У Секторі Гази загинуло двоє дітей — громадян України

У Секторі Гази загинуло двоє дітей — громадян України

Ексклюзивно
У Секторі Гази загинуло двоє дітей — громадян України
. Палестинка дивиться зі свого вікна після ізраїльського удару по Сектору Гази, 21 жовтня 2023 р., фото: AP

У місті Газа 24 жовтня внаслідок ракетного обстрілу загинуло двоє дітей — громадян України. Також в Ізраїлі підтверджено 19 жертв серед українців.

Про це Суспільному сказав керівник відділення посольства України при Палестинській Національній Адміністрації Тьокін. МЗС Олег Ніколенко. Він сказав, що діти — 2014 та 2017 років народження. Їхні особи встановлені.

"Співчуваємо батькам. Представництво України в місті Рамалла з’ясовує всі обставини трагедії та підтримує зв‘язок із родичами", — додав Ніколенко.

Також про це нам повідомив представник української громади, який зараз перебуває у Секторі Гази. За його словами, двоє дітей — брат і сестра. Їхня мати — українка, родом із Харкова. Вона вижила.

За інформацією підконтрольного ХАМАСу місцевого міністерства охорони здоров'я, за останню добу в Секторі Гази загинули понад 700 людей.

За нашою інформацією, наразі домовленості про відкриття КПП "Рафах", через який планували евакуювати з Сектора Гази іноземних громадян, не досягли. Станом на 23 жовтня запит на евакуацію подали 349 українських громадян, сказав Суспільному український дипломат у Єгипті Владислав Рудник.

Раніше, 19 жовтня, надійшло підтвердження, що в Секторі Гази загинула українка.

Що відомо про загиблих в Ізраїлі та Секторі Гази українців

Речник міністерства закордонних справ України Олег Ніколенко 18 жовтня заявив, що наразі відомо про 13 загиблих і шістьох зниклих безвісти українців у Ізраїлі внаслідок вторгнення бойовиків ХАМАС.

Станом на 24 жовтня загальна кількість підтверджених жертв серед українців в Ізраїлі — 19 загиблих та 1 зниклий безвісти. У Секторі Гази — троє загиблих. Це Суспільному уточнив Олег Ніколенко.

Що відомо про евакуацію українців з Ізраїлю та Сектору Гази

Перший евакуаційний авіарейс із громадянами України вилетів зі столиці Ізраїлю 14 жовтня. За даними МЗС, на борту було 207 громадян України, зокрема 63 дитини.

16 жовтня з ізраїльського аеропорту Бен Гуріон (Тель-Авів) рейсом авіакомпанії HiSky до румунського міста Клуж відлетів другий евакуаційний борт зі 155 українцями, з яких 107 жінок та 23 дитини.

Ввечері 16 жовтня з Тель-Авіву до Бухаресту (Румунія) вилетів третій евакуаційний рейс з 74 громадянами України, більшість з яких жінки та діти.

24 жовтня вранці в МЗС України говорили, що пів тисячі українців перебувають у Секторі Гази, з них лиш понад 300 громадян зареєструвалися для евакуації.

Що відомо про вторгнення ХАМАС в Ізраїль

Вранці 7 жовтня бойовики руху ХАМАС вдерлися на територію Ізраїлю із Сектора Гази, узявши під контроль кілька населених пунктів у прикордонній зоні та захопивши десятки заручників. У відповідь Ізраїль розпочав проти бойовиків контртерористичну операцію.

Світові лідери засудили атаку ХАМАС на Ізраїль, зокрема свою солідарність із народом Ізраїлю висловили в Європейському союзі та Україні.

Уряд Ізраїлю 8 жовтня підтримав запровадження воєнного стану в країні.

9 жовтня Ізраїль заявив про відновлення контролю над усіма прикордонними містами та згодом анонсував "повну облогу" Сектора Гази.

Прем'єр Ізраїлю Біньямін Нетаньягу 11 жовтня погодився сформувати уряд національної єдності з членами опозиції, включаючи колишніх генералів, щоб керувати країною через кабінет міністрів воєнного часу.

Того ж дня у Секторі Гази припинилося постачання електроенергії. Це сталося після того, як на єдиній електростанції закінчилося паливо. 12 жовтня міністр енергетики Ізраїлю Ісраель Кац заявив, що Сектор Гази залишатиметься без світла, води та палива, поки не будуть звільнені заручники з Ізраїлю.

13 жовтня Армія оборони Ізраїлю закликала цивільних мешканців міста Газа евакуюватися у південному напрямку "задля власної безпеки та захисту".

Міністр оборони Ізраїлю Йоав Галлант 22 жовтня припустив, що наземна операція ЦАХАЛу в Секторі Гази може тривати три місяці.

Останні новини про перебіг подій в Ізраїлі і Секторі Гази читайте тут.

На початок