розширення кладовища в Затуриному
Люди спілкуються із заступником міського голови Володимиром Чередніченком. Суспільне Полтава

"Вони спочатку порушили закон. Спочатку виділили землю в натурі, а потрібно було зробити навпаки. Спочатку санітарно-захисна зона 300 метрів", — скаржиться місцева жителька Олена Передерій.

"Так ми будемо знати точно, що ховати далі до села не будуть. Тому що це вода, це наша безпека", — вважає місцева жителька Антоніна Бабич.

Хто перевіряв межі кладовища в Затуриному

Службову перевірку щодо дотримання дозволених меж провели працівники Держпродспоживслужби. Заступник Полтавського міського голови Володимир Чередниченко каже, санітарна норма у 300 метрів не порушена. Рахує відстань від будинків до найближчої могили.

"Примітивним способом було перевірено відстань. Документація є, межі встановлені, винесені в натурі. Але дійсно, скажімо так, не ті, які хотілось би побачити, але ми маємо законне право використовувати земельні ділянки у цих межах за цільовим призначенням", — пояснив заступник Полтавського міського голови Володимир Чередниченко.

Чому розширяють цвинтар?

Під час сесії міської ради 26 квітня вирішили розробити проєкт санітарно-захисної зони та визначити вартість робіт, розповіла Катерина Ямщикова.

Місцеві проти розширення Затуринського кладовища
Свіжі могили на кладовищі. Суспільне Полтава

"Було дане доручення прослідкувати, що станом на зараз, поки ми ситуацію не вияснимо з межами кладовища, не робити поховання в 9 секторі в сторону населеного пункту. Друге доручення – це надати інформацію про необхідний пакет документів або ж розроблення того чи іншого документу, який пов’язаний з межами чи його зміною. І якщо для цього треба фінансування, то в яких об’ємах. Це треба зробити спільно з землевпорядниками і зрозуміти, де ця лінія проходить", — повідомила секретар Полтавської міської ради Катерина Ямщикова.

Та після 26 квітня у секторі, найближчому до будинків, з’явились свіжі могили, говорить Олег Передерій.

"Попри ці заборони цими вихідними були здійснені поховання з боку села в 22 секторі", — розповів місцевий житель Олег Передерій.

Санітарно-технічна зона кладовища

"Близько 480 метрів до паркану першого будинку. Окрім оцього, через яке зараз весь скандал, більше тут немає де ховати. Або закривати кладовище, або продовжувати поховання там", — пояснює інженер "Спецкомбінату похоронно-ритуального обслуговування" Олександр Єфанов.

Розширення Затуринського кладовища: чи будуть змінювати його межі
Мешканці Затуриного хвилюються, що могили будуть близько до їх будинків. Суспільне Полтава

"Із 24 (кладовищ – ред.), що знаходяться у місті Полтаві, лише два мають вільні місця для поховань – це Затуринське і Розсошенське кладовища. Розсошенське кладовище заповнене на 90%, Затуринське, як я казав раніше, на 50%", — повідомив юрист "Спецкомбінату похоронно-ритуального обслуговування" Андрій Бобрицький.

За словами Андрія Бобрицького, ділянку під кладовище зменшили, а санітарні зони врахували.

У Полтавській ТГ люди проти розширення Затуринського кладовища: чи будуть змінювати межі
Цвинтар в селі Затурине заповнений нині на 50%. Суспільне Полтава

"Там перспективна земельна ділянка приблизно 42 гектари, ми її зменшили, враховуючи всі відповідні санітарні зони до 38,3. На даний час ця земельна ділянка не є сформованою. Вона не визначена в просторі, не визначена кадастровими номерами. Ми й так уже врахували всі можливі відступи для того, щоб не було питань резонансних", — повідомив юрист "Спецкомбінату похоронно-ритуального обслуговування" Андрій Бобрицький.

"Ми не проти їхнього поховання тут, але зробіть тоді це поле тільки для хлопців (загиблих військових – ред.). Але в межах санітарних зон. Поставте огорожу з усіх сторін", — розповіла місцева жителька Віта Воробель.

Пропозицію розширення сільського цвинтаря спецкомбінат похоронно-ритуального обслуговування надав міській раді у серпні 2022-го.

Читайте і дивіться Суспільне Полтава на платформах:

Telegram | Viber | Instagram | Twitter | YouTube | Facebook | TikTok

На початок