Новий спікер Палати представників вніс законопроєкт про допомогу для Ізраїлю без України

Новий спікер Палати представників вніс законопроєкт про допомогу для Ізраїлю без України

ЗМІ
Майкл Джонсон
. Фото: AP

Спікер Палати представників Сполучених Штатів Майк Джонсон оприлюднив план допомоги Ізраїлю на суму 14,3 мільярда доларів. Він передбачає фінансування оборони для Ізраїлю, але не для України.

Про це пише видання Bloomberg.

Пакет відокремлює допомогу Ізраїлю від запиту Байдена на надзвичайне фінансування, який мав би включити допомогу Україні та Тайваню. Законопроєкт також виключає гуманітарну допомогу для цивільних у Секторі Гази та Ізраїлі, про яку просив Білий дім.

Цей пакет є одним з перших великих законодавчих зусиль нового спікера. Він заявив, що очікує голосування Палати представників щодо допомоги в четвер — 2 листопада. Джонсон обговорив пакет з Байденом минулого тижня.

Видання пише, що відокремлення грошей для України від допомоги Ізраїлю створює ризик того, що Конгрес не зможе продовжити допомогу в контрнаступі країни проти Росії.

Джонсон, який раніше голосував проти допомоги Україні, сказав з того, як став спікером минулого тижня, що він підтримує фінансування України, але хоче впоратися з цим окремо і вимагає посиленого нагляду за витратами.

Що відомо про пакет допомоги Ізраїлю та України

18 жовтня стало відомо, що Байден планує передати Конгресу пакет військової допомоги Ізраїлю та Україні, а також допомогу країнам Індо-Тихоокеанського регіону, включаючи Тайвань. Пакет міститиме 106 млрд дол.

Комплексний пакет має на меті залучити широку двопартійну підтримку Ізраїлю після нападу ХАМАСу 7 жовтня, а також полегшити передачу військової допомоги Україні.

Проте новообраний спікер Палати представників США Майк Джонсон заявив, що нову військову допомогу для України та Ізраїлю потрібно розглядати окремо, а не одним пакетом як пропонувалось раніше.

На початок