Військові пенсії на Кіровоградщині: що треба знати про оформлення, нархування та виплату

Військові пенсії на Кіровоградщині: що треба знати про оформлення, нархування та виплату

Військові пенсії на Кіровоградщині: що треба знати про оформлення, нархування та виплату
. Ілюстративне фото: УНІАН

На Кіровоградщині понад 13 тисяч військових, які звільнились зі служби, отримують пенсію. Більше тисячі непрацездатних членів родин, в яких військовий загинув, отримують пенсії по втраті годувальника. 123 людини – як родичі військового, що зник безвісти. Як оформити пенсію військовим, пенсію по втраті годувальника і втраті годувальника, який зник безвісти, та про які суми йдеться.

Пенсії військовим, які звільнились зі служби

На 1 жовтня на обліку в управлінні пенсійного фонду регіону перебуває 13663 пенсіонерів, звільнених з військової служби, розповіла начальниця обласного управління Пенсійного фонду Наталія Сімонян. На Кіровоградщині середня така пенсія складає 10932 гривні. В умовах воєнного стану правила призначення виплат не змінилися.

Документи для призначення військової пенсії готує уповноважений орган силового міністерства або відомства. Для військових – це міноборони, а на місцях – територіальні центри комплектування та соціальної підтримки (колишні військкомати). Головною умовою призначення військової пенсії є звільнення з військової служби.

"Пенсія за вислугу років – це звичайна військова пенсія. Її призначають у відсотковому співвідношенні до грошового забезпечення, за наявності на день звільнення зі служби 25 років календарної вислуги. Мінімальний розмір такої пенсії не може бути нижчим за 3854 гривні".

Щодо призначення пенсій військовим з інвалідністю, то її розмір залежить від причини та шляху набуття інвалідності – внаслідок війни чи ні. Мінімальна пенсія людям з інвалідністю війни першої групи не може бути меншою за 650% прожиткового мінімуму для людей, які втратили працездатність. Нині це 13604 гривень. Для другої групи – 10988 гривень. Третьої групи – 7534 гривні.

За даним Наталії Симонян, на 1 жовтня 2023 року на Кіровоградщині призначили 120 пенсій по інвалідності військовослужбовцям, які отримали її під час виконання бойових завдань на фронті.

Пенсії по втраті годувальника

Пенсію у зв’язку із втратою годувальника призначають непрацездатним членам родини померлого чи загиблого військового, яких він утримував. Розмір виплат визначають відсотковим співвідношенням до грошового забезпечення годувальника, залежить він і від причини його смерті та кількості утриманців.

Розмір пенсії матері, батьку, дружині, чоловіку, дитині становить 70% грошового забезпечення годувальника. Якщо право на пенсію мають двоє і більше дітей, то розмір виплат становить 50% грошового забезпечення загиблого на кожну дитину.

Якщо смерть годувальника не пов'язана з виконанням бойового завдання, пенсія обчислюється в розмірі 30%.

З початку року в області пенсії у зв’язку із втратою годувальника призначили 1271 члену родин 731 загиблого на війні з РФ військових. Середній розмір такої виплати складає 9435 гривень.

Пенсія по втраті годувальника, який вважається зниклим безвісти

Члени сімей військових та цивільних, що зникли на окупованій території чи в зоні бойових дій, також мають право на пенсію у зв'язку з втратою годувальника, сказала Наталія Сімонян. Людина, яка претендує на такі виплати, повинна звернутися до управління пенсійного фонду з заявою, паспортом, ідентифікаційним кодом та документом, що підтверджує родинні зв'язки з годувальником. Право на призначення пенсії виникає через місяць після внесення відомостей у реєстр.

"Єдина особливість призначення такої пенсії – це необхідність отримати витяг з єдиного реєстру осіб зниклих безвісти за особливих обставин. Розмір виплат на одного непрацездатного визначається як 50% пенсії за віком годувальника. На двох і більше непрацездатних людей — 100% пенсії, яка розподіляється між ними пропорційно. Пенсія виплачується за увесь період, поки людина вважається зниклою безвісти".

Після внесення до єдиного реєстру зниклих безвісти відмітки про встановлення місцеперебування, місце поховання чи місце перебування останків безвісти зниклої людини такі виплати припиняються. Якщо людину визнали померлою, то непрацездатні члени сім'ї мають право на призначення пенсії по втраті годувальника. Наразі на обліку в області перебуває 123 отримувачі пенсії у зв'язку з втратою годувальника за зниклих безвісти.

Також четверо військових з Кіровоградщини отримують щомісячні виплати за бойові нагороди. Двох нагородили орденом "Золота зірка", двох – орденом "За мужність". Про які суми йде мова, Наталія Сімонян не уточнила.

На початок