Новий закон про мобілізацію: хто із жителів Полтавщини може отримати відстрочку від мобілізації

Новий закон про мобілізацію: хто із жителів Полтавщини може отримати відстрочку від мобілізації

Ексклюзивно

Згідно з новим законом про мобілізацію визначені окремі категорії військовозобов’язаних, які мають право на відстрочку. Це – чоловіки, які мають трьох дітей, доглядають за дитиною самостійно, мають на утриманні людей з інвалідністю першої та другої групи та інші.

Про це Суспільному розповів адвокат Володимир Семененко.

Хто має право на відстрочку від мобілізації

18 травня набуває чинності новий Закон "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію". У документі визначені частково нові категорій військовозобов’язаних, які мають право на відстрочку, розповів адвокат Володимир Семененко.

Само собою, це батьки, чоловіки, на утриманні яких перебувають троє дітей. Це батьки, які мають доглядати за однією дитиною самостійно, оскільки інша частина, половинка, скажімо так, позбавлена батьківських прав. Окрім того, такі особи, які мають на утриманні інвалідів першої та другої групи. Однак виняток є для осіб з інвалідністю третьої групи, які мають онкологічні захворювання. Державні службовці, судді, народні депутати, голови сільських рад, голови міських рад і так далі. Також частково державні службовці категорії «Б», – розповів Володимир Семененко.
Хто може отримати відстрочку від мобілізації: пояснення адвоката
Хто має право на відстрочку від мобілізації. Суспільне Полтава

Сюди належать люди з будь-якою групою інвалідності, яку підтверджує військово-лікарська комісія з повторним її проходженням через 6-12 місяців. Також ті, на чиєму утриманні перебувають троє та більше неповнолітніх дітей та ті, на утримує неповнолітніх з будь-якою групою інвалідності або ж повнолітніх з І та ІІ групою, чи має тяжкохворих дітей. Відстрочку можуть отримати батьки неповнолітніх дітей, якщо один із них перебуває на військовій службі та хто доглядає за дитиною чи дітьми самостійно.

Хто може отримати відстрочку від мобілізації
Хто має право на відстрочку від мобілізації. Суспільне Полтава

На відстрочку можуть розраховувати і ті, хто утримує батьків, чоловіка чи дружину з інвалідністю І та ІІ групи, онуки людей з I або II групою інвалідності, якщо ближчі родичі відсутні, хворі або мобілізовані та опікуни людей, визнані судом недієздатними. Крім того, люди, які перебували в полоні та звільнилися зі служби в запас та ті, близькі родичі яких зникли безвісти, загинули під час військової служби. Мають право на відстрочку також науковці та педагоги, які працюють мінімум на 0,75 ставки, держслужбовці, судді, народні депутати, голови міських та сільських рад тощо.

На скільки дається відстрочка від мобілізації

За словами Володимира Семененка, відстрочку можна отримати на пів року, рік або до закінчення мобілізації.

Водночас є ще поняття бронювання. Бронювання здійснюється в органах державної влади та підприємствами критичної інфраструктури. Бронювання також є строковим. Загалом це на пів року дається, на шість місяців, тобто особи кожні шість місяців мають поновлювати або свої дані в ТЦК та СП, або відділ кадрів має відправляти відповідні листи до центральних органів, до міністерств для продовження бронювання таких працівників, – додає адвокат.

Як отримати відстрочку від мобілізації

Для початку – необхідно з'явитися до територіального центру комплектування та соціальної підтримки за місцем проживання. Із собою потрібно взяти документи, які підтверджують право на відстрочку. Це – , зокрема, свідоцтва про народження дітей, документи, які підтверджують усиновлення або опікування, копії пенсійного посвідчення або довідки МСЕК, яка підтверджує групу інвалідності батьків військовозобов'язаного тощо, а також два екземпляри заяви з проханням надати відстрочку.

У ТЦК та СП людину направляють на проходження військової лікарської комісії, після чого вона отримує на руки висновок про придатність або ж непридатність для військової служби.

Для цього їй потрібно подати підтверджуючі документи з заявою до територіального центру комплектування. І у подальшому комісія при територіальному центрі комплектування вирішує питання: є підстави для відстрочки чи немає підстав для відстрочки та видає відповідний наказ. Людина отримує витяг з цього наказу і, відповідно, у неї є відстрочка або, наприклад, немає відстрочки, якщо не було додані певні якісь документи або наявні певні якісь обставини, – розповів Семененко.

При цьому кожен випадок індивідуальний, додав адвокат.

Що відомо про законопроєкт щодо мобілізації

26 грудня 2023 року Кабмін вніс до Ради законопроєкт "Про удосконалення окремих питань мобілізації, військового обліку та проходження військової служби".

До цього президент Володимир Зеленський вказав, що під час обговорення питання стосовно закону про мобілізацію військові запропонували додатково призвати 450-500 тисяч людей.

11 квітня український парламент у другому читанні ухвалив законопроєкт про мобілізацію. Депутати прийняли документ без норми про демобілізацію. 16 квітня президент Володимир Зеленський підписав закон про мобілізацію, ухвалений Верховною радою. Законну силу документ набуде 18 травня 2024 року.

Читайте і дивіться Суспільне Полтава на платформах:

Telegram | Viber | Instagram | Twitter | YouTube | Facebook | TikTok

На початок