Ідентифікація пенсіонерів. Коли й кому її проходити, роз'яснює керівниця управління Пенсійного фонду на Кіровоградщині

Ідентифікація пенсіонерів. Коли й кому її проходити, роз'яснює керівниця управління Пенсійного фонду на Кіровоградщині

Ідентифікація пенсіонерів. Коли й кому її проходити, роз'яснює керівниця управління Пенсійного фонду на Кіровоградщині
Пенсійне посвідчення. Фото ілюстративне: УНІАН

Ідентифікація потрібна не всім пенсіонерам. Йдеться про дві категорії — людей, які зареєструвалися як переселенці до 24 лютого 2022 року й мають підтвердити свою особу, а також тих, хто з різних причин упродовж років не знімав пенсійних грошей з картки.

Про це на брифінгу розповіла начальниця управління Пенсійного фонду в Кіровоградській області Наталія Сімонян.

Ідентифікація пенсіонерів-переселенців

Фізичну ідентифікацію людина проходить для того, щоб підтвердити, що вона жива і сама одержує свою пенсію. Пенсіонери, які отримали статус ВПО до 24 лютого 2022 року, мають це робити в Ощадбанку кожні шість місяців. Але ця норма призупинилася на час карантинних обмежень, пов’язаних з коронавірусом. Коли ж їх зняли з 1 липня 2023 року, то для переселенців постала потреба пройти ідентифікацію спочатку до 31 грудня 2023 року, а потім (після грудневої постанови) до 31 березня 2024 року.

Це можна зробити кількома шляхами:

  • прийти до сервісного центру Пенсійного фонду з паспортом і кодом і з’ясувати ситуацію
  • звернутися через особистий кабінет на вебпорталі електронних послуг Пенсійного фонду України за допомогою віддаленого кваліфікованого електронного підпису "Дія.Підпис" ("Дія ID")
  • пройти ідентифікацію в режимі відеоконференцзв'язку
"Щодо пенсіонерів, які перебувають на окупованих територіях чи територіях, де ведуться бойові дії, то є можливість проходження такої ідентифікації в режимі відеоконференцзв'язку. Для цього потрібно зайти на вебпортал пенсійного фонду, залишити свою заявку і зв’язатися з працівниками через месенджери, які будуть оговорені. І тоді можна зафіксувати, що людина — ВПО й залишилася на окупованій території. Тоді їй продовжать виплату пенсій", — розповіла Наталія Сімонян.
  • звернутися в українське консульство за кордоном
"У консульстві людина підтверджує, що вона жива. Їй дають відповідну посвідку, і її разом з заявою довільної форми можна відправити поштою на адресу Пенсійного фонду. Тоді відновиться виплата пенсій".

Ідентифікація пенсіонерів, які упродовж року не знімали пенсійні гроші з банківської картки

Про те, що пенсіонер понад рік не знімає грошей, банк мусить повідомити Пенсійному фонду. Тоді виплати на пенсійну картку припиняють і переказують їх на поштове відділення, щоб поштарка приносила їх додому. Якщо людини й на місці не виявляється, то пенсії повертаються до Пенсійного фонду. Тому пенсіонер, який понад рік не користувався карткою, має звернутися в Пенсійний фонд, повідомити, що він живий, і це справді його пенсійна виплата, але він з якихось причин її не одержував.

Пройти ідентифікацію, як і у випадку з пенсіонерами-переселенцями, можна декількома шляхами: прийти до сервісного центру Пенсійного фонду, скористатися вебпорталом Пенсійного фонду за допомогою "ДіяПідпис", влаштувати відеоконференцзв'язок, звернутися до консульської установи.

На початок