Суспільне дослідило, як українці готуються до зими. Що відомо

Суспільне дослідило, як українці готуються до зими. Що відомо

Ексклюзивно
Суспільне дослідило, як українці готуються до зими
. ФОТО: Gettyimages (ілюстративне)

58% українців, опитаних на замовлення Суспільного для ток-шоу Новий відлік перед другим сезоном передачі, готуються до можливих відключень електроенергії. 21% респондентів декларують, що готові ще з минулого року. 16% не готуються взагалі, а 5% поки що важко визначитись.

Про це свідчать результати опитування.

Серед соціально-демографічних груп за статтю, віком та регіоном є декілька відмінностей:

  • При однаковому рівні готовності з минулого року, чоловіки менш схильні за жінок готуватися до можливих відключень електроенергії в цьому році (19% чоловіків не готуються, проти 13% серед жінок)
  • Найнижча частка готових з минулого року — серед молоді 18-34 років, вона складає 16% проти 21% в середньому по Україні
  • Серед регіонів лише Київ відрізняється від України в цілому, тут частка готових з минулого року сягає 28% проти 21% серед населення в цілому
дослідження Суспільного про готовність до зими
Опитування Суспільного. Фото: скріншот

Порівняно з зимою 2021 року, до масових відключень електроенергії та тепла, на сьогодні більшість українців вже є підготовленими (сумарно 73% декларують, що підготувалися хоча б в один з описаних в запитанні спосіб, коли рік тому цей показник був 58%).

Найбільш поширений вид підготовки до зими — це покупка зарядних пристроїв, наприклад, павербанків, сонячних батарей або пристроїв на кшталт Ecoflow. За майже два роки таку покупку зробили 41% опитаних. В жовтні 2022 року, після початку масованих обстрілів та відключень електроенергії, цей показник був 15%.

Друга група покупок спеціально до зими — це теплий одяг (светр, шкарпетки, термобілизна) та запаси їжі, води або медикаментів для себе та улюбленців. Ці варіанти декларують по 24% опитаних в 2023 році, а рік тому цей показник був 20% та 25% відповідно.

Третя група, менш поширена, — це дорогі покупки: ковдри, пледи або спальники купили 16%, будь-які електричні обігрівачі (радіатори, кондиціонери з обігрівом, “дуйчики”) — 15%, утеплення житла та вікон зробило 13%, купили котел або піч та пальне для них 12%, генератор та/або пальне — 11%.

дослідження Суспільного
Опитування Суспільного. Фото: скріншот

Серед соціально-демографічних груп найбільше вирізняються:

  • Жінки частіше за чоловіків купували до зими зарядні пристрої (45% проти 37% серед чоловіків) та побутові речі: теплий одяг (29% проти 19% серед чоловіків), їжу, воду або медикаменти (28% проти 20% відповідно), ковдри (19% проти 12% відповідно)
  • Молодь 18-34 р. рідше купувала зарядні пристрої (34% проти 41% серед населення в цілому), частіше — генератори або пальне до нього (15% проти 11% серед населення), а також частіше декларує, що має намір підготуватися цього року (16% проти 12% серед населення в цілому)
  • Міста з населенням менше 50 тисяч рідше готуються якось додатково до зими (за рахунок сіл), порівняно з більшими містами (частіше за рахунок міст з населенням 500 тисяч+). Також якщо в цих містах купували щось додатково, то навіть кількість таких покупок менша за кількість в містах з населенням 50 тисяч+
  • Київ частіше за інші регіони купував щось додатково до зими цього року або минулого: частка покупок зарядних пристроїв становить 49% проти 41% серед населення в цілому, покупка їжі, води або медикаментів – 30% проти 24% відповідно, спеціальне спорядження для приготування їжі – 16% проти 9% відповідно
дослідження Суспільного
Опитування Суспільного. Фото: скріншот

дослідження Суспільного
Опитування Суспільного. Фото: скріншот

Нинішнє дослідження було проведено Info Sapiens методом CAWI на замовлення АТ “НСТУ” з 27 вересня по 11 жовтня 2023 року за допомогою онлайн-панелі Info Sapiens. Розмір вибірки — 2400 респондентів, які проживають на всій території України, окрім тимчасово окупованих територій. Вибірка пропорційна структурі населення України у віці 18-70 років (згідно з даними Державної служби статистики на 01.01.2022) за такими параметрами як тип населеного пункту, регіон проживання, стать, вік.

Дослідження, із яким порівнюють динаміку за жовтень, було проведено в жовтні 2022 Gradus Research методом CAWI на замовлення АТ "НСТУ" і за підтримки ВВС МА, як самостійне заповнення анкети на смартфонах через мобільний додаток Gradus. Розмір вибірки в кожній хвилі — 1000 респондентів, які проживають на всій території України, окрім тимчасово окупованих територій. Вибірка відображає структуру населення України віком 18-60 років за статтю, віком, розміром населеного пункту та освітою.

На початок